Mārupes novadā attīstīs un paplašinās bruņoto spēku bāzi

© F64

Valdība šodien atbalstīja plānus attīstīt un paplašināt Mārupes novadā izvietoto Zemessardzes 17.pretgaisa aizsardzības bataljona bāzi.

Bijušajā Krievijas karaspēka objektā "Ceri" šobrīd ir izvietots Zemessardzes 17.pretgaisa aizsardzības bataljons. Aizsardzības ministrijas Būvniecības programmā 2016.-2018.gadam ir plānots finansējums bataljona bāzes izbūvei.

Pēc Latvijas pievienošanās NATO tiek turpināta Zemessardzes attīstība, palielinot tās lomu valsts aizsardzībā. Viens no Zemessardzes turpmākajiem uzdevumiem būs atbalsta sniegšana ārvalstu bruņoto spēku uzņemšanai un specializēto spēju attīstība starptautisko operāciju atbalstam.

Aizsardzības ministrija ir nolēmusi attīstīt bataljona bāzi, proti, radīt apstākļus šautuvju pilnveidošanai, izveidot apmācību lauku un risināt jautājumu par fizisko personu un juridiskās personas īpašumā esošo zemes vienību daļu atsavināšanu, lai izbeigtu dalīto īpašumu.

Bāzes infrastruktūra "Ceros" šobrīd sastāv no 31 būves, izbūvēm, šautuvju vaļņiem, taktisko apmācību laukumiem un zemes gabala aptuveni 60 hektāru platībā.

Problēmsituāciju rada apstāklis, ka bāzes teritorijas lielākā daļa nepieder valstij Aizsardzības ministrijas personā un pastāv dalītā īpašuma tiesiskās attiecības.

Zemes lietošanas tiesības zināmā mērā ierobežo bataljona bāzes attīstību, kā arī apmācību procesa nodrošināšanu, turklāt jāievēro zemes īpašnieku nosacījumi zemes gabalu izmantošanā, apsaimniekošanā, jaunu būvju izveidē.

Ņemot vērā iepriekšminēto, valdība akceptēja Aizsardzības ministrijas lūgumu atbalstīt divu fizisku personu un juridiskas personas īpašumā esošo zemes vienību daļu aptuveni 48,9 hektāru kopplatībā atsavināšanu sabiedrības vajadzībām. Atsavināšanu Aizsardzības ministrija veiks no sava budžeta līdzekļiem.

Aizsardzības ministrija plāno, ka atsavināšanas procesa rezultātā bataljona bāzes teritorija tiks paplašināta līdz aptuveni 77,41 hektāram.