Nākamgad Lielā talka norisināsies reizē ar Pasaules Zemes dienu

© Publicitātes foto

Ikviens Latvijas iedzīvotājs, pašvaldības pārstāvis un vides aktīvists tiek aicināts jau laicīgi savos kalendāros atzīmēt 2017.gada 22.aprīli, kad norisināsies nākamā Lielā Talka. Šajā datumā ir arī Pasaules Zemes diena, kad ikviens pasaules iedzīvotājs tiek aicināts aizdomāties par pasaules resursu saglabāšanu un atjaunošanu.

“Es priecājos, ka Lielā Talka ir kļuvusi par neatņemamu Latvijas cilvēku dzīves sastāvdaļu, tāpat kā Ziemassvētki vai Lieldienas. To apliecina fakts, ka man jau šobrīd daudzi cilvēki un organizācijas taujā pēc nākamā gada talkas datuma, lai varētu tai sākt laicīgi gatavoties. Pats svarīgākais ir arī laikā līdz talkai rūpēties par apkārtējo vidi, lai pavasarī būtu mazāk vācamu atkritumu un vairāk laika varētu veltīt apkārtnes labiekārtošanas projektiem,” atgādina Lielās Talkas vadītāja Vita Jaunzeme.

Lielās Talkas patrons turpina būt Valsts prezidents Raimonds Vējonis, kas uzsākot projekta patronāžu norādīja, ka talkošana būtiski ietekmē to, kā redzam un izjūtam savu dzīvesvietu, jo cilvēks, kas pats ir tīrījis vai sakopis kādu vietu, to centīsies arī turpmāk saglabāt pievilcīgu.

Līdz Lielajai Talkai ikviens tiek aicināts rūpēties par apkārtējo vidi ikdienā, kā arī izmantot aplikāciju Vides SOS, lai ziņotu par vidē izmestiem atkritumiem vai cita veida piesārņojumu. Šī mobilā lietotne izveidota, lai ikviens varētu ātri paziņot Valsts vides dienestam par pārkāpumiem pret vidi. Plašāka informācija par Vides SOS lietošanu pieejama šeit:http://www.videssos.lv/kaa_lietot.

Iepriekšējā Lielājā Talkā tika atkārtots iedzīvotāju aktivitātes rekords, jo Lielajā Talkā piedalījās aptuveni 190 000 cilvēku. Oficiāli tika pieteiktas 1750 talkošanas vietas, bet savākto atkritumu daudzums bija 1989 tonnas. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu atkritumu skaits uz vienu talkas vietu ir samazinājies, palielinājies labiekārtošanas projektu skaits. Turklāt šogad pirmo reizi Rīgā pieņemtie atkritumi tika sašķiroti, lai derīgos atkritumus nodotu otrreizējai pārstrādei.

Arī nākamgad Lielā Talka turpinās darboties zem LV100 zīmes, atgādinot, ka talkošanas iniciatīva tika aizsākta 2008. gadā ar mērķi sakopt Latviju līdz tās simtgadei.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais