Lielajā talkā piedalīsies 108 novadi un 9 republikas pilsētas

Atbalstīt Lielo talku, kas notiks sestdien, 24.aprīlī, pieteikušās gandrīz visas pašvaldības - 108 novadi un 9 republikas pilsētas. Tikai Babītes novads pagaidām nav apstiprinājis dalību talkā.

Pašvaldību galvenais uzdevums talkas organizēšanā ir nodrošināt atkritumu savākšanu un aizvešanu uz poligoniem, kuri savukārt talkā savāktos atkritumus no pašvaldībām pieņems bez maksas.

Pašvaldības ir norīkojušas talkas koordinatorus, jau darbojas 116 Lielās talkas koordinatori visā Latvijā. Talkas koordinatoru vārdi un kontakti atrodami talkas mājaslapā talkas.lv. Talkas koordinatori dalīs maisus, nodrošinās informāciju talciniekiem, koordinēs talkas maisu savākšanu un izvešanu.

Projekta mērķis ir desmit gadu laikā padarīt Latviju un Baltijas jūras reģionu par tīrāko vietu pasaules kartē - dot iespēju dabai atveseļoties, to attīrot no plastmasas pudelēm, gumijas riepām, indīgām krāsu bundžām un citiem atkritumiem.

Šogad notiks jau trešā Lielā talka. Ar aktīvu nevalstisko organizāciju, pašvaldību un valsts institūciju līdzdalību pirmā talka tika noorganizēta 2008. gada 13. septembrī Latvijas 90.dzimšanas dienas pasākumu programmā. Savukārt 2009.gadā Latvijas aicinājumam organizēt talku atsaucās arī mūsu kaimiņvalstis - Lietuva, Igaunija, Polija un Sanktpēterburgas apgabals. Iedzīvotāju atsaucība bija pārsteidzoši liela.

Lielās talkas patrons ir Valsts prezidents Valdis Zatlers. Viņš pagaidām ir vienīgais pasaulē zināmais Valsts prezidents, kurš kopā ar savu tautu piedalās vides sakopšanā.

Šā gada Lielās talkas akcents ir talkošanas daudzveidība. Šogad talkā aicina ne tikai vākt atkritumus, bet darīt arī citus labus darbus - stādīt kokus, radīt brīnišķīgas puķu dobes, izgatavot putnu būrīšus, atjaunot žogus, soliņus, tiltiņus.

Latvijā

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā, šodien tika atvērta bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas grāmata "Dzejas struktūras loģika un poētika latviešu dainās" angļu valodā, aģentūru LETA informēja Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtā. Grāmatu izdevusi izdevniecība "Pētergailis". Tās dizaina autors Ivo Grundulis, atbildīgā redaktore - Inguna Cepīte, redaktors - Kārlis Freibergs. Zinātniece, folkloras pētniece Vīķe-Freiberga savu 85 gadu jubileju atzīmēja, apgādā "Pētergailis" laižot klajā cikla "Trejādas saules" sējumu "Kosmoloģiskā saule" angļu valodā, lai ar latviešu dainām iepazīstinātu arī starptautisko auditoriju. Vīķe-Freiberga veikusi pētījumus par latviešu tautas dziesmu semiotiku, poētiku un struktūru. Šajā darbības posmā sagatavotas vai publicētas desmit grāmatas, ap 160 rakstu, monogrāfiju un grāmatu nodaļu, sniegtas vairāk nekā 250 runu un zinātniski referāti angļu, franču un latviešu valodā.