Valkas novadā ģenētiski modificētus augus neaudzēs vismaz 12 gadu

Valkas novadā vismaz nākamos 12 gadus nenotiks ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšana, jo februāra beigās novada dome apstiprināja saistošos noteikumus par aizliegumu ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai novada teritorijā.

Kā informēja Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, saistošie noteikumi nosūtīti Apes, Smiltenes, Strenču, Burtnieku un Naukšēnu novada pašvaldībām, Zemkopības ministrijai, Valsts vides dienesta Valmieras reģionālajai vides pārvaldei un Valsts augu aizsardzības dienestam.

Valkas novada dome pērn novembrī saņēma 30 novada iedzīvotāju parakstītu vēstuli ar lūgumu novada domei pieņemt lēmumu par brīvas no ģenētiski modificētiem organismiem teritorijas veidošanu.

Saskaņā ar Ģenētiski modificēto organismu aprites likumu, pašvaldība pēc savas iniciatīvas vai uz personas priekšlikuma pamata ar pašvaldības saistošajiem noteikumiem var noteikt aizliegumu ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai attiecīgajā administratīvajā teritorijā vai tās daļā.

Sabiedriskās apspriešanas laikā Valkas novada dome saņēma divas atbalsta vēstules par aizliegumu ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai novada teritorijā. Saskaņā ar saistošajiem noteikumiem aizliegums ir spēkā 12 gadus.

Svarīgākais