Ķemeru sanatorijas pieczvaigžņu atdzimšanas plāns

PLĀNI LIELI. Jau kopš 1998. gada Ķemeru sanatorijas īpašnieki nav spējuši to atdzīvināt. Plāni bijuši lieli un skaisti, arī šoreiz tie nav mazi, jo paredz divu gadu laikā izveidot te luksusa klases viesnīcu © Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Nu jau gandrīz 20 gadus turpinās Ķemeru sanatorijas epopeja, ko līdz šim par veiksmīgu nevar saukt. Nu tās jaunais īpašnieks SIA Park hotel Ķemeri apņēmies līdz 2018. gada maijam izveidot pieczvaigžņu viesnīcu, bet bijušajā kūrortpoliklīnikā – wellness jeb labsajūtas uzlabošanas klīniku. Savukārt Jūrmalas dome gatava sakārtot parku un tur esošo infrastruktūru.

Tā ir liela veiksme, ka šī vieta sāk dzīvot, jo tai ir saimnieks, kas par to rūpējas. Var jau šobrīd redzēt, ka logi šai kultūrvēsturiskajai ēkai sāk mirdzēt. «Ēkai jau ir pieslēgta drenāžas sistēma, apkure un elektrība,» preses pārstāvjiem paziņoja Ķemeru viesnīcas projektētājs Mārtiņš Hermansons. Pašlaik izstrādā projektu, kas gan lielas izmaiņas līdz šim paveiktajā neparedz veikt. Vēsturiskās zonas ir restaurētas pareizi, tāpēc vajag tikai pabeigt iesākto, norādīja arhitekts. Reāli būvniecības darbi varētu sākties nākamgad, bet durvis objekts vērs 2018. gadā, piedāvājot atpūtniekiem 129 numurus (28 līdz 70 kvadrātmetru platībā). Kādas plānotas izmaksas, M. Hermansons gan nezināja teikt - kad rīkos būvniecības konkursu, tad arī naudas rēķinās. Viņš piebilda, ka pēc viesnīcas atjaunošanas ir paredzēts otrais celtniecības posms, proti, poliklīnikas pārbūve par spa pakalpojumu centru, kuru iecerēts pabeigt 2022. gadā.

Arī Park hotel Ķemeri wellness eksperte Alla Sokolova konkrētas summas nenosauca. Viņa uzsvēra, ka šeit taps wellness centrs, uz kurieni brauks veseļoties cilvēki no lielajām metropolēm - Londonas, Ņujorkas, Berlīnes: tie, kas gribēs atpūsties dabā un baudīt dabiskus ārstniecības līdzekļus - arī te piedāvātos minerālūdeņus un dūņas. Šobrīd šis tūrisma sektors ir aptuveni 14% liels, taču tas uzrāda tendenci pieaugt, tāpēc šāds piedāvājums kļūst arvien populārāks. Lai šeit nonāktu, nevajadzēs ārsta norīkojumu. Te galveno uzsvaru liks uz nepareiza dzīvesveida radīto kaišu, piemēram, miega traucējumu, ārstēšanu, teica A. Sokolova. No sanatorijas tā atšķirsies ar paaugstinātu komfortu. Tagad meklē operatoru, un darbinieku komanda, visticamāk, būs starptautiska. Lai piesaistītu klientus, noteikti rīkos arī reklāmas kampaņu, kuras moto būs «Latvija ir vislabāk glabātais noslēpums».

Lai viesnīcas pievilcību nemazinātu šobrīd noplukusī apkārtne, līdz 2020. gadam sakārtot arī desmit hektāru plašo parku un tajā esošo infrastruktūru, ieskaitot tiltiņu pār Vēršupīti, ceļus, ūdenstorni, kurā izveidos dabas un tūrisma informācijas centru. To uzņēmusies izdarīt Jūrmalas dome, piesaistot Eiropas Savienības fondu līdzekļus - apmēram 14,5 miljonus eiro, kā arī nodrošinot 3 līdz 4 miljonu eiro pašvaldības līdzfinansējumu, skaidroja Jūrmalas domes Attīstības pārvaldes vadītājs Edgars Stobovs, akcentējot, ka Ķemeru attīstības programma paredz divus nākotnes darbības virzienus: kūrorta nozari un ekotūrismu. Noslēguma fāzei tuvojoties parka rekonstrukcijas projekta konkurss. Tuvāko nedēļu laikā noslēgs līgumu ar projektētāju, un darbi parkā varētu sākties nākamā gada vidū.



Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais