Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Līgatnē atjaunos papīrfabrikas ciematu

Pagājušajā nedēļā Līgatnes novada dome un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) parakstīja vienošanos par projekta īstenošanu, kura gaitā Līgatnes papīrfabrikas ciematā tiks izveidota kultūrvēsturiska tūrisma taka, aģentūru LETA informēja Līgatnes novada domes priekšsēdētājs Ainārs Šteins (JL).

Projekta realizācija nodrošinās pirmās kultūrvēsturiskās tūrisma takas izveidi un ir sākums ilgtermiņa projektam, kurā, pamatojoties uz Līgatnes papīrfabrikas ciemata izpētes un attīstības koncepciju, plānots izveidot trīs tūrisma maršrutus.

Pirmās kārtas projekta realizācijas kopējās izmaksas ir 788 753 lati, no kuriem 63,23% sedz Eiropas Reģionālās attīstības fonds, 3% ir valsts dotācija un atlikusī daļa - pašvaldības finansējums.

Projekta pirmajā kārtā tiks atjaunotas divas no piecām papīrfabrikas ciemata dzīvojamām zonām - "Skolaskalns" un "Rīgaskalns", kā arī veikta vairāku infrastruktūras objektu rekonstrukcija un būvniecība, tostarp tiks uzbūvēts gājēju tilts pie papīrfabrikas, atjaunoti gājēju celiņi, izveidotas velosipēdu un autostāvvietas.

Kultūrvēstures tūrisma takai būs divi maršruti - "Līgatniešu dzīvesveids", kas ir stāsts par Līgatnes papīrfabriku un tās strādniekiem, un "Līgatnes dabas loks" – maršruts, kurā iespējams apskatīt Līgatnes dabas pērles - Anfabrikas klintis, Lustūzi, Līgatnes 19.gadsimta inženieru sasniegumus - ūdensteces kanālu sistēmu ar mākslīgo ūdenskrātuvi un slūžu sistēmu, kā arī atjaunotus vēsturiskos tiltiņus - "Wilhelmin" un "Eizen".

Kā pastāstīja Šteins, projekta sagatavošanas darbs ilga trīs gadus. Sākumā bija ideja par nepieciešamību unikālo Līgatnes papīrfabrikas ciemata vēsturisko centru, kas ir vienīgais šāda veida industriālās apbūves koka ēku komplekss Eiropā, padarīt par tīkamu dzīvesvietu iedzīvotājiem un saistošu apskates objektu tūristiem.

Tika piesaistīti ieinteresēti arhitekti, un sadarbībā ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju tika uzsākts darbs pie Līgatnes papīrfabrikas ciemata vēsturiskā centra izpētes un attīstības koncepcijas.

Koncepcijas izstrādes procesu vadīja bijusī līgatniete arhitekte Ināra Kārkliņa un viņas uzņēmums - arhitektu birojs "Forma". Koncepciju zinātniski pamatoja "Karklins design Studio" (ASV), pielietojot patentētu pētniecības modeli un ņemot par piemēru realizētus projektus Amerikā, Anglijā un Somijā. Būtisks un neatsverams bija gan esošo, gan bijušo līgatniešu ieguldījums, kas nežēloja vēsturiskos fotodokumentus un atmiņu stāstus. Koncepcija izpelnījusies augstu novērtējumu Latvijas kultūrvēsturnieku aprindās.

Līgatnes papīrfabrikas ciemata vēsturiskais centrs ir valsts nozīmes aizsargājams pilsētbūvniecības piemineklis. Tas veidojies un attīstījies kopsolī ar Līgatnes papīrfabriku un 20.gadsimta sākumā bijis viens no modernākajiem strādnieku ciematiem Eiropā ar hierarhizētu dzīvojamo modeli un visaugstākajiem sociālajiem standartiem.

Līgatnes papīrfabrikas ciemata atjaunošana notiks aktivitātes "Valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļu saglabāšana, atjaunošana un infrastruktūras pielāgošana tūrisma produktu attīstībai" gaitā.