Vasaras brīvlaikā strādā 370 Ventspils bērnu un jauniešu

PIEDZĪVOJUMU PARKS ir viena no skolēnu pieprasītākajām darbavietām © Inta LAPSIŅA

Atšķirībā no daudzām citām pašvaldībām Ventspils pilsētā bērnu un jauniešu nodarbinātība vasarā tiek organizēta trīs dažādu programmu ietvaros.

Piemaksā darba devējiem

Nodarbinātības valsts aģentūras realizētās bērnu un jauniešu vasaras nodarbinātības programmas ietvaros šovasar kopumā strādāt var 130 bērnu un jauniešu vecumā no 15 līdz 20 gadiem. NVA realizētā programma nodarbinātajam paredz darba apmaksu 50% apmērā no minimālās algas, savukārt darba devējam būtu jāsedz otra puse. Lai veicinātu Ventspils uzņēmēju ieinteresētību pieņemt darbā jauniešus, pilsētas pašvaldība uzņēmusies darba devēja vietā segt darba algas izmaksu 50% apmērā no valstī noteiktās minimālās algas.

Ļoti daudz bērnu strādā SIA «Olimpiskais centrs Ventspils» - kopumā sezonas laikā tur tiek piedāvātas darba vietas apmēram 100 bērniem. Ventspils pilsētas Sociālā dienesta vadītāja Dace Kaņepe uzsver: «Jaunieši ļoti labprāt izvēlas darbu olimpiskajā centrā, kura pārvaldībā ir gan Piedzīvojumu parks, gan arī Piejūras akvaparks, kur vasarā vajadzīgas papildu darba rokas, lai apkalpotu lielo apmeklētāju skaitu.» Kopumā gan no darba devējiem, gan bērniem tiek saņemtas pozitīvas atsauksmes.

Lai darbu vasarā varētu piedāvāt pēc iespējas lielākam jauniešu skaitam, ir paredzēts, ka katrs jaunietis var strādāt vienu mēnesi. Jaunie ventspilnieki ir aktīvi, un strādāt gribētāju ir ļoti daudz.

Pašvaldības iniciatīva - apmaksāt papildu darba vietas

Ņemot vērā iepriekš teikto, ka pieprasījums pēc darba vietām ir lielāks par NVA programmas ietvaros iespējamo, Ventspils dome papildus realizē arī savu bērnu un jauniešu vasaras nodarbinātības programmu. Šogad kopumā pašvaldības 100% apmērā finansētās programmas ietvaros darba vieta un alga būs 169 jauniešiem vecumā no 15 līdz 20 gadiem.

Darbiņš arī jaunākajiem

Vienlaikus ar valsts un pašvaldības īstenotajām aktivitātēm 15 līdz 20 gadus vecu jauniešu nodarbinātībā Ventspils dome radusi iespēju darba tirgū iesaistīt arī mazākus bērnus - 13 un 14 gadus vecus. Arī šo programmu pašvaldība finansē 100% apmērā.

Strādājot bērni ne vien iegūst iespēju nopelnīt naudu, bet arī gūst lielisku pieredzi, sadraudzējas ar vienaudžiem un kvalitatīvi pavada savu brīvo laiku.



Latvijā

Biznesa augstskolas Turība rektore, profesore, Latvijas valsts meži padomes priekšsēdētāja un LTRK padomes locekle Zane Driņķe rīkoja nozares un publiskās pārvaldes pārstāvju nākotnēšanas pēcpusdienu, iedibinot tradīciju pulcēt vienkopus biznesa un publiskās pārvaldes intelektuāļus, dizainēt nākotni. Divu stundu garumā tika meklētas konkrētas atbildes uz tādiem jautājumiem, kā piemēram, kāds ir Latvijas uzņēmumu eksporta potenciāls šobrīd, inovāciju ieviešanu ražošanā, tehnoloģiju un biotehnoloģiju jomās, uz ko Latvijas publiskās pārvaldes nākotnei jau no rītdienas jābūt orientētai, valsts tēls un komunikācija nākotnē.