Ventspils seniori – darbīgi, radoši, zināt griboši

GATAVOJAS LAIKUS. «Jau rudenī sākam gatavot nākamā gada aktivitāšu plānu, lai tas būtu saskaņā ar pensionāru vēlmēm un vajadzībām,» teic valdes priekšsēdētāja Mārīte Kuzmane © Ojārs Lūsis

Ventspils pensionāru biedrība Ventspils liedags šobrīd apvieno jau 302 pensijas vecuma ventspilniekus, kuri vēlas aktīvi iesaistīties pilsētas dzīvē. Biedrības mērķis ir Ventspils pensionāru sociālekonomisko tiesību un interešu pārstāvēšana un aizstāvēšana, garīgās labklājības, kultūras dzīves un izglītošanas veicināšana.

Katrai sezonai savas aktualitātes

«Jau oktobrī gatavojam pasākumu plānu nākamajam gadam, ko esam sadalījuši sezonās. Rudenim, ziemai, pavasarim un vasarai ir savas aktualitātes, tāpēc arī pasākumu plāns tiek tām atbilstoši sastādīts. Savus priekšlikumus un vajadzības sistemātiski iesniedzam arī pašvaldībai, kas mūs labprāt uzklausa un atbalsta,» skaidro pensionāru biedrības valdes priekšsēdētāja Mārīte Kuzmane. Rudenī, ziemā un pavasarī aktuāla ir veselības tēma, tāpēc ciemos tiek aicināti cilvēki, kuri var sniegt labus padomus veselības stiprināšanai. Piemēram, novembrī pie pensionāriem ciemojās Ventspils slimnīcas galvenais ārsts Dainis Gīlis un kardioloģe Nataļja Novikova, bet martā un maijā plaši pazīstamā zāļu sieva Līga Reitere. Zāļu sievas padomi fiziskās un garīgās veselības stiprināšanā senioros izraisīja ļoti lielu interesi, tāpēc, plānojot nākamā gada pasākumus, atkal paredzēts Līgas Reiteres apciemojums.

Ļoti interesanta bijusi arī tikšanās ar astrologu, kurš ieskicējis zvaigžņu solītās tendences šim gadam. Savukārt pasākumā Zināmā un nezināmā Ventspils muzeja darbinieki stāstījuši un rādījuši Ventspils pils noslēpumus. «Aicinot lektorus vai dodoties ciemos, mēs laikus iesūtām mūs interesējošus jautājumus, lai, no vienas puses, viņiem būtu iespēja sagatavoties, bet, no otras puses, mēs uzzinātu atbildes uz mūs interesējošiem jautājumiem. Tādējādi tikšanās veidojas konstruktīvas un izglītojošas,» uzsver Mārītes kundze.

Viens no romantiskākajiem pasākumiem, ko šopavasar piedzīvojuši biedrības dalībnieki, ir Ar dziesmu un dzejas grāmatu padusē. Katram mājās no jaunības dienām palicis kāds pierakstu blociņš vai klade ar mīļākās dziesmas vārdiem vai dzejoli. Pasākumā katrs varēja lasīt dzeju un kopā ar akordeonistu uzraut kādu jaunības dienu meldiņu. Savukārt maija pēdējā nedēļā ar Ziedu un pankūku balli tradicionāli noslēgusies viena sezona, lai sāktos nākamais - vasaras aktivitāšu posms.

Vasara atvēlēta aktīvam dzīvesveidam, tuvākiem un tālākiem izbraukumiem un dalībai sportiskos pasākumos. Pensionāri vienmēr piedalās pilsētas rīkotajos pasākumos un labprāt brauc ciemos pie draugiem. Tikko tie pabijuši Zūru novada senioru sporta spēlēs, kā arī vienmēr ir klāt tradicionālajos, Talsu pensionāru biedrības organizētajos visas Latvijas senioru sporta svētkos. «Tā ir lieliska iespēja būt kopā, satikt paziņas, uzzināt ko jaunu, izkustēties un izballēties,» teic biedrības vadītāja.

Līdz ar pieaugošo biedru skaitu un aktīvo pensionāru īpatsvara pieaugumu šogad pašvaldība pensionāriem piešķīrusi papildu telpas. «Tagad varam kopā sanākt daudz kuplākā skaitā, jo nereti senioru interese ir tik liela, ka telpā vietas visiem nepietiek. Atzīmēšu, ka pašvaldība pensionāru biedrībai telpas iznomā bez maksas, kā arī sedz visus komunālo pakalpojumu izdevumus,» saka valdes priekšsēdētāja.

Radošam garam un darboties priekam

Visilgāk pensionāru biedrības paspārnē darbojas adītāju un tamborētāju pulciņš, kam pievienojušās arī pērļotājas un stikla apgleznošanas entuziasti. Arī tiem, kam patīk dārza darbi, ir savs interešu pulciņš. Rudens pusē, kad dārzos nobriedusi raža, norit tradicionālais pasākums Šķērsām pa dārzu. Uz to tiek gatavotas katras saimnieces mīļākās receptes un galdi gluži vai lūst no pārpilnības. Tā ir iespēja nogaršot citu saimnieču gatavoto un palūgt arī receptīti. It kā ar to vēl nebūtu gana, saimnieces grib mācīties arī ko jaunu, lai pārsteigtu savus mājiniekus ar fantastiskām maltītēm. «Uzrunāju Ventspils tehnikuma direktori Kristīni Vāgneri, kura neatteica organizēt pavāru kursus mūsu pensionāriem. Divu lielisku puišu vadībā divdesmit seniori vienu reizi nedēļā darbojās Ventspils tehnikuma modernajā virtuvē - cepa, vārīja un mācījās. Pēc šī kursa beigšanas visi saņēma atbilstošu sertifikātu,» lepojas Mārītes kundze.

Pirms Ziemassvētkiem un Lieldienām ir īstais laiks gatavot apsveikuma kartītes un dekorus. Tad seniori dodas uz Amatu māju, kur tie vienmēr ir gaidīti, lai kopā ar profesionāļiem radītu lieliskas dāvanas un rotājumus.

Pensionāru biedrība atrod iespēju veikt ļoti labus un sirds siltuma apveltītus darbus - adītājas un tamborētājas Ventspils slimnīcas dzemdību nodaļai dāvinājušas 50 pārus pašu darinātu zeķīšu un zābaciņu, lai mazie ventspilnieki mājup dotos siltām kājiņām.

Vēlam saglabāt dzīvessparu un radošu garu! Ikviens darboties gribošs Ventspils seniors ir mīļi gaidīts Ventspils liedagā!



Latvijā

Biznesa augstskolas Turība rektore, profesore, Latvijas valsts meži padomes priekšsēdētāja un LTRK padomes locekle Zane Driņķe rīkoja nozares un publiskās pārvaldes pārstāvju nākotnēšanas pēcpusdienu, iedibinot tradīciju pulcēt vienkopus biznesa un publiskās pārvaldes intelektuāļus, dizainēt nākotni. Divu stundu garumā tika meklētas konkrētas atbildes uz tādiem jautājumiem, kā piemēram, kāds ir Latvijas uzņēmumu eksporta potenciāls šobrīd, inovāciju ieviešanu ražošanā, tehnoloģiju un biotehnoloģiju jomās, uz ko Latvijas publiskās pārvaldes nākotnei jau no rītdienas jābūt orientētai, valsts tēls un komunikācija nākotnē.