Kafija ar politiķiem vainagojas ar Jauniešu mājas atklāšanu

DŽEZS. Februārī Jauniešu mājā lielu interesi izraisīja džeza koncerts un jam session kopā ar Ventspils Big Band © Juris PRESŅIKOVS

Starp pirmo un otro jauniešu kafijošanu ar Ventspils domes politiķiem pagāja apmēram gads, kura laikā no idejas līdz īstenošanai nonācis viens no jauniešiem nozīmīgākajiem projektiem – Jauniešu mājas izveide un darbības uzsākšana.

Par tās tapšanu un mērķiem vairāk stāsta Ventspils domes Izglītības pārvaldes jaunatnes lietu speciālists Kristians Jacevičs.

- Kad un kāpēc radās doma par Jauniešu mājas nepieciešamību?

- Nav jau noslēpums, ka daudzi jaunieši meklē attīstības un pašu iniciatīvu realizēšanas iespējas Rīgā un pat ārvalstīs. Domājot, kā radīt vidi, lai jaunieši tepat Ventspilī varētu īstenot savas intereses un idejas, notika diskusija: Kafija ar politiķiem, kurā izskanēja ideja par telpas un vides radīšanu, kurā jauniešiem satikties, īstenot savas idejas un ar neformālo izglītību attīstīt savas prasmes. Jauniešu mājas Latvijā ir jau populāras, bet katra ir atšķirīga, arī mūsu. Daudzviet jauniešu mājas vairāk saistās ar brīvā laika pavadīšanas iespējām - pulciņiem, sporta un cita veida nodarbībām, taču šis formāts Ventspilij nav noderīgs, jo arī bez Jauniešu mājas pilsētā jau ir ļoti daudz un dažādas brīvā laika pavadīšanas iespējas. Mums vajadzēja vidi, kurā saimnieki ir paši jaunieši - paši strādā, paši organizē, paši piedalās. Ventspils dome uzklausīja mūsu idejas un piedāvāja telpas Kuldīgas ielā 13.

- Vai telpas jau atbilda Jauniešu mājas vajadzībām?

- Aplūkojot telpas, kurās savulaik atradušies restorāni un naktsklubi, sapratām, ka mums nav nepieciešama vizuāli tik agresīva vide - jāpārkrāso sienas un jānomaskē nepiemērotie dizaina elementi, bet kopumā nav vajadzīgs liels remonts, lai uzsāktu darbību ēkas pirmajā stāvā. Pagājušajā vasarā uz brīvprātīga darba talku aicinājām kopā jauniešus, kuri pašu spēkiem zāģēja, špaktelēja, krāsoja un iekārtoja šīs telpas. Nenoliedzami, ka finansējumu materiāliem un arī dažu sarežģītāku darbu veikšanai piešķīra pašvaldība, kas sedz arī telpu uzturēšanas izdevumus.

- Kas īsti notiek šajā mājā, un kurš drīkst šurp nākt?

- Mūsu mērķauditorija ir jaunieši vecumā no 13 līdz 30 gadiem. Bet tradicionāli aktīvākie ir jaunieši vidusskolas vecumā - viņiem ir daudz spožu un grandiozu ideju, kuras gatavi paši realizēt, un te nu Jauniešu māja ar saviem telpu un tehniskajiem resursiem, kā arī konsultācijām un apmācībām var palīdzēt. Arī pieaugušos un organizācijas aicinām sadarboties, ja tie ir gatavi rīkot aktivitātes jauniešiem.

Mēs ar nolūku nesastādām striktu aktivitāšu plānu - galvenie notikumi ir iezīmēti, bet atstājam vietu, lai varētu reaģēt uz jauniešu interesēm un realizēt tā sauktās fiksās idejas - no idejas izteikšanas līdz notikumam var paiet dažas dienas, nedēļa vai mēnesis - viss atkarīgs no projekta vērienīguma, jauniešu atsaucības konkrētajai idejai un iespējām to noorganizēt. Katrs pasākums ir ļoti atraktīvs un piesātināts ar jautrību. Piemēram, nesen notika galda spēļu divpadsmitcīņa: dambrete ar pašu ceptiem cepumiem, galda hokeju, kuģu šaušanu, akmens, šķēres papīrīts un tā tālāk.

Strādājam pēcpusdienās līdz pat astoņiem vakarā. Jaunieši var nākt bez iepriekšējas pieteikšanās vai reģistrēšanās - vienkārši jāatnāk. Var padzert tēju, paspēlēt galda spēles un vienkārši iepazīties ar tiem, kuriem šī vieta jau kļuvusi par otrajām mājām. Varbūt arī viņš šajā vietā atradīs domubiedrus un savu ideju īstenošanas iespējas.

Jauniešus interesē mūzika, turklāt daudzi paši spēlē mūzikas instrumentus un dzied. Ļoti laba sadarbība izveidojusies ar jaunajiem Ventspils mūziķiem, kuri paši rīko koncertus un džeza improvizācijas sesijas. Jauniešu mājā ir uzstājušies arī mūziķi, kuri savulaik beiguši Ventspils mūzikas vidusskolu, tālāk mācījušies ārzemēs un tagad ar biedriem atrāda savu talantu un dalās pieredzē sarunās un meistarklasēs

Jāpiemin arī debašu turnīri, sarunu klubi, skolēnu mācību uzņēmumi, skolu pašpārvalžu tikšanās, neformālas apmācības par radošumu, par demokrātiju. Šīs un vēl daudzas citas iniciatīvas pēdējā pusgada laikā Jauniešu mājā jau kļuvušas ierastas, bet tāpēc ne mazāk aizraujošas.

- Vai tā ir tikai izklaide, vai savs laiks paredzēts arī izglītībai un nopietnākiem procesiem?

- Tā ir dzīves skola, kurā nav jābaidās kļūdīties un gūt pieredzi. Tas ir pats galvenais. Tomēr, lai nostiprinātu šādu mācīšanos, noteikti kopīgi izvērtējam un analizējam notikušo. Mājā izveidots arī informācijas punkts, kurā jaunieši var noskaidrot viņus interesējošus jautājumus - kur atrast cilvēku, kas var atbildēt uz aktuālu jautājumu, ko darīt, lai paplašinātu zināšanas vienā vai otrā jomā, kas notiek pilsētā, kāds atbalsts saņemams dažādu ideju realizēšanai vai problēmu risināšanai.

- Vai var uzskatīt, ka Jauniešu māja ir gatava?

- Nebūt nē! Mēs vēl arvien meklējam jaunas idejas un uzstādām mērķus. Arhitekti šobrīd zīmē tehnisko projektu, lai nākotnē arī ēkas otro un pagrabstāvu un pagalmu pārbūvētu Jauniešu mājas vajadzībām.

- Jaunieši parasti ir ļoti aizrautīgi svētku svinēšanā - vai piedalīsieties arī Pilsētas svētkos?

- Jā, piedalīsimies gan svētku gājienā, gan Jauniešu mājas pagalmā organizēsim jautras brīvdabas spēles. Gaidām ciemos!