Piektdienas pastaiga Iznāc vakara gaismā!

ATSAUCĪBA. Piektdienas pastaigu pasākumi ļoti īsā laikā ir izpelnījušies ventspilnieku atzinību. Visi vēlas būt kopā ar ģimeni un draugiem, lai baudītu tieši viņiem radītus mākslas un mūzikas projektus © Publicitātes foto

Nu jau par tradīciju kļuvušās piektdienas vakaru pastaigas Iznāc vakara gaismā ir viens no ventspilnieku iemīļotākajiem pasākumiem, kuru laikā pilsētas ielās, parkos un skvēros ir iespēja nesteidzīgi baudīt augstvērtīgus mākslas projektus, satikt radus, draugus un kaimiņus, kas ne vienmēr izdodas ikdienas steigā.

Piektdienu pastaigas nu jau kļuvušas par tradīciju un norit divas reizes gadā - maijā un augusta pēdējā piektdienā. Simboliski ar šo pasākumu tiek atzīmēts vasaras sezonas sākums un noslēgums. Ventspils pilsētas stratēģisko kultūras projektu vadītāja Dace Obodovska ir gandarīta, ka pasākums ir guvis tik lielu popularitāti, jo ik reizi palielinās apmeklētāju skaits. Piemēram, pavasara pastaigā piedalījās ap 10 tūkstoši apmeklētāju. «Protams, mēs gaidām ciemos arī pilsētas viesus, taču īpašs prieks, ka uz šo pasākumu lielā skaitā ierodas mūsu pašu ļaudis - šī ir tā iespēja, kad kopā ar bērniem, radiem un kaimiņiem iziet pilsētas ielās, parkos un skvēros, lai kopā pavadītu laiku un priecātos par mūziku, mākslu, deju. Liela uzmanība tiek pievērsta bērnu auditorijai, jo Ventspils ir bērniem un ģimenei draudzīga pilsēta.»

Piektdienas pastaigu programma tiek veidota tā, lai piedalīties un apskatīt varētu visu - savs laiks bērnu pasākumam, savs radošām izklaidēm, savs nopietnībai un savs ballei.

Vaicāta par aizraujošāko, kas ieplānots 26. augusta vakara pastaigai, Dace Obodovska teic: «Esam izveidojuši programmu ar unikāliem mākslas projektiem, nedzirdētu mūziku un aizraujošām nodarbēm bērniem, tāpēc izcelt ko vienu ir ļoti sarežģīti. Kā jau Ventspilī - apskatīšanās vērts ir viss!»

Indiāņu izdarības ieplānotas Dzirnavu laukumā, kur septiņos vakarā sāksies Dārza svētki bērniem. Kopā ar dārza indiāņiem varēs pūst krāsainos ziepju burbuļus, krāsot sapņu ķērājus un ar spalvu matos iemūžināt ģimeni kopbildē improvizētā fotosalonā un skatīties multfilmas.

Savukārt uz Valzivs klāja - Lielajā laukumā tieši blakus jaunatklātajai unikālajai strūklakai Fregate «Valzivs» - vieta atvēlēta īpašajam Pastaigas krodziņam un ballei, kurā spēlēs tautā iemīļotā grupa Bellacord.

Viena no odziņām, ko vērts redzēt, būs pie strūklakas Saules laiviņas eksponētais mākslas projekts Facebox, ko veido mākslinieces Agneses Melbārdes neona krāsu tehnikā gleznotas lielformāta gleznas, kas tiek eksponētas īpaši veidotos feisboksos (2 metru augstumā un 1,6 m platumā). Ekspozīcija ir veidota kā četru plakņu glezna, kas skatītāju apņem ar savu informāciju, reizē ierāmējot un reizē ļaujot izceļot ārpus. Gleznas tiek gaismotas ar speciālām blacklight lampām, un tas liek mainīt skatītāju acij tik pierasto skatpunktu, veidojot nosacīti citas realitātes klātbūtni un radot ilūziju par tuvplāna komunikāciju, kas patiesībā ir cita - nereāla dimensija.

Savukārt šīs pašas mākslinieces projekts Therapy ir kopdarbs ar komponistu un marimbas virtuozu Rihardu Zaļupi. Ekspozīcija sastāvēs no 9 gleznām un īpaši šai izstādei radītas mūzikas.

Visam pa vidu - Rātslaukumā - pastaigas dalībnieki varēs piedalīties literārās balvas Sudraba tintnīca pasniegšanas ceremonijā, kam sekos Jāņa Lūsēna un Ingus Pētersona jaunā koncertprogramma Romantika ar liriskām un smeldzīgām dziesmām. Vēlāk Elza Rozentāle piedāvās programmu Putna lidojums.

Līdz pat vieniem naktī jauniešu iecienītajā Zaļā namiņa pagalmā notiks hipsterīgs pasākums kopā ar DJ . Tā būs vieta un laiks čilošanai, čalošanai un draudzīgai pasēdēšanai. Bērniem un jauniešiem noteikti patiks krāsēdieni, kas uzdarbosies Ventspils Jauniešu mājā. Krāsēdiens ir piecas apmēram divmetrīgas interaktīvi mākslinieciskas uzkodas, kas pagatavotas no finiera, krāsas un skrūvēm, turklāt izdveš skaņas un gaismojas. Tā ir telpa, kas piedāvā uzspēlēt asociāciju spēles un reizē arī vizuāli izklaidē.

Ar precīzu piektdienas vakara pastaigas Iznāc vakara gaismā programmu varēs iepazīties interneta vietnē www.ventspils.lv



Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais