Arheoloģiskais eksperiments Piejūras brīvdabas muzejā

© Ekrānšāviņš no mājas lapas

Ventspils muzejs sadarbībā ar Latvijas Universitātes speciālistiem un Norvēģijas arheologiem 2016. gada 13. augustā Piejūras brīvdabas muzejā īstenos arheoloģisko eksperimentu – dzelzs iegūšanu no vietējās purva rūdas, izmantojot senās dzelzs iegūšanas metodes.

Dzelzs ieguve no purva rūdas Latvijas teritorijā aizsākās pirmajos gadsimtos pēc Kristus un turpinājās vēlākos periodos. Par to liecina arī pagājušajā vasarā Puzes pilskalna arheoloģiskajos izrakumos atrastais krāsns fragments.

Ventspils muzeja vadošais pētnieks Dr.hist. Armands Vijups: «Ķīmiski vienkāršais, bet tehnoloģiski sarežģītais dzelzs redukcijas process, kas līdz pat jauno laiku sākumposmam bija vienīgais veids, kā iegūt šo ikdienas dzīvē tik nozīmīgo materiālu, šodien vēl aizvien nav sekmīgi atkārtots. Šī gada eksperimentā, piesaistot norvēģu pieredzi, Latvijas pētnieki mēģinās atrisināt neskaidrības un pirmo reizi pēc vairāk nekā pustūkstoša gadu atkal iegūs dzelzi no vietējiem resursiem. Eksperimenta sākumā tiks uzbūvēta māla redukcijas krāsns, par paraugu izmantojot Asotes pilskalnā 20. gs. vidus pētījumos atklātās krāsns aprakstu un attēlus. Procesam nepieciešama apdedzināta dzelzs rūda, sagatavotas ogles, krāsnij pievienotas plēšas, un apmēram 4-6 stundas tiks veikts dzelzs iegūšanas process, noturot ap 1000° augstu temperatūru. Ja tiks iegūts pozitīvs rezultāts, tas būs ap 200 g smags jēldzelzs gabals.».



Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais