Ventspils brīvostas teritorijā attīstās rūpniecība

VENTSPILS AUGSTO TEHNOLOĢIJU PARKĀ esošais Tehnoloģiju centrs ir iznomāts Wasserkabel Baltic un Immer Digital. Ēkā vēl ir pieejamas ražošanas platības apmēram 450 kv.m platībā © Publicitātes foto

Ventspils brīvostas pārziņā esošā teritorija ar tajā spēkā esošajiem uzņēmējdarbību veicinošajiem atvieglojumiem, kā arī sakārtotā infrastruktūra ir ļoti piemērota vide ne tikai kravu apstrādei, bet arī ražošanas uzņēmumu veidošanai.

Vairāk stāsta Ventspils brīvostas pārvaldnieka vietnieks Igors Udodovs.

- Ventspils brīvostas pārvalde jau pirms daudziem gadiem ir aktualizējusi ne tikai jūras kravu piesaistes jautājumus, bet arī veicina ražošanas sektora attīstību. Kā līdz šim ir sekmējies ar uzņēmēju piesaisti ražošanas struktūru veidošanā?

- Rūpnieciskais sektors pēdējo desmit gadu laikā ir būtiski attīstījies. Jau vairākus gadus šajā sektorā nodarbināto skaits ir lielāks par to strādājošo daudzumu, kuru darba vietas ir tiešā veidā saistītas ar kravu apstrādi un jūras kravu pārvadājumiem. Ja termināļos strādājošo skaits gadu no gada paliek faktiski nemainīgs, tad ražošanas sektorā nodarbināto skaits ik gadu pieaug.

- Kuru no uzņēmumiem jūs uzskatāt par vienu no veiksmīgākajiem?

- Kā viens no veiksmīgākajiem piemēriem jāmin Bucher Municipial, kas ražo pilsētu uzkopšanai paredzētu tehniku. Šveices koncerns Bucher Municipial savu darbību Ventspilī uzsāka jau 2006. gadā - tas bija viens no pirmajiem brīvostas pārvaldes lielajiem klientiem, kura darbības nodrošināšanai tika uzbūvētas nepieciešamās ēkas. Līdz ar to uzņēmums varēja koncentrēties uz savu tiešo darbu - ražošanu, nedomājot par nekustamā īpašuma būvniecību un attīstību. Sākotnēji Ventspilī tika izgatavotas komunālās saimniecības ielu tīrāmo mašīnu detaļas un komponentes, taču tagad Ventspils ražotne ir pacēlusies jaunā līmenī - šeit norit pilns mašīnbūves cikls, pilnībā no A līdz Z top ielu un ietvju tīrāmās mašīnas. Patlaban pilna cikla ražošanā ir tikai viena izmēra automašīna, taču ir plānots ražotni paplašināt, ieviešot visu izmēru ielu tīrāmo automašīnu ražošanu. No pieciem darbiniekiem darbības sākumā uzņēmuma kolektīvs ir izaudzis līdz 200 strādājošajiem. Jāatzīmē, ka no divām rūpnīcām - vienas Ventspilī un otras Lielbritānijā - tiek nodrošināts viss pieprasījums pēc šī koncerna tehnikas Eiropas tirgū. Tas tiek panākts ar mūsdienīgām pārvaldības metodēm - es teiktu, ka tas ir paraugs, pēc kāda vadīties arī citiem starptautiskajiem ražošanas uzņēmumiem. Bucher sadarbojas ne tikai ar brīvostas pārvaldi, bet arī citām pilsētas struktūrām, tajā skaitā Ventspils profesionālās izglītības kompetenču centru Ventspils tehnikums, pieņemdams praksē tehnikuma audzēkņus, kā arī izmanto Ventspils augstskolas absolventu spējas, dodot tiem darbu ražotnes vadošo speciālistu korpusā. Līdz ar to šis uzņēmums pilnvērtīgi izmanto ventspilnieku profesionalitāti visos līmeņos.

- 2014. gadā brīvostas pārvalde uzsāka tehnoloģiju centra attīstīšanu. Kāds ir šī procesa progress?

- Ventspils augsto tehnoloģiju parkā pagājušajā gadā tika realizēti divi projekti - Tehnoloģiju centra un Elektronikas centra būvniecība. Abi projekti realizēti ar ES fondu līdzfinansējumu, un abos gadījumos ES fondu noteikumi paredzēja trīs savstarpēji nesaistītu nomnieku piesaisti. Elektronikas centrā tika dota iespēja paplašināties Ventspils elektronikas fabrikai, kā arī iznomātas platības vairākiem mazākiem uzņēmumiem. Arī Tehnoloģiju centram ir atrasti nomnieki, kuri patlaban uzstāda iekārtas. Viens no lielākajiem nomniekiem ir uzņēmums Immer Digital, kas ražos plastikāta pārtikas iepakojumu. Jāatzīmē, ka šīs kompānijas Ukrainā partneruzņēmums ir viens no vadošajiem elastīgā pārtikas iepakojuma ražotājiem Eiropā un sadarbojas ar lielajiem pārtikas zīmoliem, piemēram, Nestle, Kraft un citiem.

Otrs nomnieks ir Wasserkabel Baltic, kurš plāno ražot plastmasas kapilārās apkures sistēmas. Līdz ar to var teikt, ka Tehnoloģiju centrā tiek attīstīta dažāda veida plastmasas izstrādājumu ražošana.

Pagaidām Tehnoloģiju centrā brīvi vēl ir ap 400 kvadrātmetru. Tos piedāvājam potenciālajiem klientiem, kuriem ražošanai nepieciešamas nelielas telpas.

- Šīs vasaras aktualitāte ir šokolādes ražošanas kompānijas Pobeda Confectionery ienākšana Ventspilī. Kā veidojas šī sadarbība?

- Pobeda Confectionery ir Latvijā reģistrēts uzņēmums, kam pamatā ir Krievijas uzņēmēju kapitāls. Tas ir strauji augošs ģimenes uzņēmums, kurš no pirmās nelielās rūpnīcas atvēršanas 2000. gadā Piemaskavā ir kļuvis par vienu no lielākajiem un modernākajiem šokolādes izstrādājumu ražotājiem Krievijā ar vairākām lielām rūpnīcām, kā arī ir pirmais Krievijas konditorejas izstrādājumu ražotājs, kurš atvēris ražotni Eiropas Savienībā. Ir prieks, ka atrašanās vietas izvēle krita tieši uz Ventspili. Ventspils ražotnē saražotā produkcija paredzēta Eiropas un ASV tirgum. Jaunā ražotne Ventspilī ir uzsākusi darbu - pagaidām ar ~30 strādājošajiem darbs norit vienā maiņā, bet plānots, ka rudenī darbs tiks organizēts vairākās maiņās.

- Kas piesaista ārvalstu uzņēmumus?

- Investoru piesaiste nav vienkāršs process, jo ārvalstu uzņēmēji ļoti rūpīgi izvērtē visus plusus un mīnusus. Faktiski katras pilsētas piedāvājums tiek izsijāts kā caur sietiņu, līdz tiek pieņemts lēmums par investīcijām un ražotnes izveidošanu.

Lielu darbu iegulda brīvostas pārvalde. Mūsu štatā ir darbinieki - projektu vadītāji, kuri sniedz atbalstu ārvalstu investoriem. Birokrātiskais process mūsu valstī, iespējams, nav ne ar ko labāks vai sliktāks par to, ar ko ārvalstu investori saskaras savā valstī. Taču tas ir viņiem nezināms - tieši tāpēc mūsu darbinieki kā gidi palīdz uzņēmumam virzīties uz priekšu projekta realizācijā, lai uzņēmējs varētu ātri un vienkārši uzsākt reālo darbību, neieslīgstot birokrātijas labirintos. Faktiski Ventspils brīvostas pārvalde kopā ar Ventspils Augsto tehnoloģiju parku sniedz kompleksu pakalpojumu, kas būtiski atvieglo uzņēmēja darbu.

Visspilgtākais piemērs ir šokolādes ražošanas uzņēmuma Pobeda Confectionery reģistrēšanas dokumentu sagatavošana un iesniegšana Komercreģistrā pat mazāk nekā vienas dienas laikā, kas rezultējās Klaipēdas apmeklējuma atcelšanā un rūpnīcas izveidē Ventspilī. Nenoliedzami, ka šāda attieksme pret investoriem ir viens no iemesliem, kāpēc viņi izvēlas tieši Ventspili.

- Vai mēs šodien varam runāt par vēl kādas vērienīgas ražotnes atvēršanu Ventspilī?

- Sarunas ar potenciālajiem investoriem norit nepārtraukti. Taču, pirms sarunas nav pabeigtas, es atturētos nosaukt konkrētus vārdus. Ventspilī ir pietiekami daudz brīvas teritorijas, kur attīstīt ražošanu. Jautājums var būt tikai par piemērotām telpām - vai tās būvē pats investors vai brīvostas pārvalde.

Pie mums nāk ražotāji, kuriem svarīga ir arī ostas pieejamība - statistika pierāda, ka 99% no visas šeit saražotās produkcijas tiek eksportēti uz Eiropu un citām valstīm. Investoru piesaistē nozīmīgs kritērijs ir darbaspēks un intelektuālais potenciāls. Tāpēc gan Ventspils augstskolas, gan tehnikuma izglītības programmas ir pakārtotas esošo un potenciālo uzņēmumu interesēm.

- Vai brīvostas uzņēmumi iesaistās arī pilsētas dzīvē un sociālajos procesos?

- Uzņēmumos strādājošie pārsvarā ir ventspilnieki, kuri vienmēr aktīvi līdzdarbojas pašvaldības aktivitātēs. Pilsētas svētku gājienā dosies arī brīvostas pārvaldes darbinieki, un, cik man zināms, Pobeda piedalīsies ar savu šokolādes veikaliņu. Es domāju, ka visi Ventspils uzņēmēji sevi uzskata par vietējiem, tāpēc ar prieku līdzdarbojas it visā, kas notiek mūsu pilsētā.



Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais