Zemgales reģiona attīstībai pieteikti pieci jauni projekti

Zemgales Plānošanas reģiona (ZPR) administrācija gada pirmajos divos mēnešos izstrādājusi un konkursam iesniegusi piecus jaunus projektus, kuru ieviešana pēc atbalsta saņemšanas kalpos dzīves vides uzlabošanai, uzņēmējdarbības un kultūras attīstībai reģionā.

Četri projekti, no kuriem trijos ZPR ir vadošais partneris, iesniegti Latvijas - Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas vairākās aktivitātēs, bet viens - Eiropas Sociālā fonda aktivitātē "Sociālo partneru, nevalstisko organizāciju un pašvaldību kapacitātes stiprināšana".

Latvijas - Lietuvas sadarbības programmas atbalsta saņemšanai iesniegts projekts "Konkurētspējīga uzņēmējdarbība caur mūžizglītību un uzņēmēju sadarbību", kas paredz sadarbību pavisam ar 14 partneriem no kuriem seši pārstāv kaimiņvalsti Lietuvu, bet Zemgali - Dobeles, Rundāles un Jelgavas novada pašvaldības. Ieviešot minēto projektu, paredzēts iegādāties jaunas biznesa mācību programmas, izveidot mobilās mācību klases, izglītot vairāk nekā 700 esošos un potenciālos uzņēmējus, atsevišķās vietās veikt uzņēmējdarbības atbalstam un mūžizglītībai nepieciešamo telpu renovāciju un vajadzīgā aprīkojuma iegādi, partnerinstitūcijās veikt pētījumu par mūžizglītības iestāžu darba efektivitāti, kā arī apkopot pozitīvo pieredzi un izveidot kaimiņu reģionus aptverošu sadarbības tīklu.

Savukārt, lai uzlabotu Lielupes baseina vides kvalitāti, īstenotu ūdens resursu efektīvas apsaimniekošanas pasākumus pierobežas teritorijā kopīgā ZPR vadītā projektā nolēmušas piedalīties Bauskas, Dobeles un Rundāles novada pašvaldības, kā arī biedrība "Baltijas Vides forums", Pakrojas pašvaldība un Biršu Reģionālā parka administrācija. Vairākām apdzīvotām vietām iecerēts izstrādāt tehnisko risinājumu projektus dzeramā ūdens kvalitātes uzlabošanai, notekūdeņu attīrīšanai, kā arī lietus ūdeņu savākšanai un aizvadīšanai. Tāpat plānots izveidot Lielupes baseina ūdens kvalitātes karti, veikt vides aizsardzības kampaņas peldvietās un atpūtas vietās pie upēm un ezeriem, noorganizēt pārrobežu vasaras skolu Lielupes baseina teritorijā dzīvojošajiem jauniešiem, turpināt jau agrāk aizsākto upju gultnes un krastu tīrīšanu.

Latvijas - Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas atbalstam iesniegts arī projekts " Radošo industriju attīstība Latvijas - Lietuvas pierobežas reģionos", kurā kā partneri piedalās Latgales un Kurzemes Plānošanas reģioni, Jelgavas un Ventspils dome, Aizkraukles, Ozolnieku, Rundāles un Kuldīgas novada pašvaldības, kā arī Pļaviņu un Liepājas mākslas skolas, bet no Lietuvas puses - Šauļu reģiona Attīstības aģentūra, Klaipēdas Universitāte, Rokišķu Jauniešu centrs, Birštonas pašvaldība un Visaginas Bērnu centrs. Minētais projekts paredz radošo darbnīcu izveidi, radošo industriju jomā strādājošo uzņēmēju un tiem piedāvāto izglītības programmu apzināšanu, kā arī Radošo industriju asociācijas vai sadarbības tīkla izveidi partnerinstitūciju pārstāvētajās teritorijās. Paredzams, ka minētās aktivitātes veicinās jaunu uzņēmumu nodibināšanu un jaunu darbavietu radīšanu, nozares komercializēšanu.

Kultūras darbinieku kvalifikācijas paaugstināšanu un vietējās kultūras dzīves bagātināšanos veicinās vēl viens minētās programmas atbalstam iesniegtais projekts "Sadarbība kultūras norišu sekmēšanai Latvijas - Lietuvas pierobežas reģionos", kura ieviešanā bez zemgaliešiem piedalīsies arī Paņevežas koledžas Rokišķu filiāle, bet vadošā partnera funkcijas veiks Šauļu reģiona Attīstības aģentūra. Projekts paredz kultūras darbinieku profesionālo pilnveidi, mākslas kolektīvu jauna repertuāra apguvi un dažādu sadraudzības pasākumu organizēšanu Zemgalē un Ziemeļlietuvā.

Eiropas Sociālā fonda atbalstītās aktivitātes "Cilvēkresursi un nodarbinātība" projektu konkursam iesniegts projekts "Zemgales reģiona līdzdalība Eiropas Savienības un citas ārvalstu finanšu palīdzības projektu īstenošanā kultūras, sociālās iekļaušanas un reģionālās attīstības jomā". Projekta mērķis ir panākt aktīvāku un kvalitatīvāku reģiona un tajā ietilpstošo 22 pašvaldību līdzdalību Eiropas Kopienas teritoriālās sadarbības programmu projektu izstrādē un ieviešanā, kā arī finansējuma piesaistē Zemgales reģionam, veicinot teritorijas līdzsvarotu attīstību un uzlabojot iedzīvotāju labklājību.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.