Pirmo reizi ekosertifikāta "Zilais karogs" iegūšanai virza Kuldīgas un Jēkabpils peldvietas

Šodien nacionālā žūrija, izskatot iesniegtos pieteikumus tūrisma ekosertifikātam "Zilais karogs", nolēma pirmo reizi starptautiskās žūrijas vērtējumam nodot peldvietas Kuldīgā un Jēkabpilī, informēja Vides izglītības fonda (VIF) ekosertifikācijas programmu vadītājs Jānis Ulme.

Pirmo reizi starptautiskās žūrijas vērtēšanai tiks nodota Kuldīgas peldvieta "Mārtiņsala", kas pagājušajā gadā tika noraidīta nacionālajā žūrijā, bet šajā gadā veikusi nepieciešamos uzlabojumus. Tāpat pirmo reizi starptautiskajai vērtēšanai tiks nodota Radžu peldvieta Jēkabpilī.

Starptautiskās žūrijas vērtējumam tiks nodoti visi šogad ekosertifikātam "Zilais karogs" iesniegtie pieteikumi - 11 peldvietas un divas jahtu ostas.

"Zilā karoga" ekosertifikātam Ventspils pieteikusi pilsētas peldvietu, Jūrmala - Majoru un Jaunķemeru peldvietas, Liepāja - dienvidrietumu pludmali un pludmali pie stadiona, Daugavpils - Stropu ezera peldvietu un peldvietu "Stropu vilnis", Rīga - Vakarbuļļu peldvietu, Engure - Abragciema kempinga peldvietu.

Jahtu ostu kategorijā pieteikumi ir saņemti no Liepājas jahtu centra un Pāvilostas jahtu ostas.

Jau ziņots, ka "Zilā karoga" pieteikumi tiek vērtēti divos līmeņos - nacionālā un starptautiskā. Latvijā "Zilā karoga" kandidātus vērtē nacionālā žūrija, kuras sastāvā ir pārstāvji no Vides ministrijas, Satiksmes ministrijas, Veselības ministrijas, Valsts ugunsdrošības un glābšanas dienesta, Tūrisma attīstības valsts aģentūras, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Zēģelētāju savienības, Vides aizsardzības kluba un citām institūcijām un organizācijām.

"Zilais karogs" ir pasaules populārākais tūrisma ekosertifikāts, ko plaši pazīst gan iedzīvotāji, gan pašvaldības un vides institūcijas. Tas tiek piešķirts trijās kategorijās - "Zilais karogs" peldvietām, "Zilais karogs" jahtu ostām, kā arī "Zilais karogs" individuālajām jahtām.

"Zilā karoga" kritēriji ir sadalīti četrās grupās - vides izglītība un informācija, ūdens kvalitāte, apsaimniekošana un serviss, drošība. Peldvietām, lai iegūtu "Zilā karoga" balvu, ir jāatbilst 29, bet jahtu ostām - 22 kritērijiem.

Peldvietas, kuras šogad saņems tūrisma ekosertifikātu "Zilais karogs", varētu būt zināmas maija sākumā.