Tiesa atkal sargā metalurgus

© F64

Liepājas tiesa nupat kā 1. jūlijā atkārtoja savu 2013. gada 27. maija lēmumu atļaut uzņēmumam KVV Liepājas metalurgs sākt tiesiskās aizsardzības procesu.

Jaunais lēmums attiecas uz juridiskā nozīmē citu uzņēmumu KVV Liepājas metalurgs, nevis uz uzņēmumu Liepājas metalurgs, kā tas bija pirms trim gadiem. Jau nosaukumu līmenī afišētā saistība starp abiem uzņēmumiem tāda, ka tie apsaimnieko vienu un to pašu īpašumu, t.i., ēkas ar ražošanas iekārtām. Gan toreiz, gan šoreiz šīs mantas apsaimniekošana notiek ar zaudējumiem, kuru dēļ uzņēmums nemaksā par saņemtajām precēm un pakalpojumiem. Sev pienākošos atlīdzību nesaņēmušās juridiskās vai fiziskās personas tādā gadījumā drīkst prasīt, lai tiesa pasludina parādnieku par maksātnespējīgu. Šajā reizē ar prasību tiesā vērsās apsardzes firma G4S Latvia. Uzņēmuma KVV Liepājas metalurgs administrācija lika pretī lūgumu dot tai laiku kreditoru apmierināšanai nepieciešamās naudas vākšanai, lai nebūtu tā, pirmais prasītājs paņem visus uzņēmumam atlikušos līdzekļus, bet citiem kreditoriem vairs nepaliek nekas. Tiesa noteica laiku līdz 30. augustam, kad KVV Liepājas metalurgam jāiesniedz tiesai tāds savu parādu dzēšanas plāns, kas būtu saskaņots ar lielāko daļu no uzņēmuma kreditoriem. Patlaban KVV Liepājas metalurgs var solīt gan ražošanas atjaunošanu, gan jaunu kreditoru piesaistīšanu, gan uzņēmuma īpašnieku iemaksas, gan īpašumu izpārdošanu. Uzņēmuma administrācijai jāpārliecina kreditori, ka visi šie varianti kopā būtu kreditoriem izdevīgāki par uzņēmuma maksātnespējas procesu, kas praktiski nozīmētu tikai uzņēmuma mantas izpārdošanu.

Iepriekšējā reizē solījumi kreditoriem grozījās ap Liepājas metalurga akciju pārdošanu, kas ļaušot savākt 100 miljonus latu jeb 140 miljonus eiro. Īstenībā izputējušā uzņēmuma akcijas neviens nepirka, bet laiks tika novilcināts. 2013. gada 10. septembrī tiesa apstiprināja plānu un tā izpildei iecēla administratoru Haraldu Velmeru, kurš 30. oktobrī bija spiests pieteikt uzņēmuma maksātnespēju, jo nekur nekādu naudu atradis nebija. Šī reize vairāk nekā uzkrītoši atgādina iepriekšējo reizi.



Latvijā

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) ir izsludinājusi iepirkumu par Biķernieku kompleksās sporta bāzes tuneļa pārbūvi un būvju demontāžu, liecina informācija Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS).

Svarīgākais