Amazone: Latvijā ir progresīvi zemnieki

PAGAIDĀM Latvijas laukos ir tikai kādas trīs skābbarības sagatavošanas ķīpu preses © Ojārs Lūsis

Lauksaimniecības tehnikas tirgotājs Latvijā SIA Amazone novērojis, ka mūsu zemnieki labprāt iegādājas pašas modernākās lauksaimniecības mašīnas un izmanto inovatīvas tehnoloģijas. Aizvadītajā nedēļā Amazone rīkoja tradicionālo Lauku dienu, kurā demonstrēja jaudīgu zāles pļaušanas un savākšanas tehniku no firmas Krone.

Vairāk Neatkarīgā jautā Latgales reģiona tehnikas pārdevējam un filiāles vadītājam Edgaram Suveizdam.

- Vai starp Latvijas zemniekiem ir interese par modernu un jaudīgu tehniku?

- Jā, mēs zemniekiem piedāvājam ne tikai tradicionālas vērtības, bet arī inovatīvus tehnoloģiskus risinājumus, kas palīdz samazināt darbaspēka izmaksas un paveikt darbu īsā laika sprīdī. Par mūsu zemnieku progresīvo un tālredzīgo domāšanu esmu dzirdējis pozitīvus vārdus arī no Vācijas kolēģiem.

- Vai aizvadītajā Lauku dienā varēja ieraudzīt arī ko tādu, kas Latvijas laukos nav zināma lieta?

- Kā vienu no tādām varu nosaukt skābbarības ķīpu presi, jo līdz šim bija pierasts, ka ķīpās tiek presēts tikai siens, bet tagad pieejama tehnika, kas ķīpās presē arī skābbarību. Cik man zināms, tad šobrīd Latvijā ir tikai piecas šādas mašīnas. Otra, samērā par jaunumu uzskatāma, ir savācējpiekabes. Tās vēl nav ļoti izplatītas, bet te man jāuzsaka Latgales puses zemnieki, jo tieši šajā pusē jaunā tehnoloģija ienāk visstraujāk.

- Lauku dienās varējām redzēt ļoti jaudīgu un dārgu tehniku, kas ne visiem zemniekiem ir pa kabatai un nav arī nepieciešama. Vai Krone piedāvā arī mazāku un lētāku tehniku?

- Prezentācijās rādījām jaunāko un jaudīgāko, ko tirgū piedāvā Krone, taču piedāvājumā ir gan ļoti lielas, gan mazākas jaudas tehnika. Mūsu piedāvātās tehnikas klāsts ir piemērots dažāda lieluma saimniecībām, tāpēc katrs zemnieks var iegādāties tieši to, kas viņam tiešām nepieciešams. Turklāt mūsu speciālisti palīdz izvērtēt, kas konkrētajā gadījumā nepieciešams veiksmīgai saimniekošanai.

- Lai arī kādas klases tehnika tā būtu, lauksaimniecības mašīnas tomēr ir salīdzinoši dārgas. Cik maksātspējīgi ir zemnieki?

- Absolūti lielākā daļa zemnieku tehniku pie mums iegādājas ES struktūrfondu atbalsta ietvaros. Patlaban realizācijas procesā ir ziemas uzsaukuma rezultātā iegūtais finansējums, bet jau septembrī oktobrī sāksies pieteikšanās fondu nākamajā kārtā.

Ja zemnieks nevar kvalificēties ES fondu līdzfinansējumam vai arī nevar gaidīt, jo tehnika ir vajadzīga tieši tagad, tad pastāv arī citi finansējuma instrumenti, tostarp kreditēšana uz izdevīgiem noteikumiem no Krone sadarbības panteriem.

- Modernas tehnoloģijas prasa jaunas zināšanas un ar parastām traktora vadīšanas tiesībām nepietiks. Kā zemniekam uzzināt visu, ko spēj jaunā mašīna?

Atzīmēšu, ka Amazone tiesības tirgot vienu vai otru tehniku saņem tikai tad, ja mūsu speciālisti pie ražotāja apguvuši mašīnas ekspluatācijas un remonta kursus. Līdz ar to mēs kā pārdevējs uzņemamies atbildību par to, lai tehnika tiktu pareizi ekspluatēta. Apmācām zemniekus viņu saimniecībā un prom braucam tikai tad, ja esam pārliecināti, ka viss būs kārtībā. Vienlaikus varam konsultēt telefoniski vai sarežģītākos gadījumos izbraukt pie tehnikas īpašnieka atkārtoti. Arī tad, ja tehnika salūst, reaģējam ātri - aktīvās sezonas laikā mūsu rezerves daļu speciālisti un servisa meistari stundas neskaita, ja zemniekam vajag, braucam un remontējam arī uz lauka. Atgādināšu, ka Amazonei ir četras filiāles visos Latvijas reģionos - Kuldīgā, Rāmavā, Jēkabpilī un Valmierā. Izvietojums dod iespēju arī pēcpārdošanas apkalpošanu veikt ātri un efektīvi.

Līdz ar to zemnieks nekad nejūtas bezspēcīgs un apjucis - mēs esam viņa lielie palīgi.



Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais