INTERESANTI: Jēkabpils Pasaku namiņš gaida lielus un mazus

KOPĀ AR KARALI. Leļļu meistars Juris Abramenko (no kreisās) un mākslas skolas direktors Ziedonis Bārbals atzīst: īsā laikā esam iemantojuši lielu popularitāti – pie mums labi jūtas gan mazie, gan lielie apmeklētāji, jo vide ir neformāla un fantāzijas rosinoša © Ojārs Lūsis

No šī gada jūnija sākuma Jēkabpilī ir vēl viena vieta, kura neļauj pabraukt garām šai pilsētai – atvērts pasaku un multiplikācijas tēlu butaforiju namiņš, kurš piedāvā ne tikai aplūkot, bet arī līdzdarboties pasaku zemes brīnumos.

Vecajās garāžās blakus Jēkabpils mākslas skolai, kur savulaik plānots izveidot izstāžu zāli, palēnām top nule kā atvērtais butaforiju muzejs un rotaļu istabas. Definēt vienā vārdā jauno objektu ir ļoti grūti, jo tas sevī apvieno gan mākslinieku ieguldījumu tēlu radīšanā, gan mikro pasaku vidi ar tematiskiem kambarīšiem un atraktīvām darbošanās iespējām.

Jauno objektu iniciējuši un faktiski pašu rokām izveidojuši Jēkabpils mākslas skolas direktors Ziedonis Bārbals un leļļu meistars Juris Abramenko. «Telpas stāvēja tukšas un nevienam nevajadzīgas. Es jau sen domāju, ka Jēkabpilij vajag kādu atraktīvu vietu, lai ekskursiju autobusi nepabrauc garām arī mūsu pilsētai, kā arī mazajiem jēkabpiliešiem būtu kurp doties kopā ar ģimeni vai pat nosvinēt dzimšanas dienas ballīti vidē, kas neierobežo iztēli un kustības,» skaidro Juris. Savukārt direktors piebilst: «Šeit ir atradusies vieta arī mākslas skolas audzēkņu darbiem - vairāki no tiem ne tikai papildina ekspozīciju, bet ir kļuvuši par pamatelementiem ar funkcionālu nozīmi.»

Namiņš, muzejs - vienalga, kā arī oficiāli sauktu šo pasaku pasauli - sagaida ar karali un princesi no pasakas par Sprīdīti. Pats Sprīdītis vēl tikai top. Te ir arī pūķis, brīnumu avots un peles māja, kuru neviens nav redzējis. Stāstus šeit neierobežo konkrētās pasakas formāts - to ir tieši tik daudz, cik sanāk, miksējot Sprīdīti ar Šreku, Ansīti un Grietiņu, un vēl simtiem citu pasaku un multiplikācijas filmu. Ievērojot mērķa auditorijas - bērnu vecumā no 6 līdz 10 gadiem - intereses un vēlmes, izveidotas arī atrakcijas - puikām šaušana ar kārtīgu kaķeni, bet meitenes var piemērīt princešu kleitu. Ja kādam stāstāmi noslēpumi, tad var norobežoties mazajos kambarīšos un apmainīties ar svarīgu notikumu izklāstiem.



Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais