Ainaži: gaidām ciemos 18. jūnijā

SVĒTKU DIENA. «Mēs priecāsimies, ka pie mums atbrauks ne tikai cilvēki, kuriem saknes Ainažos, bet arī tie, kuri vēlas mūs iepazīt,» ciemos aicina Solveiga Muciņa un Zintis Sārs © Ojārs Lūsis

Šogad Ainažiem aprit 90 gadu, kopš tai piešķirtas pilsētas tiesības. Tas ir labs iemesls, lai kopā sanāktu visi, kurus ar Ainažiem saista senākas un arī pavisam jaunas saites.

«Pilsētas svētkus organizējam reizi piecos gados, tāpēc tiem gatavojamies ilgi un pamatīgi. Laipni gaidīti ir visi, kuriem ir interese ieraudzīt šo skaisto pilsētiņu un izbaudīt tās burvību,» teic Ainažu kultūras nama vadītāja Solveiga Muciņa. Jāatzīmē, ka vērienīgi svētki Ainažos norit katru gadu - tradicionālos pilsētas svētkus aizstāj Starptautiskais Ziemeļlivonijas festivāls, kurš šā gada augustā norisināsies jau 12. reizi.

Ainažu kultūras dzīve nav vienmuļa un neinteresanta, kaut arī iedzīvotāju ir maz un varētu vēlēties vairāk jauniešu klātbūtnes, kultūras namā valda darbīga gaisotne - ir gan deju kolektīvi un koris, gan savs amatieru teātris un aktīva pensionāru biedrība.

Svētki Ainažiem-90 sāksies jau no rīta ar dievkalpojumiem luterāņu un pareizticīgo draudzēm. Jāteic gan, ka norises vieta abiem dievkalpojumiem ir viena - pareizticīgo baznīca, jo tā ir vienīgā sakrālā būve pilsētā, kas laipni uzņem arī luterāņus.

Diena iesāksies ar sportiskām aktivitātēm, un pulksten 12.00 ar viesu koncertu estrādē svinīgi atklās svētku pasākumu. Dienas koncertā savus priekšnesumus rādīs - Tautas deju ansamblis Zelta sietiņš no Rīgas, deju kolektīvs Ulubele no Liepupes, senioru deju kolektīvs Saiva no Salacgrīvas, jauktais koris Ale un deju kolektīvs Sānsolis no Alojas, igauņu draugi no Treimaņiem un Hēdemēstes.

Kā nozīmīgu notikumu jāatzīmē fotogrāfes Ilgas Sūnas fotoizstādes atklāšana Ainažu kultūras nama Kamīnzālē. Ilga Sūna ir pilsētas dibinātāja, pirmā mēra Jāņa Asara meita, kura šogad atzīmē savu 85 gadu jubileju. Ilga Sūna savulaik pārcietusi izsūtījumu Sibīrijā un atgriezusies dzimtenē. Deviņdesmitajos gados viņa dāvinājusi pilsētai savu mantoto zemi, lai pilsētā būtu vieta jaunajai estrādei.

«Pēc dienas koncerta varēsim baudīt zivju kūpināšanu un degustēšanu jūras krastā, kā arī dosimies krāšņā svētku gājienā. Bet vakarpusē sāksies svētku koncertuzvedums Ar mīlestību Ainažiem pilsētas estrādē, kura galvenais režisors un scenārija autors ir kultūras nama mākslinieciskais vadītājs Zintis Sārs. Koncertuzvedums būs kā jūrnieku vēstules mīļotajām meitenēm krastā un citu ainažnieku mīlestības apliecinājums savai pilsētai,» informē Solveiga Muciņa.



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.