Ainažnieki – vēju appūsti un savdabīgi

© Ojārs Lūsis

Ainaži – senā, savulaik plaukstošā ostas pilsēta un Latvijas kuģniecības šūpulis – šobrīd pārtapuši par miera ostu, kurā valda harmonija ar vidi, ar jūru un cilvēkiem, kuri paši sevi sauc par skarbiem.

Bet lai tik kāds svešinieks pamēģina ko sliktu par Ainažiem pateikt - pilsētiņas aizstāvībai sacelsies visi iedzīvotāji un stāvēs kā klints par savu pilsētu, par cilvēkiem un jūru. Par ainažniekiem stāsta pagasta pārvaldes vadītāja Ilona Jēkabsone.

- Kādi tad ir ainažnieki?

- Ainažniekiem piemīt vairākas interesantas rakstura iezīmes. No vienas puses, es viņus varētu saukt par diezgan atturīgiem cilvēkiem, kuri lieku reizi labu vārdu nepateiks. Taču šī īpašība liek mums censties un visu darīt pēc iespējas labāk. Tajā pašā laikā - ja runa ir par lielām lietām, tad ainažnieki par savējiem stāvēs un kritīs.

Savs šarms ir iesauku lietošanai ikdienā - bieži vien pat labi pazīstamiem cilvēkiem īsto vārdu nezina - tas ir interesanti un savdabīgi.

- Laikam jau skarbums no jūras asajiem vējiem cilvēkos iesakņojies. Cik nozīmīga jums pašiem ir jūra?

- Mums ir brīnišķīga pludmale - bez akmeņiem. Atzīmēšu, ka šajā pusē nemaz nav tik daudz vietu, kur krastmalā būtu smalka smilts. Vispopulārākā ir vieta pie Baltās saules*, kurp ved koka laipa. Atzīmēšu, ka nākamajā nedēļā sāksies laipas rekonstrukcija - tā būs atkal droša gājējiem un atvieglos ceļu uz jūru cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

- Vai ir iespējams atbraukt uz Ainažiem un apmesties kādā viesu mājā vai uzcelt telti, lai arī rīdzinieki varētu izbaudīt pilsētiņas īpašo auru?

- Ainaži ietilpst Salacgrīvas novadā, un novada centrs ir Salacgrīva. Tomēr Ainaži sevi uztver kā līdzvērtīgu Salacgrīvai, jo mums ir savs restorāns, kafejnīcas, viesnīca un pat Hesburgers. Arī telts uzcelšanai vietu var atrast. Visu informāciju - par to, kur nakšņot, kur atpūsties, kur paēst un ko apskatīt - var saņemt mūsu Tūrisma informācijas centrā tieši blakus kultūras namam. Ne tikai rīdzinieki, bet arī citu lielāko pilsētu cilvēki aizvien biežāk vēlas iegādāties īpašumus pastāvīgai dzīvei Ainažos, jo šeit tiešām ir lieliska vieta mierīgai atpūtai un dzīvei. Vienlaikus aktīvi tiek meklētas istabas un mājas vasaras sezonai. Jāsaka gan, ka ainažnieki labi apzinās savas pilsētiņas īpašo auru un vērtību, tāpēc īpašumu cenas ir ļoti augstas. Interesanti, ka vasaras pie mums atkal vēlas pavadīt Pēterburgas cilvēki, kuri savulaik šeit bija bieži viesi.

- Kā ir ar svaigi kūpinātām zivīm?

- Jāsaka, kā ir - iebraucējiem zivis ne vienmēr ir pieejamas, taču pēdējā laikā Ainažos arvien vairāk privāto uzņēmēju sāk tās piedāvāt. Taču uz pilsētas svētkiem zivis noteikti būs! Varēs pat vērot to kūpināšanu jūras krastā uzbūvētajā kūpinātavā blakus atpūtas vietai Baltā saule.

- Kādu redzat nākotni?

- Ļoti jauku. Pakāpeniski pilsēta attīstās un būs omulīga vieta, kurā jaunajām ģimenēm vīt savu ģimenes ligzdu.

* Baltā saule - skulpturāls veidojums, meridiāna Kolka - Roņu sala - Ainaži atzīme



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.