Ainaži – pilsēta uz robežas

© Ojārs Lūsis

2009. gadā teritoriālās reformas rezultātā Ainaži kļuva par Salacgrīvas novada sastāvdaļu. Kā šodien dzīvo ainažnieki, kādas ir tuvākās attīstības perspektīvas un nākotnes vīzijas, vairāk stāsta Salacgrīvas novada domes priekšsēdētājs Dagnis Straubergs.

- Ainaži ir robežpilsēta - vai tas ir pluss vai mīnuss?

- Tradicionāli Latvijas pierobežā situācija nav viennozīmīga, un visbiežāk tajā nenotiek aktīva ekonomikā darbība. Taču šobrīd situācija ir mazliet mainījusies un sagaidām, ka Ainažos strauji pieaugs biznesa aktivitātes. Tas saistīts ar akcīzes nodokļa straujo kāpumu alkoholiskajiem dzērieniem Igaunijā. Paskaidrošu, ka Somijā tirdzniecība ar alkoholu ir ļoti ierobežota un šī prece maksā dārgi. Tajā pašā laikā somi bez alkohola nepalika - bija izveidota sistēma, kuru īstenojot somi alkoholu iegādājās Igaunijā, - to pat varēja pasūtīt pa telefonu ar klāt pievešanu. Acīmredzot uz Igauniju tika izdarīts liels spiediens, kā rezultātā arī igauņi būtiski palielināja akcīzes nodokli alkoholam, kas pavēra iespēju šajā biznesā iesaistīties Latvijas pierobežas pilsētu uzņēmējiem. Darbības modeļi ir dažādi - vieni attīsta kopuzņēmumus, sadarbojoties Igaunijas un Latvijas uzņēmumiem, citi strādā kā vienas valsts uzņēmēji. Kā pozitīva ziņa jāvērtē arī muitas ēkas iznomāšana, kas ilgu laiku bija rūpju bērns, - ēka stāvēja tukša un nevienam nevajadzīga. Vienlaikus Salacgrīvas dome saņēmusi pieprasījumus divu jaunu objektu būvniecībai.

- Alkohola tirdzniecība vienmēr izsauc pretrunīgas izjūtas, - ko tad īsti iegūs Ainaži, novads un Latvija kopumā?

- Faktiski tā ir mūsu lielā iespēja atdzīvināt šīs pilsētiņas ekonomiku, un es ļoti ceru, ka mūsu valdība būs tālredzīga un neieviesīs kādus pretpasākumus. Vispirms tās ir ap 40 no jauna radītas darba vietas, kā arī valstī kopumā pieaugs ieņēmumi no akcīzes nodokļa alkoholam. Simboliski sakot - Tallinas osta pārceļas uz Latvijas pierobežu, jo šādas aktivitātes norit arī Valkā. Atzīmēšu, ka šādai situācijai jau ir precedents Latvijas vēsturē, - pagājušā gadsimta sākumā norisinājās līdzīgi notikumi, kuri aprakstīti grāmatā Spirta jūra.

Vienlaikus ap alkohola tirdzniecības punktiem iespējams veidot papildu infrastruktūru - ēdināšanas uzņēmumus, viesnīcas, degvielas uzpildes staciju un vairāku citu pakalpojumu attīstību. Mums ir ļoti svarīgi apturēt tos braucējus, kuri pa lielo šoseju šķērso robežu. Atgādināšu, ka Ainaži ir spilgts piemērs tam, kā izmainās maza pilsētiņa, ja tai uzbūvē apvedceļu. Arī Saulkrasti piedzīvo līdzīgas izmaiņas - ekonomiskās aktivitātes samazinās.

- Saulkrasti vairāk vai mazāk izdzīvo uz vietējo iedzīvotāju skaita pieauguma rēķina un atpūtniekiem. Vai arī Ainažos norit līdzīgi procesi?

- Saulkrasti atrodas ģeogrāfiski izdevīgākā vietā, taču arī Ainažos vērojams atpūtnieku skaita pieaugums, kā arī daudzi šeit izvēlas iegādāties īpašumus un baudīt dzīvi skaistā, mierīgā un sakārtotā vidē. Interese par nekustamajiem īpašumiem Ainažos ir liela - par to liecina arī īpašumu augstās cenas.

- Jūs jau teicāt, ka Ainažos ir sakārtota infrastruktūra, un es tam nevaru nepiekrist - pilsētiņa tiešām ir skaista. Taču vai ir plānoti vēl kādi projekti, kas to padarīs vēl pievilcīgāku?

- Pašvaldība pilsētas sakārtošanā ir ieguldījusi lielus līdzekļus, tajā skaitā izremontēts kultūras nams un uzbūvēta estrāde. Vienlaikus turpinām domāt par citu objektu sakārtošanu - attīstām Ziemeļu mola projektu, tuvākajā laikā plānojam pieķerties arī Ainažu ostai, kurā saskatām zvejniecības un jahtu ostas perspektīvas. Noteikti tā nebūs kravu osta, jo esošajā situācijā šāda ideja sevi neattaisno, - tepat blakus ir Salacgrīvas osta ar reģiona kravu apkalpošanai pietiekamu kapacitāti. Pakāpeniski uzlabojam centralizēto ūdenssaimniecības tīklu pieejamību un atjaunojam ielu segumu un apgaismojumu. Ar pašvaldības atbalstu ir rekonstruēta ģimenes ārsta prakse un veikti vairāki citi pasākumi, lai ainažnieki justos ērti.

Manā skatījumā svarīgi ar saglabāt Ainažiem raksturīgo, unikālo arhitektūru un veicināt tūrisma industrijas attīstību.

- Kāda veida biznesa attīstību redzat vēsturiskajā Ainažu centrā?

- Pavisam noteikti tā nav rūpnieciskā ražošana un tranzīts. Pašlaik norit sarunas ar potenciālajiem investoriem par veco ļaužu aprūpes nama būvniecību Ainažos. Tās būtu gan jaunas darba vietas, gan pastāvīgie iedzīvotāji, kuri ne tikai uzturas aprūpes namā, bet izmanto arī pārējo Ainažu infrastruktūru, tostarp apmeklētu kultūras pasākumus un iepirktos. Manuprāt, tā būs lieliska vieta, kur pavadīt vecumdienas.

Ainažiem ir sava, ļoti veiksmīgi izvēlēta mazpilsētas attīstības joma.



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.