Cēsīs sabiedriskā apspriešana par ģenētiski modificētiem kultūraugiem

Cēsu novada domes deputāti nolēmuši izsludināt sabiedrisko apspriešanu, pirms lemt par ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanu novadā. Ieceres apspriešana sākas šodien un turpinās līdz 31. martam.

Janvāra domes sēdē Cēsu novada domes deputāti izskatīja 60 Vaives pagasta iedzīvotāju lūgumu pasludināt Cēsu novadu par brīvu teritoriju no ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanas.

Savā iesniegumā Vaives pagasta iedzīvotāji izsaka vēlmi, lai veiksmīgi tradicionālo lauksaimniecisko ražošanu turpinātu bioloģiskās un konvencionālās saimniecības.

"Mēs vēlamies paturēt savas dabiskās vērtības, kādas jau izzudušas citās valstīs. Pastāv pamatotas bažas par ģenētiski modificēto organismu kaitīgo ietekmi uz vides daudzveidību un cilvēku organismu. Mēs vēlamies pasargāt mūsu novada dabu, saglabājot vides daudzveidību, un izslēgt iespēju ģenētiski modificēto augu sajaukšanos ar dabiskiem augiem, kas ilgtermiņā varētu novest pie atsevišķu augu un dzīvnieku sugu izzušanas vai neatgriezeniskas pārveides," savu lūgumu pamato iedzīvotāji.

Patlaban Vaives pagasta teritorijā sekmīgi strādā 32 bioloģiskās saimniecības, pagasta teritorijā vairāk nekā 20 saimniecībās nodarbojas ar bioloģisko un konvencionālo biškopību.

Svarīgākais