Mūrniece: plūdi šogad būs

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece ir pārliecināta, ka šo pavasar plūdi Latvijā būs un ir jāgatavojas problēmu novēršanai riska zonās.

Šodien L. Mūrniece, tiekoties ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieku, ģenerāli Ainaru Penci, pārrunāja pavasara plūdu novēršanas rīcības plānu un uzdeva līdz 8.martam pārbaudīt apziņošanas ierīču tehnisko stāvokli. L.Mūrniece kā vienu no svarīgākajiem jautājumiem uzsver dienestu gatavību nodrošināt iedzīvotāju apziņošanu un evakuāciju riska teritorijās.

Tikšanās laikā iekšlietu ministre iepazinās jau ar esošā darba rezultātiem, izvirzot vairākus uzdevumus, par kuriem VUGD jāiesniedz ziņojums 8.martā. Ministre VUGD priekšniekam uzdevusi sagatavot informāciju par papildus tehniski materiālo resursu piesaisti, ja tie nepieciešami glābšanas darbu veikšanai un ziņot par iespējām tos novirzīt riska zonās. Tāpat ministre gaida priekšlikumus par visu drošības pasākumos iesaistīto institūciju savstarpējo koordināciju.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece uzskata, ka viens no svarīgākajiem atbildīgo dienestu uzdevumiem ir veikt iedzīvotāju apziņošanu trauksmes situācijā un darīt visu, lai cilvēkus nogādātu drošībā. Turpina L. Mūrniece: "Informāciju par iespējamiem plūdiem uztveram ļoti nopietni, līdz ar to jau šobrīd ir sācies intensīvs sagatavošanās darbs. Dienestu atbildība ir darīt visu, lai plūdi nekļūtu par "negaidītu ciemiņu, kuram nemākam parādīt durvis." Cilvēki būs drošībā, un arī pašus iedzīvotājus aicinu apzināties draudus un rīkoties saskaņā ar dienestu norādījumiem."

Tieši cilvēku evakuācija ir viens no svarīgākajiem jautājumiem, tāpēc ministre aicina izstrādāt priekšlikumus, kā apmācīt iedzīvotājus rīkoties pēc varbūtējās trauksmes izziņošanas. Tāpat, ņemot vērā citu gadu pieredzi, ir jābūt skaidram plānam, ko darīt, ja iedzīvotāji atsakās pamest savas dzīvesvietas: "Viena no lielākajām cilvēku bažām evakuācijas gadījumā ir par sava īpašuma drošību. Jau šobrīd ir skaidrs, ka tajās vietās, kur atrodas iedzīvotāju atstātas, applūdušas ēkas un teritorijas, Valsts policijas un zemessardzes pārstāvji nodrošinās regulāru patrulēšanu, lai nepieļautu īpašumu izlaupīšanu," norāda L.Mūrniece.

VUGD priekšniekam, ģenerālim Ainaram Pencim ziņojums jāiesniedz 8.martā. Tad arī plānota Krīzes vadības padomes sēde.

Savukārt 10.martā notiks iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces, VUGD priekšnieka Ainara Penča un Valsts policijas priekšnieka Valda Voina tikšanās ar Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāju Leonīdu Salcēviču, lai pārrunātu pašvaldību un atbildīgo dienestu gatavību iespējamiem plūdiem, jo Jēkabpils novadu teritorija ir viena no riska zonām, kura bieži pavasara atkušņu laikā applūst.

Svarīgākais