Aktīvi pieslēdzas centralizētajiem tīkliem

BŪVĒ. 2016. gada aprīlī tika uzsākti darbi pirmā nekustamā īpašuma objekta pieslēgšanai ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmām. Pašlaik izbūve ir pabeigta sešos objektos © Publicitātes foto

Līdz ar Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma pieņemšanu, pašvaldībām ir radusies iespēja pēc saviem ieskatiem līdzfinansēt privātmāju pieslēgumu izbūvi centralizētajiem ūdensapgādes un kanalizācijas tīkliem, it īpaši, ja tie ir izbūvēti par pašvaldības, valsts budžeta vai Eiropas Savienības fondu līdzekļiem. Daugavpils pilsētas dome šo iespēju ir izmantojusi, un šiem mērķiem šā gada pilsētas budžetā ir paredzēti 200 tūkstoši eiro.

2015. gada nogalē Daugavpilī tika pabeigts 3. ūdenssaimniecības attīstības projekts, kura galvenie mērķi bija nodrošināt centralizēto tīklu pieejamību lielākam pilsētnieku skaitam. Rezultātā astoņos pilsētas mikrorajonos tika jaunizbūvēti 33,8 kilometri ūdensvada un 35,3 kilometri kanalizācijas tīklu, kā arī izveidoti ūdensvada un kanalizācijas atzari līdz katra īpašuma robežai.

Vienlaikus Daugavpilī, kā arī citās Latvijas pilsētās, viena no aktuālām problēmām ir zemā aktivitāte pieslēgumu izveidošanā. Iemesls tam ir pietiekami lielās izmaksas, ko sastāda gan projekta izstrāde, gan reālie būvniecības darbi un materiāli. Apzinoties iedzīvotāju zemo maksātspēju, kā arī ņemot vērā ES direktīvās uzstādītos mērķus, Daugavpils pilsētas domē tika pieņemti Saistošie noteikumi, kuri paredz, ka, sākot ar 01.01.2016., fiziskās personas var pretendēt uz pašvaldības palīdzību projektēšanas un būvniecības darbu veikšanai. Līdzfinansējumu 100% apmērā, bet ne vairāk par 3000 EUR, var saņemt personas, kurām ir I grupas invaliditāte, maznodrošinātās, trūcīgas personas statuss, un daudzbērnu ģimenes, pārējām iedzīvotāju grupām ir paredzēta izmaksu segšana 50% vai 55% apmērā, ja ir gatavs tehniskais projekts, bet ne vairāk par 1500 EUR.

SIA Daugavpils ūdens valdes loceklis Ģirts Kolendo: «Pateicoties pašvaldības palīdzības programmai, kopš gada sākuma uzņēmums Daugavpils ūdens saņēma 217 iedzīvotāju pieteikumu viņiem piederošo nekustamā īpašuma objektu pieslēgšanai ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmām. Lai uzlabotu komunikāciju ar iedzīvotājiem un potenciālajiem klientiem, uzņēmums piedāvā uzdot visus interesējošos jautājumus par dalību programmā gan klātienē, gan uzņēmuma mājaslapā internetā. Faktiski mēs klientiem nodrošinām visu, kas nepieciešams, - precīzu un pilnvērtīgu informāciju, palīdzību projektēšanā un būvniecībā. Objektu pieslēgšanas tāme ir atkarīga no projekta komplicētības - pievadu garuma un konfigurācijas. Bet arī tad, ja par pieslēguma izveidošanu ir jāmaksā tikai puse, samaksāt to vienā maksājumā daudzām ģimenēm ir problemātiski. Tāpēc no savas puses uzņēmums piedāvā klientiem norēķināties četros maksājumos: sākoties projektēšanai; pēc projekta izstrādes; uzsākot būvniecību; pēc būvdarbu pabeigšanas - reāli tas ir trīs līdz piecu mēnešu laikā.»

Līdz šim īstenotajos tīklu attīstības projektos absolūti lielāko daļu līdzfinansēja ES fondi. Jaunajā plānošanas periodā situācija ir savādāka - ES fondu līdzekļi pieejami tikai kanalizācijas tīklu izbūvei. Ģ. Kolendo skaidro: «Daugavpils pašvaldība un tai piederošais uzņēmums Daugavpils ūdens plāno, ka, pateicoties pilsētas līdzdalībai, vismaz vienā attālinātā mikrorajonā - Judovkā - tiks izbūvētas gan ūdensvada, gan kanalizācijas maģistrāles, tādējādi dodot iespēju pilsētas iedzīvotājiem dzīvot 21. gadsimtam atbilstošos komforta apstākļos. Pirms mēneša esam saņēmuši principiālu ministrijas akceptu, tāpēc tagad norit aktīvs izpētes darbs, un jūnijā iesniegsim pirmos aprēķinus. Šobrīd aptuvenās aplēses liecina, ka ūdenssaimniecības attīstības ceturtās kārtas ietvaros varētu izbūvēt ap 18 kilometru jaunu tīklu, kas dos iespēju izveidot ap 350 jaunu pieslēgumu. Maz ticams, ka būvniecība varētu sākties jau šoruden, jo savu laiku prasīs sagatavošanas darbi.».



Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais