BSA – stabila un pārliecinoša savā vietā

DIZAINS. Jau trešo reizi pilsētniekiem un pilsētas viesiem publiski pieejamās vietās noritējusi BSA Dizaina nodaļas studentu darbu izstāde. Studentu darbiem bija atvēlētas Ķīmiķu kultūras pils telpas, kas ir lielākais kultūras centrs Daugavpilī © Publicitātes foto

Neskatoties uz to, ka no valsts augstskolu puses Daugavpilī ir plašs augstākās izglītības piedāvājums, privātā Baltijas Starptautiskā akadēmija (BSA) nezaudē savas pozīcijas, gluži pretēji – akadēmija ieņem arvien būtiskāku vietu reģiona izglītības sistēmā.

Vairāk stāsta BSA Daugavpils filiāles vadītāja Valentīna Rumjanceva.

- Kāds BSA ir bijis šis - nu jau praktiski aizvadītais - mācību gads?

- Es varu teikt, ka labs. Uzņemšana šim mācību gadam bija ļoti veiksmīga, un mēs spējām nokomplektēt grupas visās augstākās izglītības līmeņu programmās, sākot no 1. līmeņa augstākās izglītības, līdz pat maģistrantūrai. Tas nozīmē, ka mēs ieņemam stabilu vietu gan Daugavpils, gan kopējā reģiona augstākās izglītības sistēmā. Tāpat kā iepriekšējos gados, arī šogad uzņemsim studentus 14 studiju programmās. Kā zināmā mērā jaunumu, ko nākamajā gadā sāks piedāvāt mūsu filiāle, ir Tūrisma un viesnīcu vadības programmas specialitāte kurortoloģijas jeb medicīnas tūrisma nozarē.

- Kuras no BSA piedāvātajām programmām ir vispieprasītākās?

- Tradicionāli cilvēki izvēlas studēt tajās programmās, kurās saredz savas izaugsmes un karjeras iespējas. Pieprasītas ir gan uzņēmējdarbības, gan tūrisma, gan tiesību zinātņu, gan sociālā darba jomas. Savukārt Finanšu vadību izvēlas tie, kuri jau strādā šajā nozarē un vēlas uzlabot esošās zināšanas. Jaunieši bieži grib mācīties sabiedrisko attiecību jomā, jo šī profesija paver ļoti plašas darba iespējas - viņi var būt gan žurnālisti, gan TV darbinieki, gan uzņēmumu un iestāžu sabiedrisko attiecību speciālisti.

- Kas, jūsuprāt, studējošajiem liek izvēlēties tieši BSA, jo izvēles iespējas ir lielas un vairākās augstskolās ir pieejamas budžeta vietas.

- Studējošie novērtē ne tikai iegūtās izglītības kvalitāti un starptautiski atzītu diplomu, bet arī mūsu filiāles atmosfēru, kas ir ļoti būtisks papildinājums mācību procesam, - esam kā viena liela ģimene, kas kopā mācās, kopā strādā un atpūšas. Visas problēmas risinām ar patiesu ieinteresētību un personīgu attieksmi.

Atzīmēšu, ka filiālē studenti saņem tikpat augsta līmeņa izglītību kā Rīgas centrālajā filiālē. To nodrošina ne tikai augsta līmeņa pasniedzēju ierašanās Daugavpilī, bet regulāri tiek rīkoti arī teletilti - lekcijas var ne tikai vērot tiešsaistē, bet arī uzdot jautājumus lektoram. Tāpat piesaistām mācībspēkus no citām vadošajām augstskolām, savukārt mūsu profesori lasa lekcijas gan Daugavpils Universitātē, gan citās augstskolās.

Gribu atzīmēt, ka ar katru gadu arvien aktīvāka ir starptautiskā sadarbība ERASMUS programmas ietvaros - studenti no citām valstīm brauc pie mums, bet mūsu studenti un docētāji dodas uz citu valstu augstskolām. Tādējādi pēc augstskolas beigšanas viņiem jau ir pieredze starptautiskajā sadarbībā, kas ir labs pamats turpmākajai karjerai.

Mēs redzam, ka mūsu bijušie studenti strādā ne tikai Daugavpilī vai reģionā, bet ir pieprasīti speciālisti visā Latvijā, kā arī veido veiksmīgas karjeras ārzemēs.

- Cik atpazīstama filiāle ir pilsētā - vai salīdzinoši nelielās augstskolas studenti ir pamanāmi lielajā pilsētā?

- Filiāle ir atvērta jau 22 gadus, un šajā laikā esam kļuvuši par stabilu vērtību - mūs atpazīst un mums uzticas. Sadarbībā ar aktīvo studentu parlamentu darām visu, lai mūsu studenti iekļautos arī pilsētas sociālajos procesos. Kā viens no piemēriem ir jau trešo gadu pēc kārtas organizētā Dizaina programmu studējošo izstāde. Kā tradīcija izstāde norisinājās Ķīmiķu kultūras pilī, kas ir lielākais pilsētas kultūras centrs. Ar mūsu studentiem rēķinās arī pašvaldība - vairāki diplomdarbi dažādās jomās tiek izstrādāti konkrētu problēmu risināšanai un vēlāk ņemti vērā un izmantoti pilsētas attīstības procesos.

Jau par tradīciju kļuvis, ka uz mūsu filiāles organizētajiem pasākumiem ierodas liels skaits jauniešu no citām augstskolām un profesionālās izglītības iestādēm - mēs esam ļoti draudzīgi, radoši, aktīvi un augsti vērtēti gan kā profesionāļi, gan kā labi draugi.



Latvijā

99 procenti pasaules datu tiek pārraidīti, izmantojot globālo zemūdens kabeļu tīklu. Katru dienu, izmantojot kabeļu tīklus, tiek veikti finanšu darījumi aptuveni 10 triljonu dolāru apmērā. Tie ir NATO dati. Kritiskā zemūdens infrastruktūra ietver arī elektriskos kabeļus, kā arī cauruļvadus, pa kuriem piegādā naftu un gāzi. Ņemot vērā kabeļu tīklu milzīgo nozīmīgumu, kā arī citas kritiskās infrastruktūras apdraudējumu, Krievija plāno sabotāžas un kiberuzbrukumus, kas var izraisīt katastrofālas sekas. Vai Latvija tam visam gatavojas? To skaidro Zemessardzes komandieris Kaspars Pudāns.

Svarīgākais