Artilērijas pagrabos parādi komandē laba mūzika

MŪZIKA. Ita uzskata, ka tik lieliska gaisotne kā Artilērijas pagrabos ir reti kur sajūtama. Protams, ir daži incidenti, bet bez tiem neiztiek neviena populāra atpūtas vieta © Ojārs Lūsis

Ap Daugavpils mūzikas klubu Artilērijas pagrabi ik pa laikam uzliesmo kaislības – tad viņus grib izlikt no telpām, tad atkal apvaino diskriminācijā par nerunāšanu krieviski. Taču būtībā tas ir vienkārši lielisks mūzikas klubs, kurā valda roks, metāls un džezs.

Pret straumi nav viegli

Katrs kluba vai citas iestādes īpašnieks pats izvēlas, kāds būs viņa klubs - Artilērijas pagrabu saimnieks vēlas radīt latvisku vidi, kurā noteicošā ir latviešu valoda. Var jau būt, ka tas ir mēģinājums peldēt pret straumi, jo Daugavpilī dzīvo daudz krievvalodīgo, taču nevienam jau ar varu neliek iet tieši uz šo klubu. Klubu prakse Latvijā un citur pasaulē pierāda, ka vienu vai otru klubu apmeklē tie cilvēki, kurus kaut kas vieno - valoda, mentalitāte, intereses. Ja runājam par Artilērijas pagrabiem, tad šeit vienojošais ir mūzika - pamatā labs roks un metāls. Valodai nevajadzētu spēlēt nekādu lomu, taču aizvadītās nedēļas notikumi, kad klubā izcēlās kautiņš - faktiski nacionāli noskaņotu cilvēku ambīciju izteikšana ar dūru vicināšanu, tomēr liecina par konfrontāciju starp dažādu nacionalitāšu pārstāvjiem. Artilērijas pagrabu FB kontā ievietota uzņēmumu darbinieku atvainošanās: «..pasākumā piecu jaunuļu grupa ar nolūku izraisīja kautiņu koncerta laikā. Visa AP kolektīva vārdā mēs atvainojamies par to, ka nespējām pienācīgi nokontrolēt šo cilvēku uzvedību un savlaicīgi novērst incidentu .. (viņi) specifiski diskreditējuši visādi citādi lielisko Daugavpils krievu kopienu. Nav izslēgts, ka «varonības» uzplūdi ir saistīti ar tuvojošos 9. maiju.» Incidenta videoieraksts no kluba novērošanas kamerām ir publiski apskatāms FB kluba kontā.

Kluba bārmene Ita saka: «Lielākā daļa kluba apmeklētāju ir studējošā jaunatne - ne tikai krievi un latvieši, bet arī citu valstu pārstāvji, kuri mācās Daugavpils augstskolās. Ne reizi vien esam dzirdējuši pozitīvas atsauksmes, ka mēs ar savu nostāju - ar klientiem sarunāties tikai latviski vai angliski - esam mudinājuši cilvēkus drošāk izmantot savas latviešu valodas zināšanas. Tas jau ir tikai pieraduma jautājums - lielākoties jau cilvēki saprot, ko viņiem saka. Baumas par to, ka šeit notiek nepārtraukta krievvalodīgo diskriminācija un viņi tiek izraidīti, ir pilnīgi nepamatotas.»

Izcili mūziķi un jaunie talanti

Vaicāta par mūzikas piedāvājumu, Ita stāsta: «Pamatā tas ir roks, metāls, džezs un nedaudz tehno un indi. Tā ir ļoti emocionāla un aizraujoša mūzika. Bieži pie mums uzstājas gan labi zināmas Latvijas un ārvalstu grupas, kā arī vieta atrodas jaunajiem, bet jau atzinību guvušajiem mūziķiem, piemēram, Wild Detroit Gang, bet aprīlī ieradās arī Latvijas roka leģenda Ainars Virga. Ik pa laikam rīkojam arī īstus latviešu mūzikas vakarus, ko paši saucam par zaļumballēm. Tās vienmēr izdodas lieliskas.»

Visiem, kuri vēlas atklāt ko jaunu, turklāt pilsētā, kas lielākajai daļai Latvijas saistās ar nesapratni, pilnīgu citu pasauli un vēl nezin kādām sajūtām, tomēr ir vērts aizbraukt uz Daugavpili un vismaz vienu vakaru pavadīt Artilērijas pagrabos - starp savējiem.



Svarīgākais