Cēsis 810 gadu jubileju svinēs ar vērienu

CĒSIS svētkus prot rīkot – par to ir pārliecinājušies desmiti tūkstošu cilvēku, kuri kaut reizi ir apmeklējuši kādu no vērienīgajiem pasākumiem © Publicitātes foto

Tiem, kuriem vēl nav īsti skaidrs jūlija izklaižu plāns, iesakām rūpīgi pārdomāt un laikus sagatavoties Cēsu pilsētas svētkiem trīs dienu garumā – šai kultūras, tūrisma, izglītības un īpašas radošuma auras apdvestajai pilsētai šogad aprit 810 gadu, kopš tā minēta rakstos.

Svinēt sāk jau 9. jūlijā

Ja kādam nav īstas pārliecības, ka tieši Cēsu pilsētas svētki ir tie, kuri noteikti jāapmeklē, ikviens tiek aicināts neklātienē iepazīt šo unikālo pilsētu pasākumā, kas sestdien, 9. jūlijā – īsi pirms paša lielā notikuma, noritēs Rīgā, Kalnciema kvartālā. Cēsu Tūrisma informācijas centra vadītāja Andra Magone aicina uz tikšanos ar cēsniekiem, lai neformālā atmosfērā būtu iespēja uzzināt ko vairāk par Cēsīm un gaidāmajiem svētkiem, kas sāksies 22. jūlijā un turpināsies trīs dienas.

No lieliskiem koncertiem līdz sportiskām aktivitātēm

Iepazīstoties ar ieplānoto svētku programmu, ir grūti izvēlēties nozīmīgāko un svarīgāko – te nu katram pašam vajadzētu ielūkoties Cēsu 810 gadu jubilejai speciāli izveidotajā Facebook (FB) vietnē un izvērtēt, ko vēlas redzēt, kur piedalīties. Pasākumu programma ir tik piesātināta un norit vairākās pilsētas vietās, ka pilnīgi visu pagūt būs iespējams, vien rūpīgi iepriekš saplānojot.

Jau piektdiena Rožu laukumā tiks atklāts skulptora Matiasa Jansona veidots bronzā atliets seno Cēsu makets. Savukārt vakarā Pils parkā visi aicināti uz lielo Ineses Mičules režisēto jubilejas koncertu Cēsis SKAN, kurā piedalīsies pazīstami ar Cēsīm saistīti mūziķi – izpildītāji un komponisti. Vienlaikus sāksies arī pazīstamais rokmūzikas festivāls Fono Cēsis.

Visvairāk pasākumu notiks sestdien. Apmeklētājus priecēs tirdziņš, alus gardēžu dārzs, Garšas svētki, Ritma svētki, ielu mākslinieki, īpašas aktivitātes paredzētas ģimenēm, etnoeko festivāls Sviests. Lielā svētku kulminācija ir pašā vakarā, kad būs cēsnieku lukturu gājiens un unikāls salūts ar Riharda Zaļupes komponētu oriģinālmūziku. Neizpaliks arī koncerts un dejas.

Svētdienas rīts iesāksies ar vēlajām brokastīm Rožu laukumā, un tad visi varēs vai nu vērot, vai piedalīties sportiskās aktivitātēs: Ghetto Floorball, «Gheto Basket», Lavijas spēcīgākās pilsētas Cēsu posms, motokrosa sacensības Zelta mopēds.

Pilnu pasākumu programmu un plašāku informāciju par gaidāmajiem svētkiem var iegūt interneta vietnēs: www.cesis.lv un www.visit.cesis.lv

Jāgatavojas laikus

Ikviens pasākums Cēsīs allaž ir ļoti labi apmeklēts, piemēram, pagājušajā gadā uz pilsētas svētkiem ieradās ap 25 tūkstošiem cilvēku, tāpēc izveidotajā FB vietnē «Cēsīm 810» un tūrisma mājaslapā varēs atrast informāciju arī par naktsmājām, ēdināšanu un citiem servisa pakalpojumiem. Andra Magone liek pie sirds: «Šis gads pilsētai būs īpašs. Sākot ar maiju, katru nedēļas nogali pilsētā notiek kāds vērienīgs pasākums, atveras jaunas kafejnīcas un tiek veidoti jauni tūrisma piedāvājumi. Tāpēc vienmēr labāk ir laikus rezervēt naktsmītni un izplānot dienas režīmu.»

Nepaejiet garām Tūrisma informācijas centram!

Cēsis gaida ciemos ne tikai uz pilsētas svētku laiku, bet kaut vai jau rīt, tāpēc Cēsu Tūrisma informācijas centrs, kurš atrodas Cēsu pils kompleksā, piedāvā ne vien palīdzēt saplānot atpūtu pilsētā un apkārtnē, bet izdod arī kartes, bukletus un piedāvā gidu pakalpojumus. «Vispirms mēs ļoti rūpīgi uzklausām pilsētas viesus – ko viņi vēlas redzēt, ar kādu transportu ieradušies, vai tās ir ģimenes ar bērniem vai pieaugušie – atkarībā no šiem un vairākiem citiem kritērijiem piedāvājam variantus, kas šiem cilvēkiem vislabāk ļaus iepazīt Cēsis un gūt patiesu prieku par redzēto un izbaudīto,» teic tūrisma speciāliste.



Svarīgākais