Saeimas komisijas lems par Rojas novada sadalīšanu

Šodien Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šodien sāks apspriest grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kas paredz Rojas novada sadalīšanu Mērsraga novadā un Rojas novadā.

Likumprojektu iesniedza deputāti Ingrīda Circene (JL), Anna Seile (PS), Augusts Brigmanis (ZZS), Staņislavs Šķesters (ZZS) un Andris Bērziņš (LPP/LC).

Likumprojektā arī paredzēts, ka jaunā redakcija stājas spēkā dienā, kad uz pirmo sēdi sanāk 2013.gada kārtējās pašvaldību vēlēšanās ievēlētā Mērsraga novada dome un Rojas novada dome. Minēto novadu domes uz pirmo sēdi pēc 2013.gada kārtējām pašvaldību vēlēšanām sanāk vienā dienā.

Jau ziņots, ka Rojas novada Mērsraga Tautas namā 16.janvārī notika iedzīvotāju sapulce, kurā ar absolūtu balsu vairākumu pieņemta rezolūcija par Mērsraga izstāšanos no Rojas novada. Kopumā sapulcē piedalījās 312 Mērsraga iedzīvotāji, no kuriem 308 pauda atbalstu rezolūcijai par Mērsraga izstāšanos no Rojas novada.

Kā LETA jau rakstīja, Mērsraga vēlmei veidot atsevišķu novadu var rasties šķēršļi. Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija neatbalsta Rojas novada likvidēšanu un atgādina, ka novadu izveidi nosaka likuma prasības, kurām pēc šķelšanās neatbilstu jaunais Mērsraga novads.

Turklāt Mērsraga iedzīvotāji vieni paši nevar lemt par Rojas novada sadalīšanu, ir jāorganizē visa Rojas novada iedzīvotāju aptauja. Mērsraga pagastam arī būs jāpierāda, ka tas spēs pildīt visas novadam deleģētās funkcijas, kā to paredz likums "Par pašvaldībām".

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.