Lauku sievietes neizpelnās vietu kalendārā

© F64

Ir mums Latvijā Ugunsdzēsēju un glābēju diena, Medicīnas darbinieku diena, Tēvu diena, Policijas darbinieku diena un vēl citas atzīmējamas un atceres dienas, kas kalendārā nav iezīmētas ar sarkano krāsu.

Šajās dienās, ja tās ir darbdienas, cilvēki strādā un nerada papildu zaudējumus tautsaimniecībai un valsts budžetam, kā tas notiek svinamās dienās. Nu atzīmējamo dienu saraksts tiks papildināts ar divām jaunām – marta trešā otrdiena būs Vispasaules sociālā darba diena, bet novembra trešā sestdiena – Mazā biznesa diena. Savukārt Latvijas Lauku sieviešu apvienība (LLSA) Saeimā neatrod dzirdīgas ausis, lai 15. oktobri iekļautu atzīmējamo dienu sarakstā kā Lauku sieviešu dienu.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka ar atzīmējamo dienu iekļaušanu kalendārā Latvijā nesteidzas. Piemēram, ANO Ģenerālā asambleja jau 1991. gadā izsludināja 1. oktobri par Starptautisko veco ļaužu dienu, bet Latvijā tā atzīmējamo dienu sarakstā iekļuva tikai 2009. gadā. Savukārt kopš 2014. gada 1. oktobrī atzīmējam Starptautisko senioru dienu, kuras mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību iedzīvotāju novecošanas problēmām un veco ļaužu dzīves grūtībām un vientulībai.

Piekrītu, nav korekti salīdzināt, kāpēc Starptautiskā sociālo darbinieku diena vai Mazā biznesa diena ir nozīmīgākas nekā Lauku sieviešu diena, taču trūkst būtisku argumentu, lai parlamenta deputāti lauku sievietes ignorētu. LLSA savās iniciatīvās un darbībās apvieno aptuveni 4000 sieviešu, un vairāk nekā 60 procentu no visiem Baltijas valstu lauku teritoriju iedzīvotājiem ir sievietes.

Labklājības ministrijas Sociālās iekļaušanas un sociālā darba politikas departamenta vecākā eksperte Dace Zvirgzdiņa atbild, ka, ierosinot atzīmējamo dienu sarakstā iekļaut konkrētai profesijai veltītu dienu, ir ņemti vērā dažādos, ar sociālo darbu saistītos forumos un aptaujās diskutētie jautājumi un priekšlikumi par nepieciešamajiem pasākumiem šajā jomā. Turklāt ministrija, sākot ar 2017. gadu, plāno katru gadu martā organizēt sociālo darbinieku ilgadējo konferenci, tādējādi visas sabiedrības uzmanība būs vērsta uz šīs profesijas attīstību, tās atpazīstamības veicināšanu un labās prakses popularizēšanu.

Savukārt novembrī ik gadu notiek Eiropas mazo un vidējo uzņēmēju nedēļa. Arī Latvijas lauku sievietes prot pamatot, kāpēc vēlas īpašu atzīmējamo dienu. «Lauku sievietes nereti iznes visu dzīves smagumu un ķepurojas arī tad, kad vīrietis nolaiž rokas. Laukos dzīvo un strādā ļoti daudz sieviešu,» saka LLSA pārstāve Edīte Bēvalde. Arī LLSA ik gadu rīko savu konferenci, uz kuru tiek aicināts zemkopības ministrs, vēršot viņa uzmanību uz ieguldījumu un problēmām, ar ko saskaras lauku sievietes Latvijā. Viņām ir svarīgi aktualizēt lauku sieviešu lomu sabiedrībā.

Pirms diviem gadiem LLSA valdes priekšsēdētāja Rasma Freimane rakstīja vēstuli Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, kurā aicināja rosināt grozījumus likumā Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām, nosakot 15. oktobri kā atzīmējamu dienu – Lauku sieviešu dienu, ar mērķi atgādināt sabiedrībai, ka lauku sievietes veicina labklājību.



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.