Carnikavas dievnams sagādā pārsteigumus

KOPŠ 18. GADSIMTA. Carnikavas dievnams ir unikāls – tas Siguļos atrodas jau gandrīz 290 gadu un ir vienīgā koka baznīca, kas saglabājusies Vidzemes piekrastē. Carnikavas dievnama būvniecība pabeigta 1728. gadā. Padomju gados, kā daudzviet, baznīcā atradās traktoru novietne © Publicitātes foto

Carnikavas dievnamā atrasta piemiņas plāksne Latvijas atbrīvošanas cīņās un pasaules karā kritušiem karavīriem, seni apbedījumi un plāksne ar iegravētu lūgsnu vācu valodā. Kad šo Vidzemes jūras piekrastē vienīgo saglabājušos koka baznīcu sāka restaurēt, tika pieļauts, ka zem kulta celtnes grīdas varētu atrasties vēstures liecības, saka Carnikavas novada domes pārstāve Sandra Baltruka.

Reiz mācītājs saņēmis anonīmu zvanu, ka zem grīdas esot paslēpta plāksne. Ja kādreiz restaurēšot baznīcu, lai ņemot to vērā.

S. Baltruka informē, ka, veicot Carnikavas dievnama pamatu izbūves darbus, pavisam nesen ir atrasti arī divi seni apbedījumi. Ļoti iespējams, ka tie ir vairāk nekā 300 gadu veci. Pašlaik vēl nav zināms, kas apbedīts un kāpēc, bet iespējams, ka šeit ir nopirkta atdusas vieta, par ko samaksāts ar dālderiem. Baznīcu un visus atradumus ir apsekojusi Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija, kas kontrolē dievnama restaurācijas gaitu, jo baznīca iekļauta valsts aizsargājamo pieminekļu sarakstā kā vietējās kultūras vēstures un kultūras piemineklis.

2008. gadā uzsākta baznīcas atjaunošana. «Tas nenotiek ātri, baznīca ir kultūras piemineklis. Mums tā ir liela atbildība, daudz laika prasa saskaņošana un uzraudzība,» stāsta Ādažu draudzes valdes loceklis Artūrs Veispāls. Piemiņas plāksne Latvijas atbrīvošanas cīņās un pasaules karā kritušiem karavīriem tiks atjaunota un novietota dievnamā. «Par to nav divu domu,» uzsver A. Veispāls. Plāksne atrasta baznīcas pamatos, atskaldot betona segumu. Tā ir salūzusi, bet restaurējama. Šobrīd sadarbībā ar pašvaldību tiek lemts par plāksnes atjaunošanas darbiem. Pašvaldība dievnama atjaunošanā esot pretimnākoša, bet ja šoreiz pašvaldība nevarēšot finansiāli palīdzēt, tad draudze vēsturisko plāksni atjaunos par saviem līdzekļiem. Carnikavas novada dome pirms pāris gadiem piešķīra naudu, lai varētu atjaunot dievnama pamatus un satrupējušos baļķus. Baznīcā jau nomainīti logi, ierīkota elektrolīnija, nomainīts jumta segums, uzlikts krusts, remontēta fasāde un veikti vēl daudzi citi darbi. «Ceram, ka šogad baznīca būs tiktāl gatava, lai tajā notiktu dievkalpojumi,» piebilst A. Veispāls.

ZIEDOJUMIEM‌

‌Ziedot Carnikavas baznīcai un tās atjaunošanai iespējams, veicot pārskaitījumu uz Ādažu draudzes bankas kontu ar norādi Carnikavas baznīcas atjaunošanai (lūgums to uzrakstīt, lai dievnams saņemtu mērķziedojumu un varētu ātrāk izmantot):

Ādažu evaņģēliski luteriskā draudze, Baltezera baznīca, Ādažu novads, LV 2164, 

reģ. nr. 90000345040, 

EUR: LV39UNLA0002000701636.



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.