Vidzemes slimnīcā piedzimuši trīnīši

© F64

Vidzemes slimnīcā šonedēļ pasaulē nākuši trīnīši – brāļi Artūrs, Emīls un Kristaps, kas vienlaikus ir svētki gan jaunajiem vecākiem Ērikam un Maijai no Burtnieku novada, gan Latvijai kopumā, gan Vidzemes slimnīcai, jo iepriekšējo reizi trīnīši Vidzemes slimnīcā piedzima pirms 11 gadiem – trīs māsiņas.

Ģimene, kurā piedzimuši trīnīši, deklarēta Burtnieku novada Valmieras pagastā. Kopš 2009. gada valsts administratīvās reformas, kad tika apvienoti Matīšu, Vecates, Burtnieku, Rencēnu, Ēveles un Valmieras pagasti, Burtnieku novadā šie ir pirmie trīnīši, Neatkarīgajai stāsta Burtnieku novada pašvaldības speciāliste Ieva Reihmane. 2015. gadā novadā tika deklarēti 92 bērniņi, bet, salīdzinot ar 2014. gadu, diemžēl jaundzimušo skaits ir samazinājies par 11 bērniem. Trīnīšu piedzimšana ir īpašs notikums Burtnieku novadam, kas gatavojas jaunos vecākus sveikt, tiklīdz slimnīcā beigsies karantīnas laiks. Savukārt Labklājības ministrija, tiklīdz saņems informāciju par trīnīšu piedzimšanu, gatavos rīkojuma projektu iesniegšanai Ministru kabinetā par 8538 eiro liela pabalsta piešķiršanu. Pēdējos gados visvairāk trīnīšu pasaulē nācis 2011. un 2014. gadā, kad trīnīši piedzima piecās ģimenēs. Pērn Latvijā trīnīši piedzima trīs ģimenēs.

Arī Vidzemes slimnīca neslēpj prieku par trīnīšu nākšanu pasaulē tieši Valmierā. Vidzemes slimnīcā aizvadītajā gadā kopumā piedzimuši 1107 bērni, no tiem 508 meitenes un 599 zēni (2014. gadā – 1111 bērnu) un bijuši 25 dvīņu pāri (2014. gadā – 27 dvīņu pāri). Jaunā gada pirmajā dienā pavisam piedzima četri puiši, bet pirmajās trīs dienās pasaulē bija nākuši jau deviņi bērni. Vidzemes slimnīcā nāk pasaulē mazuļi, kuru vecāku dzīvesvieta ir ne tikai Valmiera, bet arī citi novadi, pilsētas un pat Rīga. Vidzemes slimnīcas speciāliste Benita Brila stāsta, ka 2016. gads slimnīcā sākās «ar puišiem» – pirmais gada bērniņš bija puisis no Svētciema Salacgrīvas lauku teritorijā. Pusdienlaikā piedzima pirmais valmierietis. Abi ir otrie bērni ģimenē. Abās ģimenēs jau ir vecākie māsas un brāļi, kuri dzimuši Vidzemes slimnīcā. «Situācija mainās katru nedēļu, šogad ir bijušas nedēļas, kad no 16 jaundzimušajiem tikai vienam bērnam vecāki ir deklarējušies Valmierā, citā nedēļā no 22 jaundzimušajiem astoņi ir valmierieši. No visiem šogad piedzimušajiem katrs ceturtais piektais bērns ir valmierietis, proti, viņa vecāki deklarējušies Valmierā,» stāsta B. Brila. Pārējo jaundzimušo vecāki Vidzemes slimnīcas dzemdību nodaļā ir ieradušies no tuvējiem pagastiem un novadiem, no Limbažiem, Valkas, Smiltenes, Saulkrastiem, Rīgas.

Kopumā dzemdību skaits pēdējos gados saglabājas aptuveni līdzīgs, ar nelielu tendenci pieaugt. 2013. gada 26. novembrī piedzima gada 1000. bērns. Tas bija ilgi gaidīts brīdis, jo iepriekšējā reize, kad Valmierā gadā piedzimuši vairāk par tūkstoš bērniem, bija vien 1992. gadā. Arī 2014. gada 1000. bērns piedzima jau novembra beigās. Publiski izskanējušas bažas par atsevišķu reģionu slimnīcu spēju nodrošināt dzemdību nodaļas (un cita profila nodaļas) ar cilvēkresursiem, taču Vidzemes slimnīcā skaidro, ka Vidzemes slimnīcas dzemdību nodaļas nodrošinājums ar cilvēkresursiem ir pietiekams, lai varētu sniegt dzemdību palīdzību ierastajā režīmā 24 stundas diennaktī septiņas dienas nedēļā.



Svarīgākais