VARDARBĪBA PRET ZĪDAINI: Iršu varmākas lietu tiesās maijā

© F64

Šonedēļ nenotika plānotā tiesas sēde, kurā būtu jāskata lieta par seksuālu vardarbību pret nepilnu gadu vecu zīdaini.

Vīrietis, kurš izmeklēšanas laikā atzinis savu vainu, atrodas apcietinājumā un pirms tiesas sēdes nonācis Olaines cietuma slimnīcā veselības stāvokļa dēļ. Tāpēc nākamā tiesas sēde paredzēta 2. maijā.

Pagājušogad kādā vasaras dienā Kokneses novada Iršu pagastā, kādā dzīvoklī sapulcējās kompānija un dzēra. Pie sava kādreizējā dzīvesbiedra, kurš kopdzīves laikā izturējies vardarbīgi, bija ieradusies arī sieviete un līdzi paņēmusi nepilnu gadu veco meitiņu. Visticamāk, pietrūka dzeramā un visi, izņemot tagad tiesājamo vīrieti, devās nopirkt grādīgo dziru. Tikmēr vīrietis veica netiklas darbības ar bērnu un nodarīja viņam miesas bojājumus. Mediķus izsauca mazuļa mamma, kad atgriezās miteklī. Viņa kopā ar bērnu tika aizvesta uz slimnīcu Rīgā, kur pavadīja visu bērna ārstēšanās laiku. Tikmēr vietējā bāriņtiesa lēma, ka ne tikai šim bērniņam, bet arī sievietes vecākajam bērnam ģimenē nav vēlams uzturēties. Kopš pērnā gada augusta beigām abi bērni atrodas krīzes centrā.

Līdz šim varmāka nav izvairījies no izmeklēšanas. Viņš tikpat kā uzreiz atzinās nodarījumā un, kā informē ziņu aģentūra LETA, ir piekritis lietas izskatīšanai bez pierādījumu pārbaudes, tādējādi atzīstot nodarīto. Apsūdzība ir celta pēc diviem Krimināllikuma pantiem. Pirmkārt, par dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā, ja tas izdarīts, izmantojot cietušā bezpalīdzības stāvokli vai pret cietušā gribu, lietojot vardarbību, un ja tas izraisījis smagas sekas vai ja tas izdarīts ar personu, kura nav sasniegusi 16 gadu vecumu. Likumā par to paredzēts sodīt ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no 10 līdz 20 gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz pieciem gadiem. Otrkārt, varmāka tiek apsūdzēts par tīša smaga miesas bojājuma nodarīšanu, ja tas izdarīts pret personu bezpalīdzības stāvoklī, par ko likumā paredzēts sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz 10 gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Neilgi pēc nozieguma Neatkarīgā rakstīja, ka nav zināms, vai arī māti varētu atzīt par līdzvainīgu. Piemēram, par bērna pamešanu bezpalīdzīgā stāvoklī. Pašlaik aizturētais vīrietis ir vienīgais apsūdzētais, savukārt cietušā bērna mātei ir liecinieces statuss. Mamma tiekas ar bērniem, apmeklē viņus krīzes centrā, bet aizgādības tiesības viņai nav atjaunotas. Pašvaldība viņai piešķīrusi dzīvokli un apmaksā to, sieviete apmeklē psihologu, bet viņai jāatrod darbs.



Svarīgākais