Latgales multimediju studijai tērēs 155 000 eiro

© Scanpix

Reģionālo un vietējo radio un televīzijas programmu veidošanai konkursu kārtībā Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) šogad kopumā plānojusi 142 000 eiro. Lielākā daļa no šīs summas domāta Latgales komercradiostaciju kapacitātes stiprināšanai, ziņu, diskusiju un analītisko raidījumu veidošanai latviešu, latgaliešu un krievu valodā. Savukārt vēl 155 000 eiro plānots tērēt multimediju studijas izveidei Rēzeknē vai Daugavpilī.

Studijas projekta īstenošanā iesaistīts bijušais Latvijas Radio (LR) vadītājs Dzintris Kolāts. Šobrīd viņš meklējot telpas, un ir plānots, ka līdz maijam tās būs atrastas un iekārtotas, skaidroja NEPLP priekšsēdētājas vietniece Dace Ķezbere. Vispirms sagatavos raidījumus radio formātā. Ja tie veiksmīgi aizies un ja izdosies atrast arī piemērotus cilvēkus darbam televīzijā, tad šī studija nodrošinās materiālus ne tikai visām LR programmām, bet arī veidos kopprojektus ar Latvijas Televīziju. Viņa pieļauj, ka pirmie radioraidījumi varētu skanēt jau jūnijā.

Tāpat aktivizējies darbs ar tā saucamo saliedētības programmu. Vairākus gadus pēc kārtas novirzīts 71 tūkstotis eiro gadā satura veidošanai Latgales vietējās un reģionālajās televīzijās un radiostacijās, kā arī producentu grupu atbalstam, kas gatavo programmas latviešu un latgaliešu valodā. Pašlaik izsludināti konkursi raidījumiem par Latgali krievu valodā. D. Ķezbere uzsvēra, ka tagad Latgales reģionam ir divas iespējas būt ēterā: Latgales reģionālā TV un Daugavpils Dautkom televīzija, kam ir apraides tiesības. Pašlaik uz konkursu raidīšanai virszemes formātā Daugavpilī ir saņemts viens vai divi pieteikumi. Ja neviens no pretendentiem negūs atbalstu, visticamāk, nāksies to sludināt atkāroti. Tāpat viņa teica, ka Re:TV kā reģionālā televīzija jau parakstījusi vienošanos ar producentiem no Studijas 3 KM par 15 raidījumu sagatavošanu, paredzot šim nolūkam 35 000 eiro.

Par šo darījumu savas šaubas Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā neslēpa deputāts Artuss Kaimiņš. Viņš vērsa uzmanību uz studijas mājaslapu, kur reklamējas Jānis un Sandra – cilvēki bez pieredzes TV un žurnālistikā. Viņš brīnoties, kā tādiem varot uzticēt sabiedrisko pasūtījumu. D. Ķezbere paskaidroja, ka uz šo pasūtījumu pieteikusies gan Studija 3KM, gan Dautkom. Par labu abiem jauniešiem runājis viņu kvalitatīvais un atraktīvais iesniegums un demorullītis, bet otru pretendentu piedāvājums bijis klasisks un ne īpaši interesants.

A. Kaimiņš iebilda, ka tā ir lieka naudas izšķiešana, jo īpaši tāpēc, ka Re:TV ir vismazāk skatītais kanāls valstī. Kā liecinot reitingi, tam ir 0,5% no visiem skatījumiem. Viņš arī minēja faktu, ka dienā par Latgali LTV 1 rādot vidēji 18 sekundes. NEPLP pārstāve piekrita, ka ir, protams, jautājums – cik kuru kanālu skatās, taču attiecībā uz šo radījumu ciklu – izvērtēt varēs rudenī, cik mērķtiecīgs bijis šā finansējuma sadalījums un kāds bijis īstenojums. Taču viņa noteikti noraidīja apgalvojumu, ka par Latgali dienā LTV 1 rādot vien dažas sekundes. Tā neesot tiesa – patiesībā tiekot sagatavoti vismaz divi sižeti.



Svarīgākais