Lizumā atrod paslēptu zīdaiņa līķi

© F64

Kad sieviete, visticamāk, neilgi pēc dzemdībām, bet vēloties noslēpt šo faktu, nonāca slimnīcā ar veselības problēmām, mediķiem radās aizdomas par iespējamu noziegumu, par ko viņi ziņoja policijai, liecina Neatkarīgās rīcībā esošā informācija. Uzsākot izmeklēšanu un apsekojot sievietes mājas, policija pie sievietes atrada jaundzimuša bērna līķi.

Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes vecākā inspektore Sintija Virse Neatkarīgajai apstiprināja, ka Lizuma pagastā Gulbenes novadā atrasts zīdaiņa līķis un policija uzsākusi izmeklēšanu. Policija saņēmusi informāciju no kādas ārstniecības iestādes, ka slimnīcā nogādāta kāda sieviete ar veselības problēmām un mediķiem radušās pamatotas aizdomas, ka šai sievietei pirms kāda laika bijušas dzemdības mājas apstākļos. Policija uzsākusi kriminālprocesu un izmeklēšanas laikā atradusi jaundzimuša bērna līķi. Pēc Neatkarīgās informācijas, jaundzimušā līķis bija paslēpts ārpus dzīvojamās mājas. Policija pašlaik sīkāk lietas apstākļus un jau izmeklēšanā konstatēto nekomentē, jo apstākļi, kādos bērns varēja aiziet bojā, ir neskaidri. To visu noskaidros izmeklēšana. Pēc sākotnējās mirušā zīdaiņa apskates netika konstatētas vardarbīgas nāves pazīmes, lai gan precīzu nāves cēloni varēs noteikt tikai pēc noteikto ekspertīžu pabeigšanas. «Pagaidām nevaram pateikt, pēc cik ilga laika būs rezultāti,» saka S. Virse. Pēc ekspertu slēdziena saņemšanas policija lems par tālāko kriminālprocesa virzību.

Sieviete nedzīvoja viena, viņai ir ģimene un arī citi bērni. «Policijas uzdevums ir noskaidrot, vai mazulis piedzima dzīvs, vai aizgāja bojā tīšas nolaidības vai prettiesiskas rīcības dēļ,» stāsta S. Virse. Ja ekspertu secinājums būs, ka mazulis aizgājis bojā dzemdību laikā vai piedzimis nedzīvs, proti, ja pret viņu nebija pielietota vardarbība, tad šajā gadījumā nozieguma sastāva nav un kriminālatbildība neiestājas. Pašlaik kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 12. nodaļas Nonāvēšana. Kriminālprocesa ietvaros nopratinātas vairākas personas, arī sieviete, kura bērnu dzemdējusi. Viņai šobrīd piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Latvijas likumi neparedz kriminālatbildību par to, ja dabiski miris zīdainis, bet nav reģistrēts vai apglabāts. Proti, šādu sievietes vai citas personas rīcību nevarot skatīt Krimināllikuma kontekstā. Izņēmums ir tādā gadījumā, ja līķis ir apgānīts vai izmests izgāztuvē, kādi gadījumā Latvijā diemžēl ir notikuši. Pagājušā gada rudenī arī Gulbenes novadā, Daukstu pagastā, dzemdībās nomira sieviete un jaundzimušais, jo novēloti tika izsaukta ātrā palīdzība. Latvijā pēdējo gadu laikā reģistrēti vairāki gadījumi, kad neskaidros apstākļos atrasti tikko kā pēc dzemdībām miruši zīdaiņi.



Svarīgākais