Dobeledara.lv – vieta, kur satiekas darītāji un klienti

© Publicitātes foto

Dobeles novada pašvaldība atradusi lielisku risinājumu, kā atbalstīt vietējo iedzīvotāju mazo uzņēmējdarbību un attīstīt jaunu uzņēmumu veidošanos.

Dobeles Pieaugušo izglītības un uzņēmējdarbības atbalsta centrs pirms vairāk nekā gada uzsāka mazo ražotāju uzņēmējdarbības atbalsta projektu. Rezultātā tika izveidota interneta vietne, tajā skaitā mobilajā versijā, dobeledara.lv, kurā ikviens interesents var atrast informāciju par vietējo amatnieku un mājražotāju produkciju un tās iegādes iespējām. Šajā vietnē ir apzināti un apkopoti ap 40 dažādi mājražotāju labumi un amatnieku darinājumi, no svaigām dabas veltēm līdz izsmalcinātiem našķiem un brangiem žāvējumiem – vienkopus sastopami gardākie meistardarbi, kas tapuši Dobeles apvidū. Aplūko, iepazīsti ražotājus un izvēlies, ko likt galdā gan ikdienā, gan svētkos! Brīdinu, ir ļoti garšīgi!

Lai Dobeles novadu padarītu pievilcīgu vietējiem un ārvalstu ceļotājiem, ir izstrādāti arī sezonālie un tematiskie tūrisma maršruti, kuros var iepazīties ar Dobeles novada un tā tuvumā esošajiem skaistajiem un praktiskajiem dārziem, eksotiskajiem mājdzīvniekiem, atpūtas vietām un naktsmītnēm. Katrs pasākums, tirdziņš, darbnīca, svētku sarīkojums ir rūpīgi plānots, piedāvājot Dobeles novada viesiem raksturīgākos produktus un pakalpojumus gan dārzkopības, izklaides, garšas un baudas, gan praktisku mācību formā. 

Neskatoties uz sniegoto ziemu, dobelnieki jau plāno pavasara piedāvājumus un aktivitātes. Jau ar pirmajiem pavasara saules stariem sāksies lielais dārzkopības trakums! Un, sākot ar ceriņu ziedēšanas laiku, uz Dobeli ir aicināti visi, kurus interesē praktiskie un ainaviskie dārzi, augļu koku un krūmāju stādi un dārzkopības lietpratēju konsultācijas un padomi.

Ļoti likumsakarīgi, ka šogad Zemgales auglīgajā līdzenumā, Dobeles novadā, norisināsies viens no lielākajiem puķkopju un dārzu mīļotāju pasākumiem – 39. Puķu draugu saiets. Šogad 9. jūlijā Dobeles novada skaistākie dārzi vērs savas durvis visiem interesentiem, lai parādītu gadu gadiem apgūtās dārzkopības zināšanas un praktiskā darbā izloloto ziedu un augu daudzveidību, kā arī ainavisko dārzu dizainu. Puķu draugu saieta programmā ir iekļauti astoņi Dobeles novada dārzi, katrs atšķirīgs un interesants ar savu piedāvājumu. Veicot vairāk nekā 60 km garu maršrutu, Puķu draugu saieta dalībnieki varēs iepazīties ar šo dārzu daudzveidību un dārzu īpašniekiem, saimniekiem:

• Štelmaheru ģimenes akmeņu dārzu Dobelē

• Klūgu ģimenes ainavu dārzu Dobelē

• Beņķu ģimenes skaisto un praktisko ideju dārzu Dobelē

• Lazdiņu ģimenes krāšņo puķu dārzu Auros

• Dārzkopības institūta Pētera Upīša dārzu Dobelē

• Z/s Rūķīšu tēja iepazīšanās dārzu Krimūnu pagastā

• VTUA MRVD nodaļas K. Ulmaņa piemiņas muzeju Pikšas

• Skolas parku Krimūnās

Šogad Dobeles novads patiešām uzziedēs visā savā krāšņumā, un, lai to novērtētu, ir vērts pie mums atbraukt jau ceriņu ziedēšanas laikā un ieplānot 39. Puķu draugu saieta apmeklēšanu 9. jūlijā.

Dobeles Pieaugušo izglītības un uzņēmējdarbības atbalsta centra galvenais uzdevums ir nepieciešamo uzņēmējdarbības zināšanu nodošana interesentiem. Reizi mēnesī centrā norit uzņēmēju pēcpusdienas, kurās var iegūt visplašāko informāciju, kas var noderēt, attīstot mazo biznesu. Brigita Tivča vēsta: «Ļoti liela interese ir par produktu un pakalpojumu virzīšanu tirgū – kā noformēt, kā iesaiņot, kā produktus virzīt tirgū, kā izmantot mūsdienu komunikācijas kanālus, piemēram, sociālos tīklus un citus elektroniskos medijus produkta popularizēšanai. Tāpat noderīgas ir zināšanas par pašvaldības, valsts un ES fondu atbalstu, likumdošanas izmaiņām un prasībām.»

Centrs regulāri sniedz konsultācijas uzņēmējdarbības uzsākšanai, palīdz izvērtēt biznesa projektus un sniedz citu noderīgu informāciju. Centrā tiek gaidīti visi, kam ir labas biznesa idejas, iespējams, ka tās var pārvērsties lieliskā un veiksmīgā uzņēmējdarbībā.



Latvijā

Aizsardzības sistēmas un Nacionālo bruņoto spēku iekšienē, ārpus komunikācijas, ir daudz lietu, kuras vajag mainīt un būs jāmaina, komentējot secinājumus pēc Krievijas drona nokrišanas Latvijas teritorijā, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.