Traģēdija Liepājā: ar 40 minūtēm pietiek

NELAIME. Traģiskais ugunsgrēks Liepājā daudzdzīvokļu namā laupījis divu mazu bērnu dzīvību. Ugunsdzēsēji vēlreiz atgādina, ka mazus bērnus nedrīkst atstāt mājoklī vienus pašus, un aicina pieaugušos regulāri pārrunāt ar bērniem pareizu rīcību ārkārtas gadījumos © Kārlis GAILIS, liepajniekiem.lv

Ugunsgrēkā kādā daudzdzīvokļu nama septītā stāva dzīvoklī Liepājā otrdien bojāgājušie bērni bija atstāti vieni bez pieaugušo uzraudzības apmēram 40 minūtes. Ar šo laika sprīdi pietika, lai dzīvoklī izceltos ugunsgrēks un bērni nosmaktu.

Viena no policijas sākotnēji izvirzītajām versijām par nelaimes cēloni ir bojājums elektroinstalācijā, kas izraisīja degšanu ar spēcīgu piedūmojumu.

Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienests uz notikuma vietu Meža ielā Liepājā izsaukts piecos vakarā, ugunsdzēsējus izsauca kaimiņi, kuri bija sajutuši, ka no blakus dzīvokļa nāk dūmi. Kaimiņiem bija šā dzīvokļa atslēga, un, ieejot dzīvoklī, viņi ieraudzījuši divus bērnus bez dzīvības pazīmēm – deviņus gadus vecu zēnu un sešus mēnešus vecu meitenīti. Kaimiņi mēģināja bērnus atdzīvināt, to mēģinājuši darīt arī izsauktie mediķi, taču bērnus glābt neizdevās. Ugunsdzēsēji konstatēja, ka dzīvoklī bija dedzis dīvāns, dekoratīvā eglīte un televizora galds, bet viņu ierašanās brīdī ugunsliesmu vairs nav bijis, bet bija spēcīgs sadūmojums.

«Kriminālprocess ir uzsākts, lai noskaidrotu ugunsgrēka izcelšanās iemeslu,» saka Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Jolanta Knīse. Viņa apliecina: traģiskā notikuma brīdī dzīvoklī nav atradies neviens pieaugušais. Policijai ir ziņas, ka par bērniem rūpējās vecvecāki, jo īstie vecāki ir ārzemēs. «Izmeklēšanas laikā tiks noskaidrota visa informācija, arī tas, kā un uz cik ilgu laiku bērni tika atstāti vieni paši,» saka J. Knīse. Policija vērtēs arī pieaugušo atbildību, lai gan pašlaik kriminālprocess uzsākts pēc Krimināllikuma nodaļas Noziegumi pret īpašumu.

Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks izteicis līdzjūtību traģēdijā bojāgājušo bērnu ģimenes locekļiem. Liepājas Sociālajā dienestā Neatkarīgajai apliecināja, ka šī ģimene nav bijusi dienestu redzeslokā. Tomēr ģimene bija Liepājas bāriņtiesas uzraudzībā, jo par deviņus gadus vecā zēna aizbildni bija iecelta vecmāmiņa, kas viņu arī viena pati audzināja. Zēna mātei atņemtas aizgādības tiesības jau pirms daudziem gadiem. Bāriņtiesa liecina, ka vecmāmiņa par zēnu vienmēr rūpējusies, nekādas sūdzības nekad nav saņemtas. Taču par sešus mēnešus veco meitenīti dienestiem informācijas nav. Pat tad, kad bāriņtiesas darbinieki apmeklēja ģimeni pagājušā gada nogalē, mazuļa tur vēl nebija. Par bērnu tēviem informācijas nav. Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas priekšnieka vietniece Anita Gotharde norāda, ka saskaņā ar likumu bērnus līdz septiņu gadu vecumam atstāt vienus pašus bez uzraudzības nedrīkst. Likums pieļauj vecākiem atstāt mazāku bērnu kopā ar kādu, arī brāli vai māsu, kurš ir sasniedzis vismaz 13 gadu vecumu. Pēc inspekcijas sniegtās informācijas, ir daudz gadījumu, kad vecāki atstāj savus bērnus bez uzraudzības, taču precīzi pateikt šādu gadījumu skaitu inspekcija nevar, jo sodus par šādu pārkāpumu uzliek pašvaldības policija.



Svarīgākais