Carnikavā nodevība, Lielvārdē – vekselis

© F64

Varas maiņa nelielās pašvaldībās pat vēlēšanu starplaikā nav nekas unikāls. Taču abi Carnikavas un Lielvārdes gadījumi 2015. gada izskaņā ir neordināri.

Līdzšinējie mēri pārsēdināti deputātu krēslos, kaut gan viens būtu pelnījis turpināt vadīt pašvaldību, turpretim otram ne vien būtu jāatņem mandāts, bet arī par biedinājumu citiem mahinatoriem vai putrasgalvām jāaizliedz pat tuvoties politikai un naudai.

Daigas Jurēvicas nokļūšana Carnikavas domes opozīcijā bija pārsteigums visiem, viņu pašu ieskaitot, jo bez rūpīgi izplānotas politiskas nodevības tas nebūtu iespējams. Nodevēji izrādījās, viņas pašas vārdiem runājot – tuvākie, proti, pašas pārstāvētā zemnieku saraksta biedri – Ilze Tjarve, Roberts Raimo un Edgars Sliede. Kad nu domes vadītāja izbalsota opozīcijā, jaunā pozīcija alkatīgi metās baudīt varu – sakārtot lietas savējiem, izgudrojot jaunus politiskus amatus un triecientempā pārskatot taupīgi saplānoto budžetu. Vēlēšanas tomēr nav vairs aiz kalniem, un gan jau vēlētāji saliks visu pa vietām.

Taču tik ilgi nedrīkstētu gaidīt Lielvārdē. Arī tur līdzšinējais mērs Jānis Āboliņš no amata noņemts, taču patiesībā viņam būtu jānosaka liegums tuvoties domes mājai. Tā vietā viņš joprojām ir deputāts un savā privātajā blogā gudri spriedelē par padarītajiem un nepadarītajiem darbiem. Jāatgādina, J. Āboliņš ir tas pats skandalozais improvizators, kurš pašvaldības vārdā Valsts kasei mēģināja iesmērēt vekseli 200 miljonu eiro lielam aizņēmumam. J. Āboliņš rīkojās slepeni, papīrus, kas skar darījumu ar šaubīgo ārzonas kompāniju, glabāja mājās, un joprojām nav skaidrs, vai pašvaldībai eksmēra bezatbildīgās un nelikumīgās rīcības dēļ draud kādas sekas. Papildu iemesls satraukumam ir šī politiķa privātās saistības, ar kurām viņš netiek galā. Treknajos gados pamanījies iedzīvoties daudzos parādos, kuru kopējā summa pārsniedz miljonu eiro. Taču saprātīgu skaidrojumu savai nesaprātīgajai rīcībai viņš tā arī nav sniedzis. Iespējams, ko noskaidrot izdosies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, uz kuru pārsūtīti visi dokumenti.

Neērtā situācijā vekseļa stāsta dēļ nonākusi Vidzemes partija, no kuras saraksta J. Āboliņš startēja. Viņš pats nolikt mandātu neprotas, bet piespiest viņu ir sarežģīti, jo nav partijas biedrs. Starp citu, arī mēra amata kandidāts viņš vēlēšanās nebija, taču, partijas līdera Valkas mēra Venta Armanda Kraukļa vārdiem runājot – «izrādījās veikls cilvēks». Partija tomēr mēģinās panākt, lai «veiklais cilvēks» tiktu atsaukts no saraksta, tātad arī no deputāta darba pašvaldībā.



Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.