Pirmais naudas sods Sociālajam dienestam par neizdarību

© F64

Par neatbilstībām cietušā bērna ģimenes uzraudzības procesā un sociālajā darbā ar ģimeni Labklājības ministrija (LM) sodījusi Kokneses novada Sociālā dienesta vadītāju ar naudas sodu, kura apmēru neatklāj ne ministrijas speciālisti, ne labklājības ministrs Uldis Augulis. Līdz šim sociālo dienestu vadītājiem par neizdarībām galvenokārt piemēroti citi sodi, tāpēc naudas sods uzskatāms par vienu no stingrākajiem, ar kādu ministrija jebkad vērsusies pret sociālajiem dienestiem.

Neatkarīgā rakstīja par desmit mēnešus vecas meitenes seksuālu izmantošanu kādā ģimenē Kokneses novadā. Policija uz aizdomu pamata par šo noziegumu aizturēja bērna mātes iepriekšējo dzīves partneri, ar kuru kādreiz sieviete dzīvojusi kopā kādā no novada pagastiem. Pēc vardarbības no šī vīrieša puses kopā ar lielāko bērnu sieviete pirms diviem gadiem saņēma rehabilitāciju atbalsta centrā, un tas bija iemesls, kāpēc no pagasta viņa vēlāk pārcēlās uz pilsētu. Vardarbība pret meitiņu notika, kad māte šovasar, viesodamās pagastā, kur dzīvo viņas māte, bija atstājusi bērnu pie šī vīrieša.

Ģimene ar diviem maziem bērniem bija sociālo darbinieku uzraudzībā, taču, kā pārbaudē atklāja LM, ģimenē ilgstoši pastāvēja un netika novērtēti riski attiecībā pret drošību, neraugoties uz faktu, ka ģimenei no sociālā dienesta puses sniegta materiālā palīdzība. Sociālais dienests neorganizēja starpinstitucionālo sadarbību ģimenes problēmu risināšanā un par bērnu apdraudējumu nav informējis ne bāriņtiesu, ne policiju.

Šī ir pirmā reize, kad Latvijā sociālā dienesta vadītāja ir sodīta ar naudas sodu par neatbilstošu darbu ar ģimeni. LM speciāliste Marika Kupče paskaidro, ka atbilstoši Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksam piemērojamais sods ir no brīdinājuma līdz 280 eiro. Precīzu darbiniecei uzlikto soda apmēru LM nepublisko.

«Sodu neuzliekam uzreiz, bet pēc veiktajām pārbaudēm vispirms sniedzam ieteikumus. Ja pēc laika, veicot atkārtotas pārbaudes, redzams, ka ieteikumi nav ņemti vērā, turklāt ir konstatēts smags pārkāpums, atbilstoši kodeksam mēs lemjam par piemērojamo sodu,» skaidro M. Kupče. Soda mērķis ir panākt, lai šāda sociālā dienesta rīcība vairs neatkārtotos. Par šādu pārkāpumu, ja tas izdarīts atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas, var jau sodīt ar naudas sodu līdz 430 eiro. Līdz šim deviņu novadu sociālo dienestu vadītājiem ir piemērots brīdinājums, jo nav bijušas nodrošinātas Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma prasības, tas ir, sociālos pakalpojumus drīkst sniegt tikai tāds sociālo pakalpojumu sniedzējs, kas atbilst prasībām un ir reģistrēts sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā.



Svarīgākais