VARDARBĪBA VENTSPILĪ: Aizdomās turamo vēl nav

© F64

Tikai pēc tiesu medicīnas ekspertu slēdziena policija lems, vai vīrieti, kurš pieskatīja gadu un trīs mēnešus veco bērnu, uzskatīt par aizdomās turamo un piemērot drošības līdzekli, piemēram, apcietinājumu. Pašlaik šī persona, tāpat kā bērna māte, ir liecinieka statusā.

Bērnu slimnīcas mediķi cīnījās par Ventspils puisēna dzīvību, kurš pagājušās nedēļas trešdienā no Ventspils tika pārvests uz Rīgu un ievietots intensīvās terapijas nodaļā. Bērns atradās bezsamaņā. Diemžēl mazuli neizdevās glābt. Bērnu slimnīca pēc zēna nāves sociālajos tīklos dalījās ar emocionālu vēstījumu: «Šodien slimnīcā izdzisa kāda bērna dzīvība [..]. Tas, ko ir grūti pieņemt un ar ko samierināties nav vienkārši, ir apziņa, ka daļa šo traģēdiju varēja arī nenotikt. [..] Diemžēl ne vienmēr lielas nelaimes notiek tikai tad, ja ģimenē ir skaidri redzama vardarbība, tikpat svarīgi ir vienkārši rūpēties par bērnu, lai tas nepieskatīts nenokrīt no kāpnēm, neapēd bīstamus priekšmetus vai neiedzer viegli aizsniedzamā vietā noliktas ķimikālijas. Ja bērns ir pamests novārtā un par savu drošību ir atbildīgs pats, tad tas patiešām var būt tikai laika jautājums, līdz tas notiks. Un būsim godīgi, šādi apstākļi visbiežāk no malas ir viegli pamanāmi.» Bērnu slimnīca nekomentē, vai traumas, kādas mediķi konstatēja zēnam, ir saistītas ar nelaimes gadījumu vai iegūtas vardarbības rezultātā. Tas jāatstāj ekspertu ziņā.

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Ventspils iecirkņa darbinieki bija pieprasījuši slimnīcai visu dokumentāciju, kas saistīta ar bērna veselības stāvokli, lai noskaidrotu, vai smagie miesas bojājumi gūti nelaimes gadījumā (sākotnēji ziņots, ka bērns izkritis no gultas) vai vardarbīgā rīcībā pret bērnu. Ir nozīmētas ekspertīzes bērna nāves cēloņa noskaidrošanai, kā arī miesas bojājumu noteikšanai. Lietu no Ventspils policijas pārņēmusi Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Sevišķi smagu un sērijveida noziegumu apkarošanas nodaļa. Policijas pārstāve Signe Šteinberga Neatkarīgajai pastāstīja, ka pēc ekspertīzes rezultātu saņemšanas tiks lemts par kriminālprocesa tālāku virzību. Līdztekus policija turpina apkopot informāciju, kas palīdzētu noskaidrot visus faktus, iesaistītās personas un to atbildību. «Pašlaik mātei un viņas radiniekam, kurš bērnu pieskatīja nelaimes brīdī, kriminālprocesā ir piemērots liecinieka statuss,» sacīja S. Šteinberga. Savukārt bērna tēvs nav bijis ne notikuma vietā, ne tās tuvumā. Zēna māte jau agrāk ir nonākusi policijas redzeslokā saistībā ar mantiska rakstura noziedzīgiem nodarījumiem. Tomēr policija pašlaik atturas vērtēt, vai pēc pieejamās informācijas notikušo var uzskatīt par vardarbīgu noziegumu. «Mēs gaidām ekspertu viedokli, un tad izdarīsim secinājumu,» saka S. Šteinberga. Šai sievietei pirms pieciem gadiem atņemti trīs – tolaik pavisam mazi – bērni, un no bāriņtiesas stāstītā izriet, ka sieviete neko nav darījusi, lai bērnus atgūtu. Bāriņtiesas informācija arī liecina, ka dienu pirms traģiskā gadījuma bērnu apskatījis ģimenes ārsts – tas ļauj secināt, ja pret bērnu būtu lietota vardarbība, ārsts, visticamāk, to būtu pamanījis.



Svarīgākais