VARDARBĪBA IRŠOS: Koknesē aizstāv Sociālā dienesta darbiniekus

© F64

Pēc Iršos notikušās seksuālās vardarbības pret nepilnu gadu vecu zīdaini Labklājības ministrija Kokneses novada domi aicināja izvērtēt novada Sociālā dienesta rīcību.

Novada domes priekšsēdētājs Dainis Vingris Neatkarīgajai saka: «Sociālā dienesta vadītāja Baiba Tālmane turpina strādāt savā amatā. Labklājības ministrija B. Tālmanei noteikusi naudas sodu.»

D. Vingris piekrīt, ka «ir lietas», kas dienesta darbībā jāuzlabo. Tas tiks darīts. «Diemžēl sanāk, ka papīrs ir svarīgāks nekā reālais darbs. Tagad darbinieki vairāk nodarbosies ar papīru rakstīšanu,» noteic pašvaldības vadītājs. Viņš neslēpj, ka Sociālā dienesta darbinieki pēc notikušā ir morāli sagrauti. Teikuši, ka aizies no darba. Viena darbiniece amatu atstājusi, bet vietā jau atrasta cita. «Arī dienesta vadītāja gribēja iet prom, bet neļāvām.» D. Vingris uzsver, ka sociālajos dienestos tiek prasīti darbinieki ar labu izglītību, bet laukos tā ir problēma. Arī atalgojums ir problēma, jo tas ir pat niecīgāks nekā pedagogiem.

Pašvaldībā uzsver, ka vairāku gadu laikā šai ģimenei tika sniegta palīdzība ne reizi vien, tāpēc Sociālajam dienestam nevar pārmest sievietes un bērnu pamešanu novārtā. Tajā skaitā sievietei piešķirts labiekārtots dzīvoklis, lai nevajadzētu atgriezties pie varmācīgā vīrieša. Ģimenei tika nodrošināti psihologa pakalpojumi, piešķirta sociālā palīdzība pabalstu veidā.

Gan cietusī meitenīte, gan viņas brālis pašlaik atrodas krīzes centrā. Bāriņtiesa vēl skatīs jautājumu, vai mātei varēs atdot bērnus, jo šobrīd tiek izvērtēta mātes līdzdalība problēmu risināšanā – vai viņa strādā, apmeklē psihologu un nelieto alkoholu. Ja būs pārkāpumi, samazināsies iespējas mātei atdot audzināšanā abus bērnus.

Seksuāla vardarbība, kas juridiski korektā valodā tiek apzīmēta par netiklām darbībām, pret desmit mēnešus vecu meitenīti notika 22. augustā Kokneses novada Iršos. Apsūdzētais vīrietis noziegumu pastrādājis dzērumā. Vīrietis atrodas apcietinājumā.



Svarīgākais