Siguldā būs pieejama unikāla aparatūra vēža ārstēšanai

CyberKnife® iekārta ir vienīgā Baltijas valstīs. Pēc centra atklāšanas pirmo piecu gadu laikā ar to plānots apkalpot no 150 līdz 500 pacientiem gadā. Sākotnēji centrs piedāvās galvas un mugurkaula audzēju radioķirurģiskās procedūras, bet vēlāk arī kustīgo orgānu – aknu, plaušu un citu orgānu – audzēju apstarošanu. Iekārtu uzstāda radioķiruģijas centra inženieri, kuri tieši šīs iekārtas uzstādīšanai mēnesi mācījušies ASV, kur atzīti par labākajiem apmācību kursā, skaidro Māris Skromanis © Ojārs Lūsis

Jau novembrī Siguldā durvis vērs Stereotaktiskās radioķirurģijas centrs Sigulda, kurā būs pieejama šobrīd pasaulē modernākā robotizētas radioķirurģijas iekārta CyberKnife® M6, kas paredzēta ļaundabīgu un labdabīgu audzēju ārstēšanai bez ķirurģiskas iejaukšanās. Šobrīd Baltijas valstīs nav pieejama šāda iekārta – visbiežāk pacienti dodas ārstēties uz Vāciju vai Turciju.

CyberKnife® tehnoloģija piedāvā unikālu iespēja atbrīvoties no audzēja bez klasiskās ķirurģiskās operācijas, būtiski uzlabojot dzīves kvalitāti ārstēšanās laikā, jo nav nepieciešams pēcoperācijas rehabilitācijas laiks, kas sarežģītos gadījumos var ilgt pat gadu. Šo metodi ir iespējams izmantot situācijās, kad ķirurģiska iejaukšanās ir apgrūtināta audzēja lokalizācijas vietas dēļ. Stereotaktiskās radioķirurģijas centra Sigulda vadītājs Māris Skromanis skaidro: «Latvijā ir labi attīstīta staru terapijas nozare, kurā darbojas zinoši un profesionāli speciālisti. Taču esošās staru terapijas iekārtas universitātes klīnikās ir novecojušas un vairāk orientētas uz klasisko audzēju apstarošanu. Jaunā CyberKnife® iekārta ir paredzēta augstas precizitātes radioķiruģijai jeb audzēju apstarošanai ar augstu devu jonizējoša starojuma, tajā pašā laikā samazinot starojuma ietekmi uz apkārtējiem veselajiem audiem līdz minimumam. Audzēja likvidēšanai ir nepieciešami viens līdz pieci seansi. Parasti pēc apstarošanas seansa ar CyberKnife® pacientiem blakusparādības ir reti, un tūlīt pēc procedūras pabeigšanas viņi var doties mājās. Veidojot jauno centru, mēs esam parūpējušies ne tikai par tehnoloģisko nodrošinājumu un augsta ranga speciālistu pieejamību, bet arī pacientu ērtībām – telpas ir gaišas un mājīgas.»

Stereotaktiskās radioķirurģijas centra Sigulda CyberKnife® iekārtas iegādē un centra būvniecībā kopumā tiek ieguldīti 5,6 miljoni eiro, no kuriem 3,8 miljoni eiro ir bankas Citadele piešķirtais aizdevums, bet 1,8 miljoni eiro – privātais kapitāls. Projekts tiek īstenots Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) programmas Augstas pievienotās vērtības investīcijas 4. kārta ietvaros un finansēts no ERAF piešķirtajiem līdzekļiem, kas ir ieguldījums tavā nākotnē. LIAA grants 2,13 miljonu eiro tiks piešķirts tikai pēc projekta veiksmīgas īstenošanas un tiks izmantots Citadeles aizdevuma dzēšanai.

Māris Skromanis atzīmē, ka Siguldas pašvaldība un tās pārziņā esošā Siguldas slimnīca atbalsta jaunā centra projektu – vienlaikus ar centra ēkas rekonstrukciju tiek sakārtota apkārtējā teritorija – izbūvēts jauns auto stāvlaukums, sakārtots pievadceļš, un arī iepretim esošā katlumāja iegūs vizuāli jaunu izskatu un iekļausies kopējā ainavā.

Ņemot vērā ieguldītās investīcijas radioķirurģijas centra izveidē, plānots apkalpot pacientus ne tikai no Latvijas un pārējām Baltijas valstīm, bet arī no Skandināvijas un NVS valstīm. Neatkarīgi no nepieciešamo seansu skaita ārstniecības kurss pacientam izmaksās ap 7000 eiro. Atbildot uz jautājumu, vai minētā ārstniecības metode tiks iekļauta valsts apmaksātajā veselības aprūpes sistēmā, Māris Skromanis atbild: «Katrā gadījumā mēs centīsimies panākt, lai ar laiku pacientiem no Latvijas jaunā centra pakalpojumi būtu pieejami valsts apmaksātās programmas ietvaros, ja vien to atļaus valsts budžeta iespējas.».



Latvijā

Latvijas pilsonis, miljardieris Pjotrs Avens vērsies ar iesniegumu Valsts policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu pret nesen Latvijas pilsonību ieguvušo Dmitriju Savinu par apzināti nepatiesu izdomājumu tīšu izplatīšanu un neslavas celšanu, aģentūru LETA informēja Avena pārstāvji.