Sigulda aizrauj arvien spēcīgāk

Tūrisms Siguldā nav pakļauts sezonalitātei – vasarā ir ceļotāji, ziemā sportisti un mākslas baudītāji, jo mūsu infrastruktūra ir strukturēta dažādam pieprasījumam un dažādām vajadzībām, teic Uģis Mitrevics © Publicitātes foto

Siguldas vārds cilvēkiem saistās ar ļoti pozitīvu, aktīvu un mazliet noslēpumainu noskaņu. Kā to panākt, vairāk stāsta Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics.

– Sigulda atzīta par pilsētu ar vislielāko tēla spēku. Ko tas apliecina?

– Septembrī publiskotajos datos Sigulda Latvijas pilsētu zīmolu topā ierindojusies trešajā vietā – aiz Rīgas un Ventspils, apsteidzot Jūrmalu un Liepāju. Rezultāti apliecina, ka pilsētas ietekme, tās atpazīstamība spēj būt lielāka par tās izmēru – pēc iedzīvotāju skaita Sigulda tik tikko iekļūst Latvijas pilsētu TOP 20, apliecinot, ka pilsētas nav salīdzināmas tikai pēc teritorijas plašuma vai iedzīvotāju skaita. Mūsu zīmols pauž, ka Sigulda ir Latvijas aizraujošākā pilsētas un mūsu sauklis – «Sigulda aizrauj!» – apliecina mūsu garīgo un fizisko aktivitāti. Aizrautība ir mūsu ikdienas darbs, attīstības prioritātes.

– Sporta pasākumi pilsētā ar katru gadu pieņemas spēkā, un vairāki no tiem ir unikāli – piemēram, Vienības brauciens un kalnu maratons. Ko šādu pasākumu organizēšana prasa no pašvaldības – ir jābūt kārtīgam krampim, lai nepagurtu un katru gadu turpinātu iesākto vēl plašākā mērogā? Kas ir jūsu lielie palīgi?

– Mums ir laba sadarbība ar dažādām sporta federācijām un biedrībām. Šie Latvijas mēroga notikumi top ciešā pašvaldības un profesionālo organizāciju sadarbībā. Ir vairāki modeļi, kā pašvaldība līdzdarbojas sporta pasākumu organizēšanā – ir pasākumi, kuros pašvaldība iegulda lielu organizatorisko darbu, ir sporta pasākumi, kuros sniedzam finansiālu atbalstu. Un visa pamatā ir pašvaldības speciālistu darbs – laikus katram notikumam visu nepieciešamo saplānot, sagatavot un nodrošināt.

– Sportiskās aktivitātes jau no bērnības – sporta klase. Cik atsaucīgi ir vecāki? Kā sportiskās aktivitātes uzņem bērni? Vai pusaudžu vecumā ir iespējams mainīt dzīves stilu un pierunāt jauniešus uz sportošanu?

– Septembrī Siguldas pilsētas vidusskolā atvērām jau otro sporta novirziena, jeb 1.s klasi, kurā bērni katru rītu sāk ar sporta stundu un arī pēcpusdienā, pēc mācībām skolā, dodas uz fizisko aktivitāšu nodarbībām.

Pērn s klases programmā mācības uzsāka 27 bērni, un viņu vecāki atzīst, ka projekts ir attaisnojis uz to liktās cerības – bērnu fiziskajā attīstībā novērojamas pozitīvas pārmaiņas. Vairojot fiziskās aktivitātes ikdienā, bērnu veselības stāvoklis ir uzlabojies, nostiprināta imunitāte, bērni ir rūdīti un enerģiski, retāk slimo. Interese par sportu attīstījusies, un bērni ar to nodarbojas arī ārpus skolas – dejo, trenējas distanču slēpošanā, kalnu slēpošanā un citos sporta veidos, tāpēc sēdošajām aktivitātēm – TV un datoram – daudz laika neatliek.

Lai sportošana radītu bērnos prieku un ieinteresētu, skolā tiek rīkoti dažādi pasākumi, sporta stundas tiek plānotas radoši, ar netradicionālu pieeju. Šogad 1. un 2.s klases skolēni jauno mācību gadu iesāka, pirmajā sporta nodarbībā sportojot kopā ar profesionāliem sportistiem – skeletonistu Tomasu Dukuru, kā arī kamaniņu braucējiem Ullu Zirni, Ināru Kivlenieku, Kristapu Mauriņu un Riku Kristenu Rozīti. Esam gandarīti, ka mūsu profesionālie sportisti neatsaka savu atbalstu mazajiem siguldiešiem, kuriem iespēja sportot kopā ar profesionāļiem ir ļoti nozīmīga.

Sigulda rosina bērnus un jauniešus augt aktīviem. Visām skolām esam iegādājušies slēpes, lai bērni ziemā varētu slēpot. Regulāri novadā un Siguldas Sporta un aktīvās atpūtas centrā organizējam dažādas sacensības gan bērniem, gan pieaugušajiem.

Domājot par novadnieku aktīvo dzīvesveidu, septembrī teritorijā pie Siguldas pilsētas stadiona sākušies būvniecības sagatavošanas darbi, lai jau drīzumā uzsāktu Siguldas sporta kompleksa būvniecību.

– Top jaunais sporta komplekss – ko tas ietvers? Vai tā būs vēl viena bāze publisku sporta notikumu organizēšanai vai tikai savām vajadzībām?

– Jaunais sporta komplekss būs nozīmīgs ieguldījums novada un visas Latvijas sporta infrastruktūras attīstībā. Ēkas pirmajā stāvā atradīsies sporta zāle, baseins ar rekreācijas zonu, bet ēkas otrajā stāvā būs pieejams vieglatlētikas sektors un fitnesa zona. Ēkai būs savienojums – slēgta pāreja – ar blakus esošo Siguldas pilsētas vidusskolu, kā arī funkcionāls savienojums ar vieglatlētikas stadionu. Ceram, ka sporta centrs kalpos gan kā sporta bāze Latvijas profesionālajiem sportistiem, kas nes Latvijas vārdu pasaulē, izcīnot olimpiskās medaļas un godalgotas vietas pasaules līmeņa sacensībās, gan mūsu novada iedzīvotājiem.

– Iedzīvotāju iesaistīšana pilsētas aktivitātēs – izsludināts konkurss par sporta kompleksa nosaukumu, akcija «Dāvini ideju domei» un vēl citi procesi, kuros pašvaldība sauc palīgā iedzīvotājus. Cik aktīvi ir iedzīvotāji?

– Ir svarīgi nozīmīgās pašvaldības aktivitātēs, projektos un lēmumos par novada attīstību iesaistīt sabiedrību, tādējādi vairojot līdzdalību un gūstot iespēju uzklausīt iedzīvotāju idejas, sabiedrības vajadzības, kritiku un ieteikumus. Tas palīdz uzlabot pašvaldības darbu un veidot Siguldas novadu par tādu vidi, kura iedzīvotājus iedvesmo, rada drošības un māju sajūtu, par vietu, kas aizrauj.

Sabiedrības līdzdalība līdz šim devusi rezultātus vairākos projektos – gan plānojot novada infrastruktūru, gan reorganizējot novada izglītības sistēmu, arī meklējot piemērotāko nosaukumu bērnudārziem, vai šobrīd izsludinātajā jaunā sporta kompleksa nosaukuma meklējumos. Atsaucība ir liela – siguldieši neskopojas ar idejām un ieteikumiem, jo redz, ka tie tiek īstenoti.

Tāpat sarunas – klātienes vai virtuālas – ar mūsu iedzīvotājiem palīdz dažādus procesus un problēmsituācijas atrisināt ātrāk un veiksmīgāk – pašvaldības informatīvajā interneta vietnē sigulda.lv pieejama forma Vēstule pašvaldībai, kā arī pašvaldība ir pieejama dažādās sociālo tīklu platformās, dodot iespēju iedzīvotājiem uzdot jautājumus, rakstīt ieteikumus, novērojumus un citu informāciju, kas operatīvi tiek nodota pašvaldības speciālistiem, kuri iesūtīto informāciju izvērtē un attiecīgi rīkojas.

– Aktīvs kultūras centrs, koncertzāle Baltais flīģelis ar augstvērtīgu sezonas saturu – vai šie objekti palīdz samazināt Siguldas tūrisma sezonalitāti?

– Siguldā aktīvā tūrisma sezona notiek visu gadu – ziemā šeit sporto un atpūšas aktīvās atpūtas cienītāji, izmantojot slēpošanas trašu piedāvājumu, pavasarī Siguldā tūristus pulcē ievziedi, aktīvā atpūta un iespēja doties dabā, savukārt rudenī – krāšņā Gaujas senleja. Vasarā Siguldas novada aktīvās atpūtas piedāvātās iespējas, dabas un kultūrvēsturiskās pērles bauda tūristi no visas pasaules. Pateicoties mūsu uzņēmēju aizrautībai, Sigulda tūristiem, sportistiem un aktīvās atpūtas baudītājiem ir interesanta visu gadu.

Nenoliedzami arī kultūras piedāvājums piesaista tūristu interesi – Opermūzikas svētki vasarā, Siguldas novada Kultūras centra un koncertzāles Baltais flīģelis repertuārs rudenī, ziemā un pavasarī. Šoruden Baltā flīģeļa repertuārā gaidāms plašs piedāvājums dažādu mūzikas žanru cienītājiem – gan džezs, gan etnomūzika, kā arī estrādes mūzika u.c. Savukārt Kultūras centra piedāvājumā īpaša uzmanība veltīta ģimenēm ar bērniem.

– Sigulda bija pirmā pilsēta Latvijā, kurā uzsāka izsniegt iedzīvotāju identifikācijas kartes. Tagad tās tiek nomainītas pret progresīvāku tehnoloģiju. Kādas ir jaunās kartes iespējas, un kāpēc ir nepieciešama nomaiņa?

– Līdz šī gada 1. septembrim Siguldas novadā deklarēto iedzīvotāju identifikācijas karti saņēmuši 12 739 novadnieki no 6 gadu vecuma – tie ir gandrīz 70% no novadā deklarētajiem iedzīvotājiem.

Jaunajām bezkontakta identifikācijas kartēm būs plašākas izmantošanas iespējas, līdz ar to padarot novadnieku ikdienu vēl ērtāku – projekts paredz, ka kartes varēs izmantot gan sabiedriskajā transportā, gan bibliotēkās, izglītības iestādēs un citur. Jaunās ID kartes saturēs plašāku informāciju par īpašnieku, tai skaitā īpašnieka fotogrāfiju, kas tiks izvietota kartes aizmugurē un ļaus pakalpojumu sniedzējiem identificēt, vai ID karšu programmas priekšrocību izmanto noteikumos paredzētais kartes īpašnieks.

– Kāda ir bijusi šā gada tūrisma sezona Siguldā? Rudens kavējas, un zeltaino lapu laiks vēl īsti nav klāt. Kā tas ietekmē tūristu skaitu – vai viņi ignorē apstākļus un septembrī tik un tā brauca ciemos?

– Šī gada tūrisma sezona Siguldā līdz šim ir bijusi pietiekami izaicinoša, ņemot vērā iepriekšējo gadu līderu skaita ziņā – Krievijas tūristu – kritumu vairāk nekā par 2/3, sākot jau ar paša 2015. gada sākumu. Vēl gaidām naktsmītņu datu apkopojumu par 3. ceturksni, lai varētu izdarīt kopējos secinājumus par gada aktīvāko tūrisma periodu. Noteikti gaidām prognozēto, sniegiem bagāto ziemas sezonu, kura solās būt veiksmīgāka, salīdzinot ar iepriekšējām ziemām.

Vēlā rudens dēļ paredzams, ka lielākā aktivitāte ekskursijām uz zelta lapu laiku Siguldā būs pirmajās trīs oktobra nedēļās.