EKSPERIMENTS: Pierobežas iedzīvotāji par naudu gatavi izmitināt imigrantus

© F64

Šogad Latvijā ir noķerti aptuveni 300 nelegālie imigranti. Raidījums “Bez Tabu” veica eksperimentu, lai noskaidrotu, vai Latvijas iedzīvotāji būtu gatavi savās mājās viņus uzņemt. Izrādās – par zināmu samaksu uz neilgu laiku nelegālajiem ieceļotājiem daļa cilvēku atvērtu savas mājas durvis, lai viņiem būtu kur patverties no Latvijas Robežsardzes.

Robežsardzē apliecina, ka šāda tendence pēdējā laika kļuvusi ļoti izteikta. Imigranti tiek izmitināti pamestās mājās vai saimniecības ēkās. Robežsardzes pārstāvji regulāri apsekojot viensētas, kur, iespējams, varētu tikt izmitināti nelegālie imigranti.

Eksperimentā “cilvēku kontrabandistam” bija uzdevums rast mājvietu pieciem vjetnamiešiem, kuri drīzumā šķērsos Latvijas robežu. Pirmajās lauku mājās tiek lūgts izmitināt imigrantus saimnieces šķūnī. Sieviete sākotnēji šaubās, norādot, ka te regulāri staigā robežsargi ar suņiem. Taču tad, kad tiek piesolīti 50 eiro par nakti, sieviete piekrīt. Tiesa, viņa nolēmusi guļvietas ierādīt kaimiņa šķūnī, jo viņš esot Rīgā. Otrā viensētā saimniece atsaka, taču strādnieks piekrīt par 100 eiro kādā pamestā izguldīt nelegālos ieceļotājus. Arī ēdienu nodrošināšot. Trešajās mājās bēgļus izmitināt atsaka, bet ceturtajās – laipni lūgti par 50 eiro pa nakti. Citās saimniecībā saimniece pat pēc 200 eiro piesolīšanas nav pierunājama. Bet citviet – par 50 eiro imigrantiem šķūnis ir viņu rīcībā, tik saimnieks lūdz, lai no rīta nelegālie robežas šķērsotāji būtu prom un lai nenozog viņa kazu.

Latvijā

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" būvprojektēšanas vadlīnijas ir mainījušās simtiem reižu, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja bijušais par "Rail Baltica" izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgās SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris.