Gulbenes 2. vidusskolas prioritāte – fiziski vesels jaunietis

Šogad Gulbenes 2. vidusskolas 26 trešklasniekiem ir iespēja sportot biežāk nekā viņu vienaudžiem, jo viņi ir iekļauti Olimpiskās komitejas programmā Sporto visa klase. Visās Latvijas skolās programmā iekļautajiem bērniem ir vienādi sporta tērpi un atpazīšanas zīmes, kas apliecina viņu piederību fiziski attīstītai un veselīgai sabiedrībai © Ojārs Lūsis

Kopš šā mācību gada sākuma Gulbenes 2. vidusskola uzsāk vispārējās vidējās izglītības profesionāli orientētu virziena apmācību – valsts aizsardzības mācību, kurā jaunieši papildus vispārizglītojošajiem priekšmetiem iegūst arī izpratni par valsts aizsardzību, ierindas mācību, darbību ar ieročiem, individuālās lauka kaujas iemaņas, topogrāfijas un tūrisma prasmes, kā arī attīsta fiziskās spējas un prasmes lietišķajos sporta veidos.

Topošajiem karavīriem, robežsargiem, policistiem

Jaunā profesionālās ievirzes programma galvenokārt orientēta uz tiem jauniešiem, kuri savu karjeru saskata valsts drošības struktūrās – policijā, Nacionālajos bruņotajos spēkos un robežsardzē. Tajā pašā laikā programma uzlabo jauniešu fizisko sagatavotību un popularizē veselīgu dzīvesveidu, kas ir viena no aktualitātēm mūsdienu sabiedrībā.

Skolas direktore Edīte Kanaviņa skaidro: «Mācību programma tapusi sadarbībā ar Valsts Aizsardzības ministriju un Rekrutēšanas un Jaunsardzes centru. Īpašu paldies vēlos pateikt centra vadītājam Druvim Kleinam, kurš atbalstīja skolu mācību programmas izveides procesā. Tāpat nevarētu iztikt bez Gulbenes novada Jaunsardzes vadītājas Lāsmas Gabdulļinas iniciatīvas un aizrautības, kura ar jauniešiem šajā jomā aktīvi strādā jau daudzus gadus. Profesionālās ievirzes programma ir licencēta Izglītības kvalitātes novērtēšanas centrā.»

Papildus vispārizglītojošajiem priekšmetiem Valsts aizsardzības mācību programmā iesaistītie jaunieši septiņas stundas nedēļā apgūst praktiskas iemaņas ierindas mācībā, darbībā ar ieročiem, topogrāfijā un fiziskajā sagatavotībā. Direktore vēsta, ka pirmajā mācību gadā par prioritāti izvēlēta jauniešu fizisko spēju attīstība, bet nākamajos gados aktuālāka kļūs speciālo iemaņu apgūšana. Šobrīd programmā iesaistījušās arī četras meitenes, jo šī programma dod iespēju labi sagatavoties arī iestāšanās testiem koledžu un augstākās izglītības programmās specialitātēs, kas saistītas ar drošības struktūrām.

Sporta klasei liela piekrišana

Šogad Gulbenes 2. vidusskola iesaistījusies pagājušajā gadā Latvijas Olimpiskās komitejas uzsāktajā programmā Sporto visa klase, kas guva lielu vecāku un bērnu atsaucību. Programmas filozofija ir līdzsvarota fiziskā attīstība un veselīga dzīvesveida popularizēšana. Tāpat kā citās Latvijas pilsētās, arī Gulbenē vecāku ieinteresētība savus trešklasniekus iesaistīt sportiskajās aktivitātēs izrādījās lielāka par iespējām. Nolikums paredz, ka tā sauktajā sporta klasē var būt ne vairāk par 26 audzēkņiem, taču Gulbenē uz vietu šajā klasē pretendēja vairāk nekā 40 bērnu. «Mums nācās izstrādāt atbilstības kritērijus, jo visus uzņemt nevarējām,» teic direktore. Papildus izglītības standartā noteiktajām divām sporta stundām nedēļā šīs klases audzēkņi sporto trīs stundas vairāk – faktiski katru dienu viņiem ir sporta nodarbības – peldēšana, vispārējā fiziskā sagatavotība vai sporta spēles. Attīstoties un paplašinoties šai kustībai, šogad visiem bērniem, kuri tajā iesaistījušies, būs vienādi sporta tērpi un atpazīšanas zīmes, ko bērni uzņem ar patiesu lepnumu, jo tās apliecina viņu piederību fiziski spēcīgai un veselīgai sabiedrībai.

Edīte Kanaviņa atzīmē, ka lielu ieguldījumu sporta aktivitāšu veicināšanā Gulbenes skolās, tajā skaitā 2. vidusskolā, devis Sporta skolas direktors Māris Čakars, kā arī vienmēr ir saņemts patiess pašvaldības atbalsts, tostarp no Izglītības un kultūras nodaļas vadītāja Arņa Šķēla.



Svarīgākais