Gulbenē iestādīts Eiropas dārzs

Līdz ar svēra rekonstrukciju, bērnu rotaļu laukuma izveidošanu un unikālā Eiropas dārza izveidošanu ir radīta vēl viena vieta, kur atpūsties un vienlaikus iegūt jaunas zināšanas gulbeniešiem un tūristiem, stāsta Ligita Miezīte © Ojārs Lūsis

Euroweek 2015 ietvaros Gulbenē iestādīts Eiropas dārzs, kas līdz šim ar īpašu daiļumu neizcēlās, aizvadītās nedēļas nogalē iestādīti jauni koki un krūmi, kas raksturo katru no Euroweek 2015 dalībvalstīm.

Kā jau daudzkārt ziņots un rakstīts, Euroweek 2015 ir viens no šī gada nozīmīgākajiem Eiropas Savienības mēroga notikumiem Latvijā un pavisam noteikti pats nozīmīgākais Gulbenē. Pilsētas labiekārtošanas iestādes vadītāja Ligita Miezīte stāsta: «Uzzinot, ka Gulbenē norisināsies līdz šim nebijis Eiropas nozīmes pasākums, radās doma, ka nepieciešams realizēt kādu projektu, kas gulbeniešiem atgādinātu par šo notikumu vēl daudzus gadus un, iespējams, pat gadsimtus. Ideja par dārza jeb parka izveidošanu, kurā katras valsts pārstāvji iestādītu savai valstij raksturīgu koku vai krūmu, guva pašvaldības atbalstu. Tāpēc jau gada sākumā sākās esošā Pūces skvēra labiekārtošanas projekta izstrāde un realizācija, kuras ietvaros vecais betona plākšņu celiņu segums ir nomainīts pret bruģi, kā arī izveidots bērnu rotaļu laukums un sakārtota pārējā skvēra teritorija, paredzot vietu jauniem koku un krūmu stādījumiem.»

Novada domes priekšsēdētāja vietnieks Andis Caunītis atzīmē: «Manuprāt, ideja ir ļoti laba un paliks kā ilglaicīgs atgādinājums par lielo notikumu. Domāju, ka pēc gadiem arī kāds no ārvalstu jauniešiem, kas stādīja šos kokus, vēl kādu reizi atgriezīsies Gulbenē, lai apskatītu, kā aug 2015. gadā stādītais dārzs.» Vienlaikus Eiropas dārzs kalpos gulbeniešiem kā atpūtas un pastaigu vieta, jo būs vēl viena sakārtota teritorija, kur atpūsties pašiem un kuru rādīt pilsētas viesiem.

Katrai valstij raksturīgā koka izvēle prasīja rūpīgu izpēti, jo tam vajadzēja atbilst vairākiem priekšnoteikumiem – pirmkārt, tam jābūt piemērotam augšanai Latvijas klimatiskajos apstākļos, otrkārt, jābūt saskaņā ar konkrētās valsts nacionālajām tradīcijām. Ligitas kundze skaidro: «Sākumā tika veikts liels izpētes darbs, jo 20 Eiropas valstīs ir ļoti dažādi klimatiskie apstākļi un mēs nevaram šeit iestādīt eksotisku augu, apzinoties, kas tas šeit neizturēs aukstās Vidzemes ziemas. Lielu atbalstu mums sniedza akciju sabiedrība Latvijas valsts meži, kas bez maksas mums piedāvāja koku un krūmu stādus no Kalsnavas stādaudzētavas. Tikai tos, kuri nebija atrodami Kalsnavas stādaudzētavā, iegādājāmies no citiem piegādātājiem.»

Notikumi paiet, bet tādas vērtības kā parki un dārzi dzīvo cauri gadsimtiem.



Svarīgākais