Gulbenes novada vēstures un mākslas muzeja jaunumi

Šogad Gulbenes muzejs ieguvis īpašumā jau otro Jūlija Madernieka projektēto mēbeļu grupu, lepna ir direktore Valda Vorza © Ojārs Lūsis

Šogad ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu Gulbenes novada vēstures un mākslas muzejs ieguvis Jūlija Madernieka projektēto Art deko mēbeļu komplektu, kurā ietilpst bufete, galds un astoņi krēsli.

Jāatzīmē, ka Jūlijs Madernieks dzimis 1870. gadā Vecgulbenes pagasta Vecmadernieku mājās rentnieka Ernesta Madernieka un viņa sievas Dores ģimenē. Tagad viņa radošā gara radītās mēbeles atkal atgriezušās gluži kā mājās Gulbenes muzejā, kas atrodas Vecgulbenes muižā.

Muzeja direktore Valda Vorza stāsta: «Tā ir jau otrā Jūlija Madernieka projektētā mēbeļu grupa, ko muzejs ieguvis savā īpašumā. Pirms vairākiem gadiem no mākslinieka ģimenes saņēmām četrus krēslus, kas bija sliktā stāvoklī. Meklējot dokumentus par mēbeļu grupu, kam piederīgi saņemtie krēsli, atradām fotogrāfijas, kurās redzams, ka mēbeles lietojis pats Jūlijs Madernieks. Iegūtie krēsli ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu restaurēti, bet iztrūkstošos priekšmetus aizvieto precīzas to kopijas. Līdz ar jauniegūto mēbeļu grupu mēs varam lepoties ar nozīmīgu māksliniekam veltītu ekspozīciju, ko papildina arī viņa ogles zīmējums – unikāls eksponāts.»

Lai arī Vecgulbenes muižas klēts par muzeja krājumu glabātavu kalpo jau daudzus gadus, tikai tagad tā pilnībā atbilst mūsdienu prasībām – no vienas puses, atjaunotās un labiekārtotās telpas ir kļuvušas ērtākas apmeklētājiem, no otras puses, radītais mikroklimats ir piemērots muzeja krājumu glabāšanai. Tagad klēts apmeklētājiem ir atvērta visu gadu. Pirmajā stāvā ir izveidota novada tautsaimniecības ekspozīcija, kurā izmantotas mūsdienīgas muzeju tehnoloģijas, tajā skaitā skaņu sajūtu iekārtas.

Kopumā klētī ir apskatāmi 1300 dažādi priekšmeti – vēstures liecinieki.

Svarīgākais