Siltuma ražotājs: Gulbenes katlumājai vajag rekonstrukciju

Tuvākajā laikā novada domei sadarbībā ar privāto partneri jāpieņem stratēģiski svarīgs lēmums par nolietotā katla nomaiņu pret jaunu un jaudīgāku šķeldas kurināmo katlu, uzsver Artūrs Gulbis © Ojārs Lūsis

Gulbene ir viena no pilsētām, kurā pašvaldība sadarbībā ar privātajiem uzņēmējiem daudzus gadus ir konsekventi strādājusi pie pilsētas centralizētās siltumapgādes sistēmas modernizācijas un siltumapgādes drošības paaugstināšanas. Jāatzīmē, ka Gulbene ir samērā unikāla pilsēta, jo pašvaldības privātais partneris ir uzņēmies saistības un riskus, kuru ietvaros nodrošina arī maksas iekasēšanu no siltumenerģijas galalietotāja.

SIA Vidzemes enerģija Gulbenes pilsētas siltumapgādē iesaistījās 2001. gadā (tolaik Gulbenes siltuma serviss). Uzņēmuma valdes loceklis Artūrs Gulbis uzsver: «Jau vairāk nekā desmit gadu nodrošinām siltuma piegādi pilsētas iedzīvotājiem un uzņēmumiem, kā arī rūpējamies par siltuma sistēmas attīstību. Šajā laikā mums ir gājis dažādi – ir bijuši kritieni un arī kāpumi, bet to visu siltumenerģijas lietotāji jau zina, jo izmaiņas nekavējoties sajūt savu dzīvokļu radiatoros. Mūsu darba kvalitāte turpinās pieaugt, un siltumenerģijas lietotāji vairs pat nejutīs mūsu ikdienas grūto darbu, bet varēs arī turpmāk izbaudīt tikai mūsu sniegtā pakalpojuma rezultātu un jutīsies silti un droši savos mājokļos.»

Uzņēmuma speciālisti ir pilnībā izpratuši pilsētas siltumapgādes tehniskās un citas īpatnības, līdz ar ko spēj ātri pielāgoties jebkurai situācijai, lai novērstu siltumapgādes iespējamos traucējumus. Tomēr pastāv būtiski riski, kas var radīt sarežģījumus siltumapgādes nodrošināšanā. Lielākais no tiem ir Nākotnes ielas 7 katlumājā esošais apkures katls, kurš ir Gulbenes pilsētas īpašumā un vēl 1995. gadā tika saņemts kā dāvinājums no Dānijas valdības. Šis katls ir ilgi strādājis jau Dānijā – izgatavots 1983. gadā. 1996. gadā, katlu uzstādot atkārtoti Gulbenē, tas no ogļu katla tika pārbūvēts kurināšanai ar šķeldu.

Toreiz katla uzstādīšana bija veiksmīgs risinājums, bet ir pagājuši jau 20 gadi un tas tiek pielāpīts no sezonas uz sezonu.

Novecojušā katla izmantošanas risku samazina veiksmīgā sadarbība ar SIA Bioeninvest koģenerācijas staciju Miera ielā, kas par pieņemamu cenu un savu iespēju robežās piedāvā siltumenerģiju SIA Vidzemes enerģija, atvieglojot nolietotā katla darbību. Jāteic gan, ka koģenerācijas stacijas piedāvātais siltuma daudzums ir nepietiekams, lai kārtīgas Vidzemes ziemas apstākļos SIA Vidzemes enerģija spētu nodrošināt nepieciešamo siltumenerģijas apjomu pilsētā bez vecā katla izmantošanas.

A. Gulbis skaidro: «Nevaram pilnībā atteikties arī no Nākotnes ielas katlumājā uzstādītā ar propāna gāzi kurināmā rezerves apkures katla. Taču tajā saražotais siltums ir pārāk dārgs. Vienīgais, kas dod iespēju to izmantot pēc iespējas retāk, ir SIA Bioeninvest koģenerācijas stacijas saražotās siltumenerģijas piedāvājums.»

Ņemot vērā šo situāciju, Gulbenes novada domei vajadzētu ātri pieņemt lēmumu par atteikšanos no vecā katla izmantošanas un jauna ar šķeldu kurināma apkures katla uzstādīšanu tuvākajā laikā novada domei tiks iesniegts piedāvājums ar iespējamajiem Nākotnes ielas 7 katlumājas drošības paaugstināšanas pasākumiem, t. sk., pieļaujot iespēju, ka šo katlu uzstāda novads par saviem līdzekļiem, vai arī nepieciešamības gadījumā uzņēmums meklēs citus finansējuma avotus un katlumāju rekonstruēs par saviem līdzekļiem. Iespējamās katlumājas rekonstrukcijas izmaksas lēšamas 1,5 miljonu eiro apmērā.

Tomēr visos nākotnes plānos jāņem vērā vairākas lietas, kas var mainīt plānus un ierobežot tehnisko nepilnību novēršanas iespēju, piemēram – siltumenerģijas tarifs SIA Vidzemes enerģija nav mainījies kopš 2010. gada janvāra.

Apzinoties ekonomisko situāciju pilsētā, SIA Vidzemes enerģija apzināti strādā ar zaudējumiem, kam pamatā ir tikai viens apstāklis – pilsētas siltumapgādes sistēmas dzīvojamā fonda parādi. 2014. gada beigās tie sasniedza 440 090 eiro, kas ir 35% no uzņēmuma kopējā gada apgrozījuma. Turklāt gandrīz 20% no parāda veido novada īpašumā esošie dzīvokļi, ko novads ar lēmumu ir nodevis īrē.

Vaicāts par iespējām piedzīt parādus, vadītājs teic: «Valstī nav izveidota efektīva dzīvokļu parādu piedziņas sistēma, tāpēc mums nākas akumulēt parādus. Būtu nepieciešami grozījumi likumdošanā, bet mūs – siltumražotājus – jau neviens nedzird vai negrib sadzirdēt. Ir nepatīkami klausīties nekorektos izteikumus, ka uzņēmuma īpašnieki it kā gūst peļņu, kas neatbilst patiesībai, bet mēs cenšamies stāvēt pāri šiem izteikumiem un virzīties uz priekšu. Esam pateicīgi visiem, kuri sniedz atbalstu un izprot mūsu centienus, kā arī ceram uz turpmāku veiksmīgu un konstruktīvu sadarbību ar Gulbenes novada pašvaldību.».



Svarīgākais