Gulbenē virmo Eiropas gaisotne

Gulbenes ģimnāzijas audzēkņi un skolotāji pasākuma organizēšanā ir ieguldījuši milzīgu darbu un tagad ar lepnumu var uzņemt skolēnus un pasniedzējus no 19 valstīm © Ojārs Lūsis

No 18. līdz 23. septembrim Gulbenē norisinājās tradicionālais starptautiskais Eiropas Savienības valstu skolu pasākums Euroweek 2015. Uz to ieradās 160 skolēni no 19 Eiropas valstīm.

Kas ir Euroweek?

Jau 1992. gadā Beļģijas skolotāju grupiņai radās ideja par Eiropas valstu sadarbību arī izglītības jomā. Galvenais mērķis bija radīt dažādu valstu skolēniem izpratni par citu valstu kultūru, vēsturi un sociālajiem procesiem, tādējādi rodot iespēju veidot kopīgu Eiropas garu, vienlaikus saglabājot katras valsts individualitāti.

No katrs valsts šajā programmā piedalās tikai viena skola – zināmā mērā pateicoties Gulbenes skolotāju un audzēkņu aktivitātēm starptautiskajos notikumos, Latviju šajā programmā pārstāv Gulbenes ģimnāzija, kas programmā iekļāvās 2006. gadā.

Euroweek 2015 projekta koordinatore skolotāja Aleksandra Birkova teic: «Projekts dod fantastisku iespēju tikties ar visas Eiropas jauniešiem – piedalīties darba grupās un diskutēt par jauniešiem svarīgiem jautājumiem; parādīt savas tautas kultūru gan dziesmā, gan dejā; cienāt visus ar tipiskajām uzkodām; katru reizi iepazīties ar kādu jaunu Eiropas Savienības valsti. Iegūtais gandarījums par gūto pieredzi un emocijas ir neatsveramas.»

Ik gadu Eiroweek pasākums norit kādā no dalībvalstīm, un tieši šobrīd īstenojas jau pirms četriem gadiem pieņemtais lēmums – Euroweek 20115 norit Latvijā, Gulbenē.

Delegācijas no 19 valstīm Rīgas lidostā tika sagaidītas piektdien, un jau pēcpusdienā notika pasākuma svinīgā atklāšana, kuru ar klātbūtni pagodināja arī Eiropas Komisijas vadītāja Latvijā Inna Šteinbuka, Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere, Saeimas pārstāve Lolita Čigāne.

Gulbenieši dāvās Euroweek karogu

Organizējot ikgadējo pasākumu, katra dalībvalsts cenšas atstāt paliekošas pēdas gan savā zemē un pilsētā, gan kopīgā programmā. Kā paliekoša vērtība Gulbenē tiek iestādīts Eiropas dārzs, bet kā ieguldījums programmā kopumā ir tapis Euroweek karogs. To izstrādājusi ģimnāzijas vizuālās mākslas pasniedzēja Līga Saveļjeva.

Jāatzīmē, ka Euroweek programmai līdz šim bija sava himna, bet pie sava karoga tā tika tikai šogad.

Projekta galvenais mērķis ir radīt skolēnu izpratni par katras valsts dabu, kultūru, vēsturi un sociālajiem procesiem, tāpēc arī šoreiz ir akcentēta kultūrvēsturiskā mantojuma un vides izzināšana. Ārvalstu skolēni apceļoja Vidzemes puses ievērojamākās vietas, tostarp Siguldu, kur iepazinās arī ar bobsleja trasi, kas Eiropas jauniešiem saistās ar brāļiem Dukuriem un daudziem citiem sportistiem. Savukārt Saulkrasti bija izvēlēti kā vieta, kur visiem parādīt Baltijas jūru. Ātes dzirnavas pulcēja dažādus latvju amata meistarus, kuri jauniešiem mācīja dažādus amatniecības noslēpumus, tostarp pašiem sev izgatavot pastalas. Arī pats brauciens uz Ātes dzirnavām jauniešiem noteikti paliks prātā, jo ne jau visur vēl arvien kursē bānītis.

Pirmdiena Euroweek programmā paredzēta kā politisko diskusiju diena, kuras laikā Stradiņa universitātes politikas katedras vadītāja Mārtiņa Dauguļa un universitātes trešā kursa studentu vadībā noritēja diskusija par aktuālākajiem starptautiskajiem notikumiem.

Palīdz visi!

Vaicāta par iespējām sagatavoties tik nozīmīgam notikumam salīdzinoši nelielai pilsētai, projekta vadītāja atklāj: «Mums palīdz visi – sākot no pašvaldības un skolēniem, līdz pat vietējiem uzņēmumiem, skolas absolventiem un audzēkņu vecākiem. Šodien varu teikt milzīgu paldies par atbalstu tām ģimenēm, kas piekrita uzņemt 160 skolēnus no ļoti dažādām valstīm. Sakoordinēt jauniešu uzņemšanu ģimenēs bija viens no vislielākajiem izaicinājumiem, bet mums tas izdevās.».



Svarīgākais