Gatavojas pārdot Ventspils naftu

© ventspilnieki.lv

Šokējošas ziņas t.s. Lemberga tiesas sēdē paziņoja kompānijas T2 Terminal pārstāvis zvērināts advokāts Gatis Dirnēns: jau līdz 15. septembrim (t.i., līdz rītdienai) tiks pabeigta akciju sabiedrībai Latvijas naftas tranzīts (LNT) piederošo Ventspils naftas akciju pārdošana.

G. Dirnēns teica, ka šī informācija viņam kļuvusi zināma «no drošiem avotiem finanšu tirgos» un ir izsecināma arī no Ventspils naftas kontrolētās Latvijas kuģniecības oficiālajiem paziņojumiem biržai. Turklāt G. Dirnēnam kļuvis zināms, ka šīs akcijas grib pārdot par cenu, kas ir zemāka par patieso to vērtību, bet pircējs būs ar Vitol grupu (Ventspils naftas kontrolētājs) saistīts uzņēmums.

Ņemot vērā, ka LNT piederošie 43,25% Ventspils naftas akciju ir visvērtīgākais aktīvs virknei uzņēmumu, kas it kā ir arestēti t.s. Lemberga lietas ietvaros, pēc G. Dirnēna teiktā, minētā darījuma rezultātā tiks samazināta arī šo uzņēmumu vērtība. Lai to novērstu, advokāts lūdza tiesu «steidzami» arestēt LNT piederošās Ventspils naftas akcijas un akciju sabiedrībai Ventbunkers piederošās LNT akcijas, kā arī beidzot likumā noteiktā kārtībā (t.i., nosūtot tiesiskās palīdzības lūgumus attiecīgajām valstīm) arestēt Yelverton Investments B.V. un Tomika International N.V. akcijas, kas jau it kā ir arestētas, bet faktiski nav arestētas, jo Latvijā pieņemtais lēmums par mantas arestu nav nodots izpildīšanai ārvalstīs.

Tāpat G. Dirnēns lūdza steidzami aizliegt «pašpasludinātajam» arestētās mantas glabātājam Rudolfam Meroni veikt LNT piederošo Ventspils naftas akciju pārdošanu. R. Meroni ir LNT un Ventbunkera padomes priekšsēdētājs, arī vairākums šo kompāniju padomju locekļi ir R. Meroni iecelti.

Par to, kā «pašpasludinātais» (G. Dirnēns vairākkārt uzsvēra šo terminu) mantas glabātājs R. Meroni patiesībā glabā mantu, liecina akciju sabiedrības Venceb bankrots 2011. gada martā. Neskatoties uz to, R. Meroni bauda «prokuratūra nesamērīgu uzticību».

«Gadījumā, ja manis teiktais tiesai šķiet nepietiekami pierādīts, to var pārbaudīt kriminālprocesuāliem līdzekļiem,» teica G. Dirnēns. Viņš aicināja arī noskaidrot - ja šāds darījums tiešām notiks, kur paliks iegūtā nauda, kurš bija darījuma iniciators un vai akciju pārdošana palīdzēs t.s. Lemberga lietas «mērķu sasniegšanai».

Tiesa aicināja procesa dalībniekus izteikties par G. Dirnēna lūgumu. Prokurors Juris Juriss teica, ka viņam vajadzīgs laiks, lai iepazītos ar «lūguma iesniedzējam vien zināmo informāciju». Turpretī advokāts Jānis Rozenbergs lūdza tiesu izprasīt no prokuratūras saraksti ar R. Meroni, tādējadi likdams saprast, ka kāds no prokuratūras ir saskaņojis minēto akciju pārdošanas darījumu.

Zīmīgi ir tas, ka līdz šim LNT akcijas netika arestētas, lai gan citos gadījumos arests tika uzlikts attiecīgam skaitam gan «mātes», gan «meitas», gan «mazmeitas» un «mazmazmeitas» kompāniju akcijām. Tas visticamāk liecina, ka Ventspils naftas pārdošana bija jau sākotnēji plānota, tā bija viens no t.s. Lemberga lietas patiesajiem iemesliem un varbūt arī «mērķiem». Ja darījums tiešām notiks, tad kārtēji divi lielie Latvijas uzņēmumi - Ventspils nafta un Latvijas kuģniecība - nonāks pilnīgā ārzemnieku kontrolē.

Lai gan G. Dirnēns lūdza tiesu jautājumu izlemt «steidzami», nekāds lēmums netika pieņemts. Nākamā tiesas sēde paredzēta pēc divām nedēļām - t.i., krietni vien pēc G. Dirnēna pieminētā 15. septembra.

Jāatgādina, ka kompānijas T2Terminal agrākais nosaukums bija SIA Man - Tess, kura bija atzīta par cietušo t.s. Lemberga lietā. Pēc īpašnieku maiņas T2Terminal tika veikts audits, kurā konstatēts, ka nekādu ciešanu uzņēmumam patiesībā nav bijis un nekādus zaudējumus Ventspils mērs Aivars Lembergs tam nav nodarījis. T2Terminal vairākkārt lūdza tiesu atcelt kompānijai cietušā statusu. Tiesa tomēr nolēma, ka T2Terminal jāturpina ciest. Ciešanu rezultātā šoreiz ir tapis ļoti sensitīvs lūgums tiesai.

Svarīgākais