VARDARBĪBA IRŠOS: Sociālā dienesta rīcība jāvērtē pašvaldībai

© F64

Labklājības ministrijas (LM) speciālisti, pārbaudot Kokneses novada Sociālā dienesta darbu, ir konstatējuši neatbilstības cietušā bērna ģimenes uzraudzības procesā un sociālajā darbā ar to.

Seksuāla vardarbība pret desmit mēnešus vecu bērnu notika 22. augustā Kokneses novada Iršos. Bērna māte izsaukusi mediķus, un asiņojošā meitenīte aizvesta uz slimnīcu Rīgā, kur viņa operēta un uzliktas vairākas šuves. Saskaņā ar mammas stāstīto meitenīte atstāta kādā dzīvoklī kopā ar mammai pazīstamu vīrieti. Bērna mamma apgalvojusi, ka varmākas klātbūtnē bērns pavadījis vien piecas minūtes. Viņas liecības jau sākotnēji izraisījusi šaubas, un, kā Neatkarīgajai zināms, māte bērniņu atstājusi uz ilgāku laiku – kamēr devusies pēc alkohola, nevis, kā pati teikusi, meklēt šķēres, lai safrizētu varmāku – bijušo dzīvesbiedru. Ģimenē auga divi bērni, sieviete nedzīvoja kopā ar varmācīgo vīrieti, kurš nodarīja pāri zīdainim. Viņš pašlaik ir apcietinājumā. Abi bērni no ģimenes ir izņemti.

Pēc pārbaudes LM norāda, ka ģimenē ilgstoši ir pastāvējuši un netika vērtēti riski attiecībā uz bērnu drošību, neskatoties uz to, ka ģimenei no Sociālā dienesta puses sniegta materiālā palīdzība. Tāpat Sociālais dienests ģimenes problēmjautājumu risināšanā nav organizējis starpinstitucionālo sadarbību un par bērnu iespējamo apdraudējumu nav informējis ne bāriņtiesu, ne Valsts policiju. Pamatojoties uz pārbaudē konstatēto, LM ir ierosinājusi administratīvā pārkāpuma lietvedību, un pārbaudes laikā iegūtie lietas materiāli ir nosūtīti izvērtēšanai Valsts policijai. Vienlaikus LM Kokneses novada domei ir lūgusi izvērtēt Kokneses novada Sociālā dienesta darbinieku atbilstību ieņemamajam amatam.

«Pateikšu, kā man atnāca informācija – no mutes mutē. Man nav neviena oficiāla dokumenta, ka ģimenē notikusi šāda lieta,» neilgi pēs notikušā Neatkarīgajai sacīja Kokneses novada bāriņtiesas priekšsēdētāja Silvija Vēze. Viens dienests no otra atrodas pārsimts metru attālumā, bet formāli viss ir pareizi – nav dokumenta, nav informācijas. Savukārt Kokneses novada domes priekšsēdētājs Dainis Vingris norādīja, ka Sociālais dienests ne vienmēr uzskatāms par vainīgu dažādās nebūšanās, jo visus riskus ģimenē nav iespējams paredzēt un visus bērnus bērnunamos ievietot nav lietderīgi. Bāriņtiesā Neatkarīgajai stāstīja, ka par mammu saņemtas labas atsauksmes, par bērniem viņa rūpējusies un nav bijusi vardarbīga. Tomēr alkohola lietošanas problēmas bijušas.




Svarīgākais