Ropažos pulcēsies viduslaiku bruņinieki

Bruņinieka tērps ir smags, vatētā jaka vien sver sešus kilogramus. Bruņinieks bez kalpotāja nevar – vajag kādu, kurš palīdz saģērbties, nest ieročus un kalpo arī sadzīvē, stāsta vēstures rekonstrukcijas kluba Rodenpoys puiši. Viena no svētku rīkotājām ir Ropažu Kultūras centra vadītāja Sanita Megere-Klevinska, kura, kā pati smej, pašlaik ir pazudusi svētkos © F64

Ropaži savu 810. jubileju svinēs vērienīgi, apvienojot mūsdienas un senatni. Sestdien, 22. augustā, tiek gaidīti apmēram 2000 svētku viesu, jo šogad ropažnieki piedāvā aizraujošu un interesantu svētku programmu un meistarklases.

Pirmo reizi Latvijā notiks bruņotu jātnieku un zirgu paraugdemonstrējumi, tāpēc – nenokavējiet tādu priekšnesumu! Pirmo reizi notiks arī svētku gājiens, kas sāksies pulksten 12 pēc svētbrīža Ropažu evaņģēliski luteriskajā baznīcā.

Svētku norise ne velti ir sadalīta divās daļās, un apmeklētājiem tiks piedāvāts gan viduslaiku piedzīvojums Livonijas ordeņa pilsdrupās, gan mūsdienīga sadziedāšanās ar Uldi Marhilēviču, izdancošanās ballē un salūta vērošana. Tilts pār Lielo Juglu sadala ne tikai Ropažus, bet šoreiz arī svētku dalībniekiem ļauj ceļot laikā un telpā – no viduslaikiem uz mūsdienām, stāsta Ropažu Kultūras centra vadītāja Sanita Megere-Klevinska.

Viduslaiku programma notiks Livonijas ordeņa pilsdrupās, kur jau nedēļas sākumā Neatkarīgā bija lieciniece neierastai rosībai. Uz upes tika būvēts butaforisks ciems, kuru sestdien pulksten 21 nodedzinās uguns šovā Sirotāju uzbrukums Livonijai. Bruņinieki Uģis Urtāns un Andrejs Planders kopā ar domu un cīņu biedriem no vēstures rekonstrukcijas kluba Rodenpoys iekārtoja teritoriju viduslaiku piedzīvojumam. Livonijas pils teritorija izvēlēta tālab, lai ieinteresētu cilvēkus par šo Latvijas vēstures posmu. S. Megere-Klevinska stāsta, ka kluba Rodenpoys puiši organizē viduslaiku svētku daļu cik vien iespējams autentiski, parādot, kā dzīvoja, strādāja un cīnījās cilvēki viduslaikos. Divi zirgi un jātnieki apmēram gadu gatavojās bruņotu jātnieku paraugdemonstrējumiem, kas sāksies pulksten 13. Zirgu un jātnieku pārbaude notikusi pavisam nesen – Rīgas svētkos, kur Mazās Kalna ielas skvērā bruņinieki rādījuši savas prasmes.

Ropažu svētku viesi varēs piedalīties viduslaiku maizes degustācijā, ko ceps uz vietas īpašos cepļos. S. Megere-Klevinska piebilst, ka ar pašvaldības atbalstu iegādātas autentiskas vēstures replikas, bet savus Latvijas domubiedrus atbalstīt ieradīsies bruņinieki no Baltkrievijas, Igaunijas, Lietuvas, Somijas un Zviedrijas, lai piedalītos Ropažu svētkos. Muzicēs gan viena no pasaules slavenākajām grupām Remdih (Čehija), gan pašmāju Vilki, Trejasmens, Oglīte un Skandinieki.

Savukārt mūsdienīgā svinību daļa notiks senajā muižas parkā, kur tagad iekārtota estrāde. Tiks veidots ziedu paklājs, lieli un mazi svētku svinētāji varēs piedalīties radošajās darbnīcās, vērot izstādes un piedalīties un izmēģināt spēkus sportiskās aktivitātēs, piemēram, petanka spēlē, golfa kroketā un tenisā. Pēcpusdienā lielkoncertā ropažnieki paši rādīs, ko prot, bet vakarpusē sadziedāsies ar Uldi Marhilēviču un dziedošajiem aktieriem un ballēsies kopā ar Flame&The Rolltones.

«Bez vēstures nav šodienas,» uzskata S. Megere-Klevinska, «šie ir piederības svētki novadam. To gatavošanā piedalījās daudzi brīvprātīgie.».



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.